XTC24 Napisano 2 Lipca 2021 Napisano 2 Lipca 2021 Cześć wszystkim, na tym forum mnie jeszcze nie było. No to jestem. Poszsukuję roweru jak w temacie ale na wstępie mam pytanie, bo właśnie szukam używanego. Co sądzicie o różnego typu handlarzach, którzy sprzedają na OLX itd. rowery sprowadzane np. z Niemiec? Zazwyczaj są w mniejszych miejscowościach ale nie tylko i łączy ich to, że generalnie na pytania odpowiadają, że sprzedają na umowę sprzedaży. Są też chętni do wysyłki. Czy macie jakieś doświadczenia z takimi "firmami". Wiadomo, że głównie chodzi mi o legalność towaru, bo sam rower i tak chcę odbierać osobiście i sprawdzić. Ponieważ jest takich sprzedawców dużo i jest z nimi zazwyczaj jak opisałem, to może jest to normalne teraz i można im ufać. A może właśnie nie. A co do mojego roweru, to ma to być mój pierwszy nowocześniejszy MTB, czyli na kołach 29. Dotąd ujeżdzałem aluminiowego XTC na kołach 26 i ze stalowym amorem. I tak był lekki - około 12,5 kg. Teraz chciałbym, żeby ten "nowy" był w granicach max. 12 kg, czyli większy a lżejszy... Może pierwsze pytanie , mam 184 cm wzrostu i często polecana jest rama L ale ja wolałbym raczej mieć mniejszą ramę - około 18, 19 cali czyli M. Wydaje mi się, że 29 jest ogólnie wyższy a ja chcę się czuć pewnie. Ale może nie mam racji i mogę próbować mniejsze L? Szukałem na razie w Trekach Superfly, Canyonach, Scale ach itp. Można trafić coś w tytułowej cenie z Rebą nawet. Ale powiedzcie czy nowsze ramy Accent Peak są warte zaufania? Czy rower używany na tej ramie to średni pomysł? Napiszę o swoich pomysłach jeszcze, ale najbardziej na razie bym chciał Waszych opinii o tych handlarzach. Dzięki.
wkg Napisano 2 Lipca 2021 Napisano 2 Lipca 2021 Pytanie typu: "Co myślicie o Kobietach". Dobre one, złe ??
Galvatron Napisano 2 Lipca 2021 Napisano 2 Lipca 2021 Za te pieniądze dostaniesz coś w stylu Rockridera XC 100, więc moim zdaniem nie warto pchać się w używki.
XTC24 Napisano 2 Lipca 2021 Autor Napisano 2 Lipca 2021 wkg, w zasadzie to optymistyczna odpowiedź. Przynajmniej warto sprawdzić, jak to z wszystkim w życiu. Tylko wiesz jak to z tymi kobietami, najpierw wydaje się całkiem dobra, a potem... różnie. Byle inna A co sądzicie o ramach na 184 cm, czy w ogóle się przejmować tym, ze 29 będzie trudniejszy jeżeli chodzi o technikę i bezpieczniej brać mniejszą raczej niż większą? Bo mój wzrost jest często na granicy. I co z tym Accentem Peak, czy roczniki 2019 - 2020 można już uznać za warte ryzyka jako używka w porównaniu do bardziej "klasycznych" marek (oczywiście w zależności od egzemplarza) ?
KSikorski Napisano 2 Lipca 2021 Napisano 2 Lipca 2021 Cytat A co sądzicie o ramach na 184 cm, czy w ogóle się przejmować tym, ze 29 będzie trudniejszy jeżeli chodzi o technikę i bezpieczniej brać mniejszą raczej niż większą? Bo mój wzrost jest często na granicy. Szukałbym TTh w okolicy 620mm. Mając 174cm najlepiej mi z TTh 600-610mm i mostkiem 40-60mm I kierownicą 720-760mm. (zależnie czy rower trailowy czy xc).
wkg Napisano 2 Lipca 2021 Napisano 2 Lipca 2021 Dokładnie. Rowery XC mająw tym przdziale mostki około 80mm więc TTH 620-630 będzie OK jeżeli sztyca z offsetem (a zwykle tak jest). 52 minuty temu, XTC24 napisał: A co sądzicie o ramach na 184 cm, czy w ogóle się przejmować tym, ze 29 będzie trudniejszy jeżeli chodzi o technikę i bezpieczniej brać mniejszą raczej niż większą? Bo mój wzrost jest często na granicy. j/w - patrz na TTH a nie na literki. 52 minuty temu, XTC24 napisał: Tylko wiesz jak to z tymi kobietami, najpierw wydaje się całkiem dobra, a potem... różnie. Byle inna Dlatego lepiej kupić nowy rower. Mniej niespodzianek. Popatrzyłbym na Meridę https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2320/bignine-500-lite. Licząc koszt który trzeba włożyć w używany rower - w twoim budżecie. Tak jak w Kobietach na dłuższą metę liczy się charakter to tu się liczy rama. 52 minuty temu, XTC24 napisał: I co z tym Accentem Peak, czy roczniki 2019 - 2020 można już uznać za warte ryzyka jako używka w porównaniu do bardziej "klasycznych" marek Tak jak z Kobietami - na reputację pracuje się całe życie a można ją stracić przez jeden numerek. A mniej obrazowo - szukając XC HT w tym budżecie nigdy nie patrzył bym na używki. Jak się wkręcisz to i tak wiele rzeczy powymieniasz a jak sięnie wkręcisz to wszystko przecież jedno. I popatrz na Rockridery.
XTC24 Napisano 2 Lipca 2021 Autor Napisano 2 Lipca 2021 TTH to długość górnej rury?. Czyli szukać 620 i to wystarczy? Wybaczcie, ale tez jeden wymiar tylko, to jak rozmiar. Dla mnie ważny jest tez np przekrok bo mam dość krótkie nogi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.