Skocz do zawartości

[do 6000] szukam roweru enduro/trail

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich uzytkowników. Szukam roweru do skoków dropów gapów, stolików itp., jazdy po lesie i troche pod górkę. Endoro/trail będzie dobry do takich rzeczy? Rower na kołach 27.5. Budżet ma około 6000 zł. Ma wzrostu około 159 cm, a więc pewnie musi mieć rozmiar s. Mam na razie upatrzonego krossa monna. Jak mozecie to napisze co sądzicie o tym rowerze. 

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Napisano

Enduro będzie bardzo dobry do takich klimatów. Trail natomiast to rower bardziej ugrzeczniony podczas jazdy, jeszcze bardziej uniwersalny, ale dalej nadaje się na wertepy :D 

Napisano

Dziekuje za odpowiedz. A jaki rower uzywany  polecacie do enduro. Nie chodzi mi o jakieś ogloszenie tylko markę i model.

Napisano

Do 6.000 zł ? W tym budżecie starczy na porządny przedni amortyzator + jakieś bardzo małe zakupy do Enduro, lub nie wystarczy na przedni amortyzator  :D ;) Na pewno Dartmoor Hornet w wersji Hardtail B) Na rowerze w pełni zawieszonym możesz sobie między skokami jeszcze pompować rower ( taki mi nauk został po rowerze w pełni zawieszonym B) ) dodatkowo też dociskać amortyzację podczas hamowania ( też taki dziwny nauk mi został :D B) ;)  ) 

Napisano

Niestety Reign jest zbyt dobry i się ceni więc z 6 tys nie ma za bardzo o czym rozmawiać. Jest na OLX SL-ka za 7 i to są realne ceny plus coś tam na serwis. Jak masz z czego dozbierać to w takie coś celuj. Co by nie pisać sztywno 6 tys to mało na coś z roczników powyżej 2015 no chyba, że kupisz przecioranego życiem ale to się odbije na serwisie. 

Napisano

Dywagować co sądzimy to można nad każdym rowerem. Ty masz kłopot bo mało kasy i używka a to się nigdy nie koczy z wydatkiem tylko na zakupie. Dartmoor to rowery w zdecydowanej większości  bardzo młodych osób czyli wszystkie konsekwencje z tym związane. Na inwestowanie to sory ale nigdy w życiu bym czegoś takiego jak Dartmoor nie kupił. 

Napisano
  W dniu 2.12.2021 o 20:52, _Piotrek napisał:

nauk

Rozwiń  

Nawyk.

Ile masz lat? Bo jeżeli będziesz jeszcze rósł w miarę dynamicznie, to żeby się nie okazało że za rok będziesz wymieniał ramę.

Napisano
  W dniu 2.12.2021 o 21:58, Fabian1 napisał:

@Tyfon79 to jaki rower kupić? 

Ja zwiekszy się budżet do 7500 to coś się kupi?

Rozwiń  

Dostałeś propozycję marki w 4 poście. Rocznikowo czyli od 2015 na średnim kole to jena z najmniej problematycznych konstrukcji na rynku. I faktycznie zwrócono uwagę by niekoniecznie iść w mały rozmiar jak jesteś młody i rośniesz. 

Napisano

Klasyczny Trance 27,5 ma dość przestarzałą geometrię. Poza tym, to nie jest sprzęt do ostrego latania.

Weź nowego Blackbirda 27,5":

https://velo.pl/gorskie/gorskie-zawieszone/enduro-275-fs/dartmoor/blackbird-intro-275-1

Z pozostałe kilka stów kup do niego podstawową sztycę regulowaną, np. Giant Contact Switch.

Problem z używanym rowerem jest taki, że przed zakupem trzeba dokładnie sprawdzić jego stan (przede wszystkim, czy rama nie jest pęknięta), a po zakpie zrobić kompleksowy serwis (zwkłaszcza zawieszenia), który może pochłonąć kolejny 1000 zł. Do tego dochodzi brak gwarancji. 

https://www.1enduro.pl/rower-uzywany-czesc-3-ocena-stanu-technicznego/

https://www.1enduro.pl/rower-uzywany-czesc-5-serwis-po-zakupie/

Napisano
  W dniu 3.12.2021 o 06:20, skom25 napisał:

Nawyk.

Ile masz lat? Bo jeżeli będziesz jeszcze rósł w miarę dynamicznie, to żeby się nie okazało że za rok będziesz wymieniał ramę.

Rozwiń  

Dzięki Filip, będę pamiętał ... ;) nawyk, jakoś tak mi przylazło na szybko z rana, ten nauk.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.