Loczeski Napisano 7 Maja 2021 Napisano 7 Maja 2021 Serwus, miałem sporą przerwę i chciałbym wrócić do tego sportu, mam nadzieje że wymagania nie wykluczają się wzajemnie, kiedyś jeździłem na specialized rockhopper 17 (26"). Chciałbym aby rower nadawał się do: - rekreacyjne bez spiny po asfalcie do 100km - lasy/pola - ubite szlaki - początkujący pumptrack - dla przyjemności aby rozruszać ducha i ciało (chodzi za mną ta myśl aby tego spróbować) Nastawiam się na rower MTB który jest najbardziej uniwersalny. Preferuje geometrie bardziej agresywne. Nie boje się używek. Dodatkowo prosiłbym o poradę w jakie koła iść przy wzroście 169 cm ?
Galvatron Napisano 8 Maja 2021 Napisano 8 Maja 2021 Wykluczają się, bo na asfaltach i ubitych szlakach najlepiej sprawdzi się fitness/przełaj/gravel. Na MTB będziesz się niepotrzebnie męczył.
Loczeski Napisano 10 Maja 2021 Autor Napisano 10 Maja 2021 Hmm ok, muszę na nowo to rozważyć, bo jednak wychodzę z założenia aby dobrze się bawić na rowerze, a nie nabijać kilometry. Dlatego rozglądam się za czymś uniwersalnym. fitness/przełaj/gravel raczej odpadają - to raczej rowerki do nabijania kilometrów. Źle napisałem o tych ubitych drogach, rozchodzi się bardziej o lasy/pola i drogi różnorodne.
m0d Napisano 10 Maja 2021 Napisano 10 Maja 2021 W dniu 8.05.2021 o 01:07, Loczeski napisał: - rekreacyjne bez spiny po asfalcie do 100km - lasy/pola - ubite szlaki Przepraszam, a to wyżej to niby co jak nie nabijanie kilometrów? ;) Ale że jak to bywa koniecznie chcesz mtb, to kupuj.
wkg Napisano 10 Maja 2021 Napisano 10 Maja 2021 3 godziny temu, Loczeski napisał: Źle napisałem o tych ubitych drogach, rozchodzi się bardziej o lasy/pola i drogi różnorodne. No to masz całą masę tematów jaki XC do 5000. Na asfalt to faktycznie XC jest złym pomysłem ale na lasy, pola - idealny. Gravel nie będzie szybszy a w nieco trudniejszym terenie (piasek, błoto, kamienie) XC wymiata. Zwykle doradzane są Merida Light, Rockrider XC czy Kellys Gate.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.