Skocz do zawartości

[szprycha] stał a szprycha pękła

ko17

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich czytających mojego posta i zapraszam do pisania,do dzielenia się swoimi przygodami ze szprychami :) Chciałbym napisać wam moją krótką przygodę jaką miałem wczoraj....

Wróciłem sobie z przejażdżki ,postawiłem rower w pokoju i siadłem przy biurku  , po około dwóch godzinach  nie za głośny,nie za cichy głuchy huk !!! na początku nie wiedziałem o co kaman ,jedynie że ten ''huk'' usłyszałem za moimi plecami a tam stał tylko rower... i tak patrze na niego , patrze a tu przerwa w szprysze ,no normalnie pękła mi szprych a rower stał i nawet nikt się na niego nie patrzył , tak po prostu,sama od siebie pękła.... i teraz nasuwa się pytanie...co mogło być przyczyną ? zmęczenie materiału? pod czas jazdy że pęknie szprycha ok,słyszałem , widziałem , czytałem... ale tak jak rower stoi a szprycha pęka to pierwszy raz mam z czymś takim styczność sci fiktion :)

IMG_20220224_204711.jpg

Napisano

Albo koło od dawna miało zaplot do poprawy, albo dociąganie nypli na oko i bez doświadczenia dało taki efekt, albo miałeś zwykłego pecha... ;) Szczęściem od biedy też można to nazwać, bo strzeliła jedna, a nie np. pięć w trakcie jazdy.

Napisano

Pęknięcie w tym miejscu IMHO spowodowane mogło być jakimś urazem, którego ów szprycha doznała (niekoniecznie tego samego dnia). Szprychy zwykle pękają na zgięciu przy piaście albo w miejscach gdzie się krzyżują (regularnie tam dochodzi do ich degradacji na skutek tarcia).

Napisano

to drugi raz jak mi pękła szprycha,nie pisałem nic o pierwszym przypadku bo to było podczas jazdy,a dokładnie mówiąc jak zjeżdżałem z krawężnika ale to była prędkość ''patrolowa'' i taka ciekawostka to była prawie sąsiadująca szprycha,a z kąt to wiem? bo jak kupiłem szprychę to zanim ją założyłem to pomalowałem na biało  ,kawałek na foto widać jej.....i jeszcze jedno,jak kupowałem tą pierwszą szprychę to sprzedający mi powiedział ze to są za cienkie szprychy do wagi mojego bajka dla tego mi pękła....powoli zaczynam się zastanawiać nad nowym kołem....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...