Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Deore RD-M5120. Ramię do mocowania linki przerzutki ociera o zębatkę kasety

marcin2983

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. 

Kupiłem do roweru kasete 10 r deore CS-M4100 (11-42). Z tej samej grupy kupiłem dedykowana do niej przerzutkę RD-M5120. (Obsługuje zebatki do 46 zebów w napedach 1x10 lub 1x11, oraz do 42 zębów w napedach 2x10 jak u mnie). 

Po założeniu przerzutki na hak (jeszcze nie założyłem łańcucha) widzę że ramie do mocowania linki ociera o zębatke nr 2. 

Przerzutka poprawnie zapiera się o ząbek/wypustek na haku. 

Co jest nie tak??? Nie wyglada zeby po zalozenu lancucha czy linki pozycja ramienia miala sie zmienić...

20230512_234152.jpg

Napisano

W instrukcji jest tez wariant mocowania bezposredni bez tego wieszaczka... lacznika przerzutki z hakiem. Moze u mnie powinno byc bez niego?20230513_002852.jpg

• Mod Team
Napisano

Ma być z łącznikiem.

To co przychodzi mi na myśl to:

1. Regulacja śrubą B, która oddała przerzutkę od kasety,

2. Krzywy hak,

3. Za krótki hak, bo z tego co widzę to rama nie jest najświeższa.

Napisano

Rower z lat 90. Pierwotnie był wolnobieg i napęd 3x6. 

Właśnie myślałem nad przedłużka haka czy by nie rozwiązała problemu. Coś takiego?  

Screenshot_20230513_075543_Allegro.jpg

Napisano

Ja wczoraj u żony w rowerze doświadczyłem podobnego problemu po zmianie koła, regulacja śrubą b wystarczyła. 

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Zapomniałem napisać info dla potomnych: regulacja śruba B nie wystarczyła. Sprawa rozwiązała przedłużka haka przerzutki jak z linka który wkleiłem. 

Jedyny minus to że na kołach 26 cali przy zębatce 42 zęby wózek czasem jest jakieś 10 cm od ziemi 🙂

Napisano

Trzeba było kupić przerzutkę z wózkiem gs a nie sgs, choćby Rd m8000 gs. Choć tu różnica wózka nie będzie duża. Sam z ciekawości porównam m5100 i m8000 gs. Mam obie pod ręką. 

Napisano

Ta przerzutka jest z tej samej serii co kaseta M4100. Skąd mogłem wiedzieć że nie podejdzie do starej ramy 🙂

Póki co hula fajnie tylko muszę uważać w terenie. 

Ta przerzutka ma wogole dziwnie mocowanie linki od strony kasety. Zwykle jest bardziej na zewnątrz z tego co porównywałem z innymi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...