Skocz do zawartości

[wybór roweru] MTB dla początkującego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Całkiem spoko opcja. Widelec z blokadą, 10 rzędowy napęd, lepsze hamulce niż model podstawowy. Alivio spokojnie ogarnie. Ale z drugiej strony - to ciągle "stara" Deorka XT, więc i kaseta 11-36 z mniejszym zakresem. Tak naprawdę wiele nie zyskujesz w stosunku do wspomnianego Fusiona a dopłacasz 8 stówek. To by starczyło na fajny amorek a gwarantuję że różnica z jazdy na jakimś powietrznym i z wyższej półki niż najtańsze sprężyny jest bardziej odczuwalna jak 1 tryb więcej na kasecie czy lepsza przerzutka tylna. 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Przyzwoity. Razi kiepski widelec i piasty niewiadomego pochodzenia.

Napisano

Będzie, bo jak wymienisz piasty, to nie warto zostawiać kiepskiej reszty koła. Też bez przesady, nie rozpadną się po wyjechaniu ze sklepu. Po prostu odstają jakością.

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Temat odgrzebuję, bo dalej aktualny. Zakupy przełożone na 2022.

A dzisiaj trafiłem na rower Polygon Xtrada 5 - co o nim myślicie? Niestety w sieci nie mogę znaleźć zbyt wielu informacji o nim...

Napisano

Marki nie znam, ale patrząc po specyfikacji na tej rok wspomnianego modelu - złożony na najtańszym możliwym i podstawowym osprzęcie, z Deorką 2x10 z serii 4xxx. Niczym na plus nie odstaje, a swoje kosztuje. 

• 2 miesiące temu...
Napisano

No to mam zaklepany Link 2022. Niestety sklep jeszcze nie zna daty produkcji/otrzymania roweru.

I niestety ceny podskoczyły w tym roku - Link aktualnie będzie kosztował już 3799pln ( ma być lepsza kaseta i nowy widelec Suntour X1)

Napisano

Nie znam tego widelca, ale pewnie w wersji sprężynowej go dadzą. 

A jak mówimy o czterech tysiącach, to już w zasięgu wzroku jest Rockrider XC100 z powietrznymi Manitou. Tylko napęd 1x z droższą kasetą. 

Ale, z drugiej strony jak na asfalt i bicie kilometrów masz już Vipera to może jako drugi rower coś typowo w teren, czyli właśnie taki góral? 

• 2 miesiące temu...
Napisano

OK, decathlon przetestowany. Fajnie jeździ, ale pozycja średnio dla mnie wygodna.  Muszę sprawdzić jakiegoś traila.

Przy okazji, trochę mi się zwiększył budżet i jest szansa że uda się rower wrzucić w koszty, więc mogę się rozejrzeć za czymś lepszym.

Co polecilibyście w budżecie ok 5000? Taki trail/all-mountain? W tych pieniądzach to można już liczyć na jakiś rower z powietrznym amorkiem?

Napisano

Ty tak naprawdę? Od roku nie kupiłeś roweru...? 🤣

Trailowych HT, z tego co się orientuje, jest dość mało, bo i zapotrzebowanie niewielkie. Rockrider AM 100, Marin Bobcat Trail, Merida Big Trail.

Napisano

Nie spieszy mi się :)

Kilka razy pożyczałem sobie coś z wypożyczalni, a na codzienną jazdę mam jeszcze starego crossa, więc nie mam ciśnienia.

A tych rowerów, to jednak chyba trochę nieco więcej niż wymieniłeś jest. Przynajmniej wg 1enduro (no dobra, samych 29" będzie mniej)

image.thumb.png.52216ea1b33f59eebbaec63f393d5324.png

Napisano

😀

Ale ja nie wymieniłem wszystkich takich rowerów tylko podałem te, o których słyszałem i/lub widziałem oraz przewijają się na forum... Wg mnie to nisza, co zresztą widać w terenie i sklepach.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Ok, w końcu udało się kupić rower :)

Pojawiły się przez moment na stronie rockridery xc100 i jeden przyjechał do mnie. 

W weekend były pierwsze testy w terenie 

20220605_152339_HDR-01-03.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...