czarnyblack Napisano 9 Października 2022 Napisano 9 Października 2022 Cześć, Posiadam rower na ramie NS Surge Evo - rozmiar L. Mój kokpit to mostek 50mm i kierownica PRO LT RISER 40/720/31,8 mm. Jakieś 4 tygodnie temu byłem w bikeparku, gdzie spędziłem cały dzień i od tego czasu strasznie bolą mnie małe palce u dłoni. Ostatnio pojeździłem trochę rowerem z tym bólem i podczas bunny hopa coś strzeliło mi w palcu na tyle mocno, że myslałem że mi coś pękło, bo ból był silny. Na szczęście nic poważnego się nie stało. Nie wiem czy ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym? Mój wzrost to 187cm i 85kg wagi. Stoję teraz przed wyborem nowego mostka, ale może warto byłoby też zmienić kierownicę? Bólu w nadgarstkach nie mam żadnego. A ból palców pojawił się po raz pierwszy teraz. Fakt, że nigdy nie byłem wcześniej w bikeparku. Byłem totatalnie bez formy i jeżdziłem bez przerwy z 6 godzin. Jest też cień szansy, że po prostu organizm nie przywykł do takiego wysiłku, ale jeżeli ktoś ma podobny problem, to może coś podpowie.
KSikorski Napisano 9 Października 2022 Napisano 9 Października 2022 Idz i zapytaj fizjoterapeuty zanim cokolwiek wymienisz, ale jak na moje to się po prostu przeciążyłeś.
service.ant Napisano 9 Października 2022 Napisano 9 Października 2022 Kwestia ciśnienia w oponach i widelcu i skuteczności hamulców. No i kwestia treningu.
Rafu Napisano 25 Października 2022 Napisano 25 Października 2022 Przy Twoich wzroście jazda na tak krótkim i niskim rowerze z pewnością powoduje duże obciążenie na kierownicy, a do tego trzymasz jeden palec na klamce, co wymusza silniejszy chwyt pozostałymi palcami. Miałem podobnie, tylko w dużo mniejszej skali po ostatnim wyjeździe do Bielska. Brak formy i siły w dłoniach też pewnie swoje robi.
czarnyblack Napisano 25 Października 2022 Autor Napisano 25 Października 2022 I wlasnie dlatego jestem na etapie poszukiwan nowej ramy. Szukam jakiegos fulla na kola 27.5, ale to graniczy z cudem ;))
Rafu Napisano 25 Października 2022 Napisano 25 Października 2022 Ja tam bym namawiał na 29" ale jak szukasz 27.5 to tu masz fajnego Marina: https://pamirbike.pl/produkt/marin-rift-zone-27-5-3/ O ile jest w Twoim budżecie i skok 130/120 Ci wystarczy. Jak coś o większym skoku, to może Remedy? https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-trek-remedy-7-2022 Jak szukasz samej ramy, to pewnie będzie trudniej.
czarnyblack Napisano 25 Października 2022 Autor Napisano 25 Października 2022 Szukam wlasnie samej ramy, dlatego celuje w kola 27.5" Rower zlozylem na calkiem fajnych gratach, wszystko nowe i przejechane tyle co nic, dlatego chcialbym wszystko przelozyc do nowego roweru.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.