Skocz do zawartości

[<4000 zł / <5000 zł] Dwa rowery crossowe na miasto

BnQ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszukuję dwóch rowerów do jazdy po mieście:

1. Rower męski 177 cm, 85 kg.

2. Rower damski 170 cm, 75 kg.

Dwa lata temu kupiłem Kross Trans 8.0 M, ale niestety rozmiar/geometria były źle dobrane przez co rower musiałem sprzedać. Nie mogłem ustawić siodełka w wygodnej pozycji przez co albo drętwiały mi ręce albo ciało wymuszało przesunięcie się maksymalnie do tyłu na siodełku, a samo siodełko już było maksymalnie wysunięte do tyłu. Metoda na sznurek pokazywała wysunięte do przodu kolano względem środka - za mały rozmiar ramy?

Sądzę, że najbardziej optymalnym typem roweru będą rowery crossowe. Trasy po mieście 10-60 km. Rower pod siebie preferowałbym z amortyzatorem powietrznym, wstępnie też rozważałem jakiegoś marina, ale boja się że problemy z kręgosłupem mogą się nasilić, dlatego preferuje amortyzator + ewentualnie jeszcze amortyzowaną sztycę.

Co do damki nie ma jakiś większych wymagań, fajnie jakby rower był lekki.

Co do ceny za swój rower jestem w stanie dać do 5000 zł (niestety ceny rowerów w ciągu dwóch lat poszły bardzo do góry), jeśli to będzie uzasadnione głównie wygodą jazdy - na tym zależy mi najbardziej. Damka do ceny 4000 zł.

Przeglądając inne tematy zauważyłem, że obecnie pod względem cena/jakość jest polecany riverside 920. Niestety oba rowery są niedostępne w Krakowie, ale po rozmowie z obsługą nie powinno być problemów na wymianę na innym rozmiar/zwrot. Z tabel wynika, że dla mnie i dziewczyny odpowiedni rozmiar to M. Warto dopłacać do droższych modeli mieszczących się w budżecie? W czym będzie odczuwalna różnica na plus?

Pod siebie preferowałbym obejrzenie roweru w Krakowie - polecacie jakieś sklepy, gdzie dobrze dobiorą rozmiar/geometrie ramy?

Napisano

Jeśli ci napis na ramie nie przeszkadza to brałbym te 920 i się nie zastanawiał nawet. Tym bardziej, że 3500 teraz kosztują. Zostanie ci kasa na jakąś porządną sztycę jeśli naprawdę jej potrzebujesz. Będziesz miał ten powietrzny widelec, dobry, prosty w obsłudze napęd, przyzwoite koła, na miasto wystarczy w zupełności.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Niestety rower przyszedł poobijany 😕

1. Przednie koło z lewej strony jest zarysowane wzdłuż opony praktycznie na całej długości. Z czasem może to rdzewieć?

2. Jakiej kwoty rekompensaty żądać czy najlepiej próbować zwrócić taki rower?

IMG20220406191956.jpg

IMG20220406192015.jpg

IMG20220406192330.jpg

IMG20220406192547.jpg

IMG20220406192739.jpg

IMG20220406203414.jpg

IMG20220406203446.jpg

IMG20220406203520.jpg

IMG20220406203620.jpg

• Mod Team
Napisano

Aluminium nie rdzewieje. Może się utleniać, ale nie ma to większego wpływu na trwałość.

Odnośnie rekompensaty to sam musisz sobie odpowiedzieć, czy chcesz patrzeć na taki rower czy nie ma to dla Ciebie znaczenia. Niewątpliwie jakaś forma rekompensaty się należy, ewentualnie zwróć rower do sklepu.

Napisano

Najprawwodpodobniej te rowery złapią znacznie wiecej rys jeszcze od uzywania, transportu i przechowywania.

Natomiast kupując nowy towar oczekuje sie wolnego od wad.

Najwyzej jak masz troche wolnych srodkow to zamow dla nastepne i wybierz te ktore Ci pasują bardziej a pozostale dwa zwroc lokalnie w sklepie

Napisano

Zrobiłem zwrot i jeszcze raz zamówię - mam nadzieję, że tym razem w lepszym stanie przyjdą. Najwyżej będę szukał innych modeli stacjonarnie.

Napisano

Przejmujesz się głupotami. Trzeba było się pokłócić o bon na stówę i sprawę zakończyć. Rower służy do jeżdżenia a nie oglądania, przy jakości dzisiejszych lakierów każdy będzie tak wyglądał po dwóch jazdach

Napisano

Dwu letni rower, który sprzedawałem był w lepszym stanie wizualnym, więc jak ktoś dba o sprzęt, to wygląda jak nowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...