Skocz do zawartości

[klucz do wolnobiegu] Tiger HS-60. Nietypowy rozmiar, z wiekowego roweru typu "góral z supermarketu"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Nie mogę odkręcić wolnobiegu o oznaczeniu Tiger HS-60, w leciwym rowerze typu "góral z supermarketu". Standardowy klucz ma zbyt duży wymiar zewnętrzny.

20220415_173135.thumb.jpg.2425c9881eecfd520f079665c308c834.jpg

Klucz posiadam oryginalny, dla pewności przymierzyłem go do innego wolnobiegu pochodzącego z podobnego roweru i bezproblemowo pasuje.

20220415_173244.thumb.jpg.9e3057a35e6db6e31806bc12fa736f8d.jpg

Pytanie: czy potrzebuję dokupić inny rodzaj tego klucza i ewentualnie jak dokładnie się nazywa?

Mateusz

Napisano

Podobny problem miałem kiedyś ze starym wolnobiegiem Sachsa. Klucza nie znalazłem, ale rozkręciłem wszystko na części bez ściągania z piasty, pozbierałem kuleczki, wyciągnąłem zapadki z drucikiem, okręciłem grubą szmatą i finalnie złapałem kluczem nastawnym (żaba). Poszło bez uszkodzeń. Następnie wyczyściłem i złożyłem do kupy mając to luzem.

Wiem, że metoda druciarska, ale klucza do tego dalej nie mam. :) 

Spróbuj z kluczem do wymieniania tarcz w szlifierce kątowej, a jak nie podejdzie to delikatnie punktaczkiem, w przeciwną stronę jak wskazówki zegara, pukaj w tą dziurkę koło napisu "tiger". Tylko nie przesadź z siłą. Jak zapieczone to łatwo uszkodzić. 

Napisano

Chcę kupić, o ile to będzie możliwe, adekwatny klucz. Może po rozmiarze ktoś skojarzy?

Brakuje mi jego nazwy lub oznaczenia. Całość jest zardzewiała i zapieczona, do tego odkręcanie wolnobiegów samo w sobie zdecydowanie do lekkich nie należy, i dlatego próby z użyciem "żabki" nie biorę pod uwagę. Rower generalnie w ciągłym użytkowaniu, więc nie może być dodatkowych przestojów w przypadku nieplanowanych niepowodzeń.

Napisano

A czy to nie jest przypadkiem problem wykrzywionej osi koła? Wtedy może być problem z włożeniem klucza w wielowpust wolnobiegu.

Zdecydowana większość tanich wolnobiegów (jeśli mają wielowpust pod klucz, a nie dwa czy cztery nacięcia) jest kompatybilna z typowym kluczem, jak do wolnobiegów Shimano.

Osobiście spotkałem się tylko z dwoma innymi rodzajami wielowpustów:

1. Regina: https://www.bike24.com/p274509.html

Image of Park Tool FR-4 Freewheel Remover for Atom / Regina / Zeus / Schwinn

2. Maillard/Sachs: https://www.ebay.pl/itm/Normandy-Maillard-French-FREEWHEEL-Remover-Tool-SACHS-24-Spline-Socket-Removal-/132500783933

s-l1600.jpg

Nie sądzę, aby to był któryś z tych.

Napisano

Z osią nie może być problemu. Jednocześnie jest sporo luzu między osią a samym kluczem. Dla pewności odkręciłem też nakrętkę i zdjąłem tulejkę. Dalej to samo, a dokładne przyjrzenie się uwidoczniło po prostu zbyt duży wymiar zewnętrzny.

Myślę, że to może być nieoryginalny wolnobieg od starszej konstrukcji i do tego nieco egzotycznej.

Jest tam wielowypust, nie dwa lub cztery nacięcia.

Te dwa podane przez Ciebie typy zdają się mieć zbyt wiele wypustów.

Może nazwa "Tiger" coś podpowie?

Napisano

@ marvelo

Sam znalazłem w Internecie oferty sprzedaży conajmniej dwóch kluczy o wymiarach mniejszych od standardu "Shimano".

Sęk w tym, że obydwa miały też podane rózniące się między sobą wymiary. Nieprawidłowe opisy sprzedawców, czy tak faktycznie jest?

Nie wiem ostatecznie który dokładnie będzie odpowiedni, a kupowania w ciemno chcę uniknąć.

Ze zmierzeniem zaś mam problem: koło jest zamontowane obecnie w rowerze i trudno z tego powodu dokonać tak dokładnego pomiaru. Na to nakładają się te opisy, być może błędnie wskazujące na istnienie więcej jak jednego typu w rozmiarze poniżej typu "Shimano".

Może symbol "Tiger" będzie rozstrzygający?

Napisano

W obu podanych przeze mnie ofertach jest mowa o wymiarze zewnętrznym 20 mm i jest wspomniana nazwa firmy Tiger. Wymiar 20 mm potwierdza się też w tym linku, który podał slavi (i tam też jest mowa o firmie Tiger). Ja już nie mam wątpliwości.

Ale możesz jeszcze obejrzeć to kompendium (akurat ParkTool nie robi jednak klucza pod ten standard):

https://www.beastybike.co.uk/drivetrain-tools/4616-var-shimano-tiger-falcon-freehub-removal-tool.html

Napisano

Na obcojęzycznym forum znalazłem wyjaśnienie.

Cały czas jest to standard "Shimano", lecz kiedyś wprowadzono nowszą wersję obowiązującą do dziś.

Mamy więc tak:

1. "Do 1985. roku" o rozmiarze zewnętrznym 20,0mm.

2. "Od 1985. roku" o rozmiarze zewnętrznym 22,6mm.

Z niewiadomych mi przyczyn w rowerze z około 1995. roku znalazł się wolnobieg wykonany wedle wzorca wycofanego od dziesięciu lat. Dokupię model "20,0mm" i dam znać co i jak się udało zdziałać.

Napisano

@kamilmozej

Na początek upewnij Się co do tego, którą dokładnie masz wersję.

Osobiście używam wyrobu firmy Bike Hand i kilka zapieczonych wolnobiegów nie zrobiło na nim wrażenia w odróżnieniu od narzędzi "no-name" wykonanych faktycznie z bardzo miękkich materiałów.

W ogóle zaś, to zawczasu potraktuj gwinty preparatem penetrującym lub choćby naftą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...