Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od jakiegoś czasu użytkuje BS 200 I mam dwa pytania 

1. Czy jak dojadę do celu po śladzie gpx to mogę w jakiś sposób wgrać nowy ślad? Bo licznik zachowuje się jakby nie był sparowany i aplikacja mi go nie widzi. Dopiero jak klikę zakończ aktywność, to synchronizuje się z telefonem. 

2. Czy można w czasie nawigacji ją zakończyć? Chodzi o to, że jak jadę z punktu A do punktu B, a w międzyczasie chce zmienić trasę, ale bez wgrywania nowego śladu, to czy są się gdzieś kliknąć "zakończ nawigowanie" żeby nie pokazywał, że zobaczyłem z trasy? 

• 2 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
Napisano

Podbijam temat, ponieważ licznik wskazuje mi absurdalne wartości kcal. W apce mam wprowadzoną wagę, wzrost, wagę roweru - wszystko, co niezbędne, a i tak po zakończonej trasie dostaję wyniki co najmniej dwa razy za wysokie (moim zdaniem). Ostatni przykład, 82 kilometry w 3,5 godziny i 3100 kcal. Moim zdaniem nie było tu nawet 2000 kcal. Problem pojawia się dość często, a ja nie wierzę, że spalam po prawie 1000 kcal na godzinę. Czy u Was jest podobnie?

Napisano (edytowane)

Poniżej kilka moich przykładowych tras:

• 16,8km - 20 km/h - 447 kcal
  • 40 km - 23,7 km/h - 1004 kcal
  • 44 km - 16 km/h - 690 kcal - niezbyt miarodajny wynik, jeździłem z żoną wolno ale długo.
  • 53,4 km - 21,1 km/h - 1149 kcal

Średnio mi wychodzi wg licznika przy mojej jeździe 500 kcal/h lub na 20km. Liczyłem sobie kiedyś opaską i różnymi kalkulatorami i wychodzi podobnie: wg Igo 500kcal/h , według kalkulatorów 550-600 /h lub na 20km/h.

Moja obecna waga ok 73kg.

Wg kalkulatorów jadąc 19-22 km/h spalam 600 kcal a 26-30 900 kcal: prędkość większa o 1/3 a zapotrzebowanie kaloryczne już o 50%. Opór powietrza rośnie z kwadratem prędkości jak by nie było. Podobno dobrze jest mieć czujnik tętna - wtedy wyniki są najbardziej miarodajne.

Edytowane przez bob555
Napisano (edytowane)

Moje trasy dla porównania:

40,7 km - 24,4 km/h - 1597 kcal
40,8 km - 23,1 km/h - 1514 kcal
51 km - 25,2 km/h - 1808 kcal

Zwłaszcza ta środkowa trasa może być porównana z Twoją 40 km - 23,7 km/h. U Ciebie wyszło 1004 kcal, u mnie - 1514. To o połowę więcej.

Jeżdżę z pomiarem tętna od IGPSport, a i tak wydaje mi się, że Twoje wartości są dużo bliższe prawdy i że to powinno być mniej więcej 500 kcal na godzinę, a nie, że ja robię 40,85 kilometra w 1:46 i mi wychodzi 860 kcal na godzinę. Nie wiem z czego to wynika...

E: Oczywiście trasa trasie nierówna, ta sama prędkość przy różnych wznosach może oznaczać większy lub mniejszy wysiłek, mam tego świadomość, ale nawet u znajomych, którzy nie jeżdżą na liczniku, tylko na samej Stravie, te wartości wydają się być bardziej realistyczne, kiedy pokonujemy wspólnie ten sam odcinek.

Edytowane przez benek1987
Napisano

Zrób test. Jedno kółko z  czujnikiem tętna i drugie po tej samej trasie z tą samą prędkością bez czujnika i będzie coś więcej wiadomo.