Skocz do zawartości

[Narzędzia] Wymiana suportu press fit pod shimano

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Słuchajcie- mój press fit w szosie zaczyna wydawać dziwne dźwięki i noszę się z myślą wymiany i stoję przed wyborem czy oddać do serwisu i zapłacić czy zakupić narzędzia i zrobić samemu.

Podacie mi jakieś sensowne zestawy których używacie do pressfitów? Pytam bo w mtb też mam pressfit i gdyby policzyć usługę wymiany w dwóch rowerach + droższe części w serwisie to może wyjdzie tyle samo co kupić narzędzia i robić samemu?

Podacie zestawy które polecacie i używacie do domowego użytku?

Napisano

Zawszę możesz zdemontować korbę, wyczyścić stary suport(żeby mechanik nie kręcił nosem). Poprosić o usługę wybicia starego(lub sam wybij) Poproś o wprasowanie nowego pakietu. Zapłacisz grosze za taką usługę. Zawsze do serwisu można przyjść ze swoimi częściami.

Napisano

Praskę zrobisz sobie sam za max 20 pln, w zeszłym tygodniu stałem przed tym samym problemem, ogarnąłem to w "budowlanym" w 5 minut:
Na zdjęciu moje "narzędzie" ale tu jest szerokie pole do popisu.

img_20210527_124511_optimized.jpg

Napisano

Ja takich narzędzi jak powyżej nie polecam. Mają tendencję do nierównego wciskania w gniazdo.

Przyrząd musi mieć coś, co idealnie wycentruje łożyska, a przy okazji będzie na tyle sztywne, żeby wchodziło równo.

Miałem, sprawdzałem, wywaliłem na śmietnik.

• 1 rok później...
Napisano

Jak kręcisz nakrętką, to całość próbuje się obracać przez co traci osiowe ustawienie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...