Skocz do zawartości

[~5000] Orbea Alma H50 vs KTM Ultra Glorious/Sport

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemanko!

Który rower bardziej polecacie?

Orbea Alma H50: https://www.orbea.com/pl-en/bicycles/mountain/alma/cat/alma-h50

czy może

KTM Ultra Glorious lub Sport:

https://www.sklepbiker.pl/produkt/ktm-ultra-sport-2021/

https://strefasportu.pl/pl/p/Rower-KTM-ULTRA-GLORIOUS-deepurple-2021/13740

Po specyfikacjach KTM'y wydają mi się być lepsze, ale potrzebuję opinii ekspertów ;)

P.S. tak wiem, Merida Big.Nine lepsza w tej cenie

Napisano

Może coś mnie ominęło, ale te rowery są dramatyczne jak na taką cenę.

Napisano
Godzinę temu, chudzinki napisał:

pewna/pewny

pewny ;)

Najchętniej to bym wziął Kellysa Gate'a, ale no chyba nigdzie nie dostanę, co? Jeśli macie jakieś ciekawe propozycje to chętnie obadam. Tylko u mnie problemem jest to, że nawet jak coś będzie super świetne, to jednak wizualnie też musi być dla mnie sztos, a niestety te Meridy mi nie przypadają do gustu

Napisano

Wg danych ze stron, które podlinkowałeś to żaden z nich nie ma tapera i obu sztywnych osiek (pomijam resztę), a kosztują ponad 5000 zł... Poza tym jeden to chyba wersja damska. Rzadko to piszę, ale bierz co Ci się podoba albo przejrzyj forum i wrzuć co Ci się podoba 😀.

Napisano

dobra, jednak przekonałem się do tej Meridy 😂 to teraz poproszę o informację czym się różni big.nine 500 lite od 300 lite? Nie chodzi mi o to co jest na papierze, tylko o to jak to faktycznie czuć podczas jazdy. Warto dopłacać te ładnych pare stówek do 500? Nie ukrywam, że też 300 mi się bardziej podoba (ofc ta w kolorze teal) ;)

Napisano

Wątpię żebyś trafił na osobę, która jeździła tymi dwoma modelami i Ci wszystko opisała 😀.

500 ma napęd 11s. Rozpiętość identyczna jak 300, ale gęściej zestopniowane. 500 ma lepszy amortyzator i mniejszą wagę. Zastanawiam się na czym urwali 0,8 kg. Na samym amorze...? Na innej stronie widziałem w 500 opony zwijane, ale wg tej specyfikacji są drutówki. Jak się podoba 300 to bierz.

Napisano

Poza różnicą w amortyzatorach to w 500 cały napęd jest noweszej generacji z przerzutką z technologią Shadow +

Być może na tym jeszcze udalo się zaszczędzić wagę - nie powórnywałem. 

W każdym razie jeden i drugi będzie tak samo dobrym wyborem i nie ma potrzeby dokładać do droższego.

Napisano

Zdecydowanie 500. Przecież XCR to padaka, a do tego gorszy napęd. 600 zł różnicy to nie tak dużo, a według mnie warto.

Napisano

Kupując dla siebie bym dopłacił ale autorowi bardziej zależy na wyglądzie a do rekreacji XCR spokojnie wystarczy.

Sam przez wiele lat jeździłem na Dart'cie 3 ze standardową sprężyną (nawet startując w maratonach i XC) i było ok. Dopiero po przeskoku na wyższy model z powietrzem poczułem różnicę. Dlatego nie uważam żeby autorowi było bardzo potrzebne dopłacanie do 500. Zaszczędzoną kwotę niech wyda np na dobry kask.

Dodatkowo Suntour ma golenie 32 a Manitou 30

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...