Blazej_S Napisano 20 Września 2022 Napisano 20 Września 2022 Dzień dobry. W moim trenażerze brakuje wskazanej na zdjęciu nakrętki na śrubę wychodzącą z piasty. Trenażer Elite Dietro XR Bębenek Shimano do kaset 9/10/11. Jak ta nakrętka się fachowo nazywa i gdzie można ją kupić ?
TheJW Napisano 20 Września 2022 Napisano 20 Września 2022 Moim zdaniem tam się wkręca/wkłada adapter do osi (w zależności od tego, jaki jest potrzebny). Nie masz w zestawie? Na zdjęciach w sieci widzę, że powinno być kilka rożnych w kartonie. A tak z ciekawości - po ch w trenażerze kaseta Dura Ace?
abdesign Napisano 20 Września 2022 Napisano 20 Września 2022 to zapewne jest reklamowe zdjęcie stąd kaseta z turdefrancu Te endcapy to się właśnie dostaje w komplecie... ja dostałem do qr'a 130-135 i ten widoczny na zdjęciu 142/12 - reklamuj zakup niech dosyłają.
Blazej_S Napisano 20 Września 2022 Autor Napisano 20 Września 2022 Żadna z dołączonych przejściówek nie pasuje na gwint śruby z piasty. Sprawdzałem. To musiało być nakręcone na bębenek seryjnie na nowym trenażerze. Kaseta nie moja tylko gościa z Youtuba. Zdjąłem screena żeby było widać o co mi chodzi.
abdesign Napisano 20 Września 2022 Napisano 20 Września 2022 Toż twoja śruba ma pasować do haków ramy... a nie do endcapa który jest zwykłym dystansem. Ale jak wspomniałem w komplecie to są qr i 142/12 - możliwe że masz inną piastę. ps. Generalnie te końcówki nazywają się "endcaps" i wpisując nazwę swojego trenażera i owo słowo wyszukiwarka znajdzie Ci w "Zakupy" to czego szukasz. Tylko sprawdź do jakiej ośki tego potrzebujesz skoro ani Qr ani 142/12 nie pasuje.
TheJW Napisano 20 Września 2022 Napisano 20 Września 2022 10 minut temu, Blazej_S napisał: Żadna z dołączonych przejściówek nie pasuje na gwint śruby z piasty. Sprawdzałem. Ale tam nakręca się tylko jeden adapter z tego co widziałem w manualu. Pozostałe się po prostu wkłada w ten węższy otwór głębiej, bo nie mają gwintu, tylko walcowaty kształt. Fabrycznie nic nie jest tam wkręcone, widać to nawet na oficjalnych zdjęciach ze strony producenta (tutaj wycinek): \ https://www.elite-it.com/uploads/product/main_product_image/189/main_product_image_0171013_Direto-XR-T_1000.png https://www.elite-it.com/uploads/contents_core/item_file/data_file/21559/image_text_image_0171013_Direto-XR-T_open-black_1000__big.png A tu manual, od którego znalezienia i przejrzenia powinieneś zacząć: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/com-elite-suport/prod/products/manuals/5f211237d15ce72da9aadb53/8ccd6a10-4b5e-49b2-bc78-1765b6319ed7.pdf
Blazej_S Napisano 20 Września 2022 Autor Napisano 20 Września 2022 Problem w tym że bez tej nakrętki wszystko jest za głęboko i wchodzi "do środka kasety". Po 17.00 będę w domu wrzucę zdjęcie jak to wygląda u mnie w realu.
abdesign Napisano 20 Września 2022 Napisano 20 Września 2022 Kto Ci każe montować rower w trenażerze bez endcapw? Czasem informacje zwrotne od tego kto potrzebuje pomocy powodują zakłopotanie... napisz jaką masz piastę... zacznij od tego żeby dać nam szansę. Tak na marginesie - to elite ale i recenzenci i sklepy i Ziutki z jutuba to udostępniają filmy z tym co gdzie się wkłada...
Blazej_S Napisano 20 Września 2022 Autor Napisano 20 Września 2022 Sprawa wyjaśniona. Otóż okazało się że ta nakrętka została w kluczu do kaset (w środku nakładki odkręcającej kasetę). Odkręciłem jeszcze raz kasetę aby zrobić dokładne zdjęcia. Przykręciłem kasetę ponownie i się okazało że nakrętka magicznie się pojawiła (złapała gwint na śrubie piasty i wyszła z klucza). Serdecznie dzięki zaangażowanym w temat. PS: Filmy i instrukcje przeryte dlatego wiedziałem że czegoś brakuje.
Avec Napisano 4 Lutego 2023 Napisano 4 Lutego 2023 Wyraźnie widać że brakowało nakrętki blokującej bębenek. Bez tej nakrętki cały bębenek z kasetą można zsunąć ze śruby mocującej. Czy takie nakrętki do blokowania bębenka są w sprzedaży detalicznej?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.