Skocz do zawartości

[Łańcuch] Problem z przeskakiwaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wymieniłem stary łańcuch shimano hg-40 na nowy kmc z7 i o ile na starym nie przeskakiwało tak na nowym przeskakuje na 3 środkowych zębatkach ,dla próby założyłem z powrotem stary i działa. Teraz nie wiem w czym tkwi problem i co wymienić czy jest to kaseta a może łańcuch kmc jest do bani chociaż producent twierdzi że obsługuje wszystkie napędy 7 rzędowe. Dodam że zęby na kasecie nie są starte do szpica ale są to najczęściej używane przeze mnie koronki.

Napisano

Zajechana kaseta (te 3 koronki na których przeskakuje), możesz trochę pojeździć na tym łańcuchu (daj mu z 50km) może się jeszcze ułoży a jeśli nie to niestety kaseta do wymiany.

• Mod Team
Napisano

Zamiast się denerwować przeskakiwaniem, można dojechać stary łańcuch i kasetę - oczywiście przychodzi taki moment, kiedy pada i korba jak się za długo jeździ ze starym łańcuchem...
Z minusów nowego łańcucha na starej kasecie, to początkowe przeskakiwanie, co może być nawet niebezpieczne jeśli ktoś staje na pedały - tu paradoksalnie stary i wyciągnięty nieco łańcuch jest bezpieczniejszy, bo nie przeskakuje ;)

Napisano

Skorzystam z rady i jeszcze trochę pojeżdże na starym,potem kupie kasete i założe nowy łańcuch. Dzięki za rade.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...