Skocz do zawartości

[bagażnik / karbon] jaki bagażnik do ramy karbonowej XC 900?

Clip

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym zamontować do mojego xc 900 bagażnik na sakwy.

Rama karbonowa więc mocowań nie ma. Gdzieś widziałem bagażniki z obejmami na widełki i z mocowaniem do sztycy.

Były też mocowane do zacisku ale tutaj sztywna oś.

Są też bagażniki na samą sztycę ale to moim zdaniem nieporozumienie.

Pamiętam o limicie wagi całkowitej ...

Ktoś, coś?

Napisano

Moim zdaniem jedyne rozsądne rozwiązanie to:

- Oś tylnej piasty z otworami do przykręcenia bagażnika (prawdopodobnie będziesz musiał zlecić jej zrobienie u tokarza) Coś w tym stylu:

https://www.specialized.com/us/en/thru-axle-rack-mount/p/155868?color=229596-155868&searchText=98917-5530

- Górne mocowanie przy obejmie sztycy

https://rowerplus.pl/czesci-zamienne-i-akcesoria-do-bagaznikow/1118-obejma-podsiodlowa-z-mocowaniem-bagaznika.html?s=1

• 1 rok później...
  • 2 miesiące temu...
Napisano

Używam bagażnika Thule na hak przez większą część roku. Kupiłem go specjalnie do przewożenia mojego roweru szutrowego z włókna węglowego, był to najlepszy wynik, gdy szukałem bagażników rowerowych bezpiecznych dla węgla.

Obawiałem się, że hak dotyka mojego widelca i sięgnąłem do Thule. Oto ich odpowiedź:

Sprawdziliśmy, czy Thule T2 Pro X - XT lub XTR jest kompatybilny z ramą karbonową, ponieważ sposób mocowania roweru nie odbywa się bezpośrednio do ramy, ale do kół. Niestety nie jest to przeznaczone do rowerów z widelcem karbonowym i niestety obecnie nie ma do tego żadnego adaptera ani osłon

Dla tych, którzy nie są świadomi - wszelkie punkty styku z bagażnikiem rowerowym mogą i będą uszkadzać węgiel. Będę szukał innej opcji, która nie dotyka mojej ramy ani widelca.

• 2 tygodnie później...
Napisano

a jakby przez oś przełożyć z dwóch stron nagwintowany pręt skręcić to przez jakieś podkładki i na wystające końce nałożyć bagażnik? No i na koniec oczywiście druga para nakrętek.

Taki pomysł mi wpadł do głowy.

Muszę tylko poszukać jakiegoś gotowca albo nagwintować pręt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...