Skocz do zawartości

[mostek wpuszczany] nie chce wyjść

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Naszło mnie dzisiaj żeby wymienić w starym rowerze mostek wpuszczany na dłuższy i regulowany. Po odkręceniu śruby (imbusa) i wcześniejszym odkręceniu nakrętek na rurze sterowej próbowałem wyciągnąć mostek. Niestety bez rezultatu. Obstukanie śruby przyniosło ten efekt, że kierownica wychodzi jakiś centymetr do góry i koniec. Wyszarpywanie mostka z całej siły też nic nie daje, ewidentnie klin się gdzieś zaklinował. Jakie są kolejne kroki w procedurze? :)

Dodam, że mostek i tak idzie do wyrzucenia ale zależy mi na tym, żeby nie zniszczyć rury sterowej i sterów. Sam mostek był wyciągany przeze mnie jakieś 3 tygodnie temu żeby nasmarować stery i skasować luzy.

Napisano

Tak, dziura jest od dołu. Właśnie się wybieram obracać rower do góry nogami i poszukam jakiegoś pręta albo coś. A miał być spokojny wieczór, kurde.

Napisano

Udało się :) Walenie młotkiem od góry nie pomogło. Ale jak wykręciłem śrubę i sama kierownica wyszła, przewróciłem rower do góry nogami i wkręciłem śrubę od mostka od dołu. I tu wystarczyło stosunkowo umiarkowane walnięcie i klin wyleciał. Ten patent ze śrubą zostawił gdzieś w necie anonimowy ziomek, za co mu bardzo dziękuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...