Skocz do zawartości

[Piasty QR] znośne koła qr

ernorator

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Plan polega na zalezieniu kół do Marina DSX, fabryczne są z gównolitu i ważą sporo. 

1 Zadanie

Identyfikacja co to za osie. Kompletnie nie ogarniam piast qr, nie wiem co i jak mierzyć więc poszedłem i zmierzyłem suwmiarką.

Nie miałem lepszego pomysłu więc wsadziłem głębokościomierz w piastę, tam gdzie idzie zacisk, żeby zobaczyć głębokość. Koło na płytkach więc z drugiej strony zatrzymało się na podłożu. Wielkość otworu na zacisk to ~5,16mm.

Przód

Q6ZZO4W.jpg

Tył

n38Dqoj.jpg

Jaki to jest wymiar piasty?

2 Zadanie

Czy da się znaleźć lepsze koła qr, 24/28 szprych, tak ~1800g para, pod opony 700x45 za jakieś 1500pln?

Moja pierwsza myśl była, kupić DTswissy P1800/E1800 + end cap na qr ale nie mam pojęcia jakie wymiary piast tu są.

Jak coś jeszcze trzeba zmierzyć to z radością wrócę z suwmiarka do garażu. 

Napisano

135mm i 100mm.

Spójrz na zestaw z obręczami DT Swiss R500db i piastami Novatec D791/D792.

Dla przykładu w Lemonbike kosztują około 1350zł i wg ich katalogu komplet (centerlock, szprychy d-light) waży 1790g.

Można zamówić koła z piastami 12x100 / 12x142 i w gratisie dorzucają adaptery (endcapy) pod QR 100 / QR 135.

Tym samym masz koła, które potem można wykorzystać też w współczesnym rowerze.

W nieco wyższym budżecie i zauważalnie niższej wadze wyjdzie komplet na tych samych piastach, ale z obręczami R470db lub XR331.

Napisano

Po krótkich konsultacjach z zaplataczem, zamówiłem koła na piastach novatec 411/412 że szprychami sapim 24x2/1.6 na przodzie i 24x2/1.8 na tyle z obręczami DTswiss 500. Koła będą na QR a za 80 PLN dostaje zestaw nakładek i ośkę tylna do konwersji na 12x100/12/142.

Napisano

Szobak Bike 1350pln same koła, nie wiem co mi się uwaliło z tymi 80pln, sprawdziłem teraz zamówienie i zestaw do sztywnych osi 95 tył 55 przód. Jeszcze mosiężne nyplę bo jednak cały rok rower jeździ a się trochę boje, że zimą je sól zje. 

• 4 tygodnie później...
Napisano

Koła dotarły tydzień temu, wykonanie bardzo dobre.

Zmieniając koła zważyłem fabryczne marina i nowe, same koła bez kasety i tarczy z taśmą (marin taśma pod dętkę, nowe taśma pod TL).

Marin 2390g

Nowe koła 1640g

Różnica jest dramatycznie duża przy jeździe. Najlepsze, że różnica w wadze jest najbardziej odczuwalna właśnie w takiej jeździe jak moja żona jeździ czyli nie za szybko 25-30km/h ale za to dużo zmian prędkości i miasto. Trochę oszukałem jeszcze i zamiast fabrycznych WTB Riddler 45 wsadziłem GOODYEAR Connector Ultimate 40 i dętki o 1/3 lżejsze (nie wiedziałem, że robią 190g dętki) co jeszcze spotęgowało różnicę. 

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Witam podepnę się pod temat, potrzebuję wymienić koła w swoim Limited i przydała by się pomoc z waszsej strony... Posiadam obręcz DT Swiss XR 331 28h bo chce przejść z 32h do tego mam piastę DT Swiss 350 15/110 CL 28h STR pod proste szprychy.

Jakie dobrać lekkie i wytrzymałe szprychy (moja waga 74-80kg) oraz jakiej długości?

Chodzi o koło przednie bo na tył nie mam jeszcze obręczy i piasty

Napisano

Opisz o co chodzi z tą dramatyczną różnicą? Nowe koła na tych samych gumach? Jak wcześniej miałem przykładowo schwalbe addix z dętką a teraz masz addix speed + tubeless, to właśnie to zrobiło największą różnicę.

o niee, nie wytrzymie, gravel z prostą kierownicą, panie co za czasy, w sumie dobry pomysł, tylko że z typowego xc można by zrobić to samo, polecam ci założyć jakieś gripy na kierownicę, niestety na polnych drogach nie ma próżni, pozycja z lepszą aero zrobi różnicę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...