Skocz do zawartości

[do 6000] gravel - który wybrać

sumad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć i czołem

Potrzebowałbym pomocy przy wyborze roweru, znalazłem 2 które wydają się rozsądna opcją dla mnie CUBE CROSS RACE 2020 i MERIDA SILEX 200 2021. Co do terenu po jakim się poruszam to można powiedzieć że jest to 70/30 z przewagą asfaltu reszta to leśne ścieżki, szutry itp. Jeśli miałbym kupić oczami wziąłbym MERIDE ale później nie chcę pluć sobie w brodę, że w podobnej cenie mogłem mieć lepszy osprzęt. 

Co byście doradzili, ewentualnie coś innego w danym przedziale cenowym.

Napisano

Wiem, że sytuacja na rynku jest dziwna, ale w budżecie 6000zł wymagałbym już rzeczy typu hydrauliczne hamulce, sztywne osie, karbonowy widelec (cały!), osprzęt klasy grx 400/600 czy 105. Może nie wszystko na raz, ale większości z tych rzeczy. 

Zerknij jeszcze na Soota 50, może jest gdzieś dostępny.

Napisano

Te dwa rowery są od siebie tak diametralnie różne że to ciężko nawet porównać, Cube to maszyna CX z przeznaczeniem do ścigania, a Merida to wycieczkowy luzak.

Napisano
32 minuty temu, m0d napisał:

Wiem, że sytuacja na rynku jest dziwna, ale w budżecie 6000zł wymagałbym już rzeczy typu hydrauliczne hamulce, sztywne osie, karbonowy widelec (cały!), osprzęt klasy grx 400/600 czy 105. Może nie wszystko na raz, ale większości z tych rzeczy. 

Zerknij jeszcze na Soota 50, może jest gdzieś dostępny.

a dokładniej który model Soot 50 bo strona producenta podaje 3 na różnym osprzęcie

Cytat

Merida to wycieczkowy luzak.

ścigać się co prawda nie będę a Merida wpadła tu też między innymi ze względu na dostępność w moim rozmiarze

Napisano

Ciekawa propozycja ale za ponad 6k mógłby mieć hamulce hydrauliczne

Soot 50 jest tylko jeden, a pozostałe to 30, 70 i 90 :) Im wyższy numerek tym lepsze graty.

https://www.kellysbike.com/pl/o-gravel-c703/soot-50-p53895  105 + mechaniczne 

https://www.kellysbike.com/pl/o-gravel-c703/soot-50-p57707 105 + hydrauliczne 

https://www.kellysbike.com/pl/o-gravel-c703/soot-50-p64082 grx + hydrauliczne 

chyba że są to modele z 2020 a Ty mówisz o 2021?

Napisano

Człowiek uczy się całe życie :D

No i przekonałeś będzie Soot 50, z tego co widzę modele 2020 i 2021 chodzą podobnie cenowo, pytanie brzmi grx rx400 czy rx800? Skłaniam się ku modelowi 2020 - kaseta 11 rzędów chyba że rx400 też da rade z 11-sto rzędową kasetą?

Napisano

Najpierw znajdź cokolwiek dostępnego w swoim rozmiarze i najlepiej się przymierz jeśli będzie taka możliwość. I z tego wyjdzie czy dostaniesz model 10-cio czy 11-rzędowy. I nie, do rx400 nie zamontujesz kasety 11s tak żeby była cała obsługiwana bez zmiany klamkomanetek (diablo droga impreza, kasety zresztą też podrożały). No niestety, ceny w górę, osprzęt w dół 😕 Niby nowszy model a jakby mniej a drożej.

Napisano

W tej cenie król jest tylko jeden i jest nim Kross Esker 6.0 2021 za 6300-6500zł.

Ma wszystko co gravel mieć powinien.

Oczywiście Kellys Soot 50 to też fajna opcja :)

P.S dzisiaj wieczorem jeszcze stał u mnie w mieście na wystawce taki właśnie Soot 50 (nie wiem jaki rozmiar)

Sklep Bikers, Pszczyna ul. Sloneczna

Napisano

Soot został zamówiony, niestety bez przymiarki troszkę lipa ale co będzie. Myślę, że temat można uznać za zamknięty.

Dzięki za wszelkie propozycje :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...