Artiom Napisano 29 Czerwca 2021 Napisano 29 Czerwca 2021 Kilka miesięcy się bawię i myślę, że udało mi się zlokalizować przyczynę, ale mimo wszystko nie mogę jej wyeliminować. Jak rower postoi sobie nieużywany kilka dni, to z początku jest cisza dopiero po przejechaniu kilometra się zaczyna. Pojawia się gdy: - jadę po nierównym terenie - lekko się unoszę z siodełka i siadam z powrotem - odpycham się kierownicą do tyłu i do przodu - ostatni "strzał" po zejściu, jak złapie za siodełko i uniosę tył, jak chce go obrócić Dokładnie wyczyściłem rurę podsiodłową, czysta i suchutka sztyca, naładowałem jeszcze smaru "shimano anti sieze" pod zacisk obejmy, do ząbków regulacji kąta i do śrub -BEZ ZMIAN Wsadziłem inną sztycę z innym siodełkiem, która nie strzela mi w innym rowerze -BEZ ZMIAN Wpadłem na pomysł, że jak zacznie mocno hałasować, to poluzuje obejmę i opuszczę na milimetr sztycę. Zaciskam, wsiadam, ustało, przejechałem z 500 metrów i od nowa to samo. To chyba jednak rama wydaję te dźwięki od naprężeń sztycy. Rower KROSS LEVEL R3 / oryginalna sztyca / siodełko selle royal freeway Jako załącznik wrzucam nagranie z tymi dźwiękami, podczas kołysania się na siodełku. Lub do odsłuchania na stronce: https://vocaroo.com/1dE1Rfiz25ym record1.mp3
rudkar Napisano 20 Czerwca 2022 Napisano 20 Czerwca 2022 Miałem to samo w CUBE LTD. nasmaruj sztycę pastą montażową do karbonu lub smar silikonowy u mnie zdało egzamin.
spidelli Napisano 24 Czerwca 2022 Napisano 24 Czerwca 2022 U mnie też zaczęło strzelać. Ewidentnie wtedy, jak tyłek na siodełku, najgorzej przy kręceniu korbą. Rower był trochę ubłocony, umyłem pod wężem ogrodowym, wysuszylem w cieniu. Wyjąłem sztycę - sporo piachu. Wyczyściłem gdzie się dało, zmontowałem - bloga cisza. Przedwczoraj siadam na rower, ruszam, a tu strzela jak cholera, zrobiłem 20 km z kwaśną miną. Dziś znowu czyszczenie, smaru akurat nie mam na podorędziu ale trzeba będzie kupić. Myślałem jeszcze zdemontować całkiem siodło, bo jeśli to piach, to może pręty siodełka i uchwyt też trzeba wyczyścić.
rudkar Napisano 24 Czerwca 2022 Napisano 24 Czerwca 2022 strzały są w sztycy w ramie - nie spotkałem się żeby strzelało z siodełka - tam raczej nie ma problemu. Ja miałem tak że nawet po wyczyszczeniu strzelało - taki urok. po nasmarowaniu bomba
spidelli Napisano 24 Czerwca 2022 Napisano 24 Czerwca 2022 Tak strzelałem na ślepo, bo skoro wyczyściłem, a syfu było sporo .. i znowu strzela... To może jeszcze gdzieś indziej jest piach. Na razie znów zdemontowałem sztycę wytarlem, dałem odrobinę pasty do karbonu, jedno kółko - jest cicho. Idę trzasnąć ze 20 km, zobaczę co będzie. Ta pasta taka mocno ścierna, z grudkami.
RabbitHood Napisano 24 Czerwca 2022 Napisano 24 Czerwca 2022 Trzaski pod tyłkiem nasilające się podczas pedałowania - klasyczny przykład strzelającej sztycy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.