Skocz do zawartości

[korba] Problem z lewym ramieniem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie Szanowni Forumowicze

Postanowiłem odkręcić korbę, w celu dokładniejszego przeczyszczenia, niestety natrafiłem na pewną barierę która uniemożliwia mi odkręcenie lewego ramienia, mianowicie, starł mi się gwint  w ramieniu, dokręcenie na siłę kluczem SuperB TB-6618 nic nie daje, w sensie wchodzi ale przy próbie dokręcenia drugiej śruby w celu wypchania ramienia, klucz krzywi się w zużytym gwincie ramienia i wypada. Prawe ramię z zębatkami normalnie wykręciłem niniejszym kluczem.

Czy istnieje jeszcze jakiś sposób żeby wykręcić lewe ramię beż użycia specjalnego klucza do ściągania korby?

Korba Shimano FC-TY301 48/38/28

Napisano

Już go nie "wykręcisz" skoro rozwaliłeś gwint, możesz co najwyżej próbować zbić młotkiem ale małe szanse powodzenia.

Na początek pojeździłbym trochę bez śruby zabezpieczającej, powinno się poluzować i zejść. Jeśli się nie uda to zostają działania destrukcyjne

Napisano
1 minutę temu, Mihau_ napisał:

Już go nie "wykręcisz" skoro rozwaliłeś gwint, możesz co najwyżej próbować zbić młotkiem ale małe szanse powodzenia.

Na początek pojeździłbym trochę bez śruby zabezpieczającej, powinno się poluzować i zejść. Jeśli się nie uda to zostają działania destrukcyjne

To nie dobrze, a z tym młotkiem to jak to mniej więcej ma wyglądać? W którą stronę zbijać? Od środka? nie mogę znaleźć nigdzie filmików demonstracyjnych.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Jak nie chcesz kupować specjalistycznych narzędzi do tego użyj solidnego młotka oraz majzel(przecinak). Ustaw przecinak jak najbliżej mocowania korby i po woli uderzaj każdą ze stron. Możesz też użyć ściągacza trójramiennego . Dobrze przed demontażem będzie nagrzać korbę jakimś palinikiem lub opalarką na pewno to nie zaszkodzi.

Tu masz filmy które mogą ci się przydać. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...