wisnia1892 Napisano 8 Stycznia 2022 Napisano 8 Stycznia 2022 Cześć, szukam bezwaryjnego ostrego koła do jazdy tylko po mieście, który wytrzyma moją wagę. Sam znalazłem dwa modele, które byłyby odpowiednie: ROWER MIEJSKI ELOPS SINGLE SPEED 500 ELOPS | Decathlon Rower miejski Elops Speed 900 ELOPS | Decathlon Czy te dwa rowery są spełnią moje wymagania? Może ktoś byłby w stanie polecić coś innego(mi nie udało się znaleźć).
keltu Napisano 8 Stycznia 2022 Napisano 8 Stycznia 2022 Pierwszy trzeba zmodyfikować pod ostre koło - "Piasta FLIP FLOP do zamiany na fixie (dokupując stałą zębatkę+przeciwnakrętkę)." Drugi nie ma nic wspólnego z tego typu rowerem, zwykły 8rz napęd.
Gość Napisano 8 Stycznia 2022 Napisano 8 Stycznia 2022 Pierwszy też nie w wersji fabrycznej. Mam tego Elopsa 500. Przyzwoity rower za te pieniądze.
wisnia1892 Napisano 8 Stycznia 2022 Autor Napisano 8 Stycznia 2022 @keltu faktycznie, dzięki za zauważenie tego. Czy ten pierwszy da radę z wymaganiami?
Gość Napisano 8 Stycznia 2022 Napisano 8 Stycznia 2022 Nie wiem czy spełni Twoje wymagania. Koła wydają się całkiem solidne, a hamulce przyzwoite. W sumie nic więcej tam nie ma. Rama jest potwornie ciężka. W ogóle o ile nie jesteś Wege Hipsterem, to odpuść sobie Fixie. Dla bezpieczeństwa swojego i innych.
wisnia1892 Napisano 8 Stycznia 2022 Autor Napisano 8 Stycznia 2022 @skom25 mam teraz zwykłego MTB, co się go naprawi to po jednym dniu znowu serwisować trzeba. Szukam roweru, dzięki który będzie mniej zawodny przy zwykłym jeżdżeniu po mieście. Wybacz pytanie na poziomie newbie, ale odpuszczenie Fixie dotyczy też Single Speed, czy tego raczej nie odradzasz?
Gość Napisano 8 Stycznia 2022 Napisano 8 Stycznia 2022 SS jest spoko, zwłaszcza w mieście. Co to za MTB? Kto go serwisuje? Dobrze złożony rower na przyzwoitych komponentach, to co najmniej sezon ostrej jazdy bez potrzeby serwisu ( oprócz smarowania).
Tomek21001 Napisano 8 Stycznia 2022 Napisano 8 Stycznia 2022 Jakby co, mam coś takiego w L-ce,zielony : analog Używałem,jak miałem blisko do pracy,ze 3 lata wisi na haku. Przez obracanie tylnego koła mozna miec SS i ostre.
Gość Napisano 8 Stycznia 2022 Napisano 8 Stycznia 2022 Ponad 2.5k za rower na ramie HI-Ten? Daj spokój.
J67 Napisano 9 Stycznia 2022 Napisano 9 Stycznia 2022 Jestem gorącym zwolennikiem ostrego koła. Przejeździłem na takim napędzie pewnie blisko 100 kkm z czego połowę po mieście i uważam, że na miasto NIE MA lepszego roweru. Prawdą jest, że trzeba się nauczyć na nim jeździć. Przez pierwszy rok zaliczyłem glebę kilkanaście razy. Prawdopodobnie większość użytkowników forum odpuściła sobie po kilku i dlatego odnosi się sceptycznie. Ten gotowiec z DECA powinien Twoją wagę wytrzymać, ale generalnie fixa składa się samemu. Można mieć lepszy i lżejszy za te same pieniądze, a nawet taniej. Rama stara szosowa. Najlepiej Romet-sport lub nowa, chińska za ok. 300 zł w Biker-studio. Koła - przy Twojej wadze - koniecznie na 36 szprych i pancerne obręcze. Np. alexrims. Piasty Novatec. Korba Prowhell lub zamiennik. KONIECZNIE trzeba na początku dociągać śruby co 50-100 km. Blat - jak padnie oryginalny - Sturmey-archer. Łańcuch YBN, dostępny w Al-mot. Mostek KONIECZNIE typu a-head. Jeśli stery są skręcane - załóż przejściówkę. Kiera - na miasto - raczej wąska i raczej nie prosta. Baran lub bycze rogi. Hamulec - jakikolwiek i tylko na przód. KONIECZNIE pedały z noskami, bo jak Ci się noga zsunie na zjeździe, to będzie problem. Polecam XLC. Przełożenie miękkie. Na początek wybierasz korbę z blatem 44T, do torowej piasty masz dołączone koronki 16 i 17T. Wybierasz 17. W e-bmx zaplatając koła jeśli kupisz u nich wszystkie części. I mały myk: żeby uzyskać linię łańcucha przy korbie Prowhell i piaście Novatec - przykręcasz blat od wewnątrz (jak młynek) i zakładasz suport z osią 116 mam. Powodzenia.
Tomek21001 Napisano 9 Stycznia 2022 Napisano 9 Stycznia 2022 21 godzin temu, skom25 napisał: Ponad 2.5k za rower na ramie HI-Ten? Daj spokój. Czytaj ze zrozumieniem.Podałem link do strony producenta. W poscie nie ma słowa o cenie, jest tylko informacja dla autora tematu , że taki rower wisi u mnie niepotrzebny.
J67 Napisano 9 Stycznia 2022 Napisano 9 Stycznia 2022 Jeśli założyciel tematu go od Ciebie kupi, to spoko. Będzie to z korzyścią dla Ciebie, a i dla niego - być może Kiedy pisałem o cenie - miałem na myśli ten z DECA - na stronie ok. 1200.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.