bartek91 Napisano 30 Kwietnia 2021 Napisano 30 Kwietnia 2021 Witam, Szukam roweru do jazdy głównie po ścieżkach, asfalcie i lesie (ubite scieżki), dosyć komfortowego, ale też, żeby nie męczył mnie gdy chcę się przemieścić sprawnie z punktu A do B. Planuję czasem nim jeździć na piłkę i tenisa, więc na powrocie, gdy już jestem zmęczony to nie chciałbym mieć dodatkowych zbędnych oporów. Oprócz tego planuję też czasem jeździć nim spokojnym tempem w towarzystwie, w dosyć wygodnej pozycji (nie planuje wycieczek po 100 km). Waga 84kg, wzrost 178cm Podsumowując, szukam roweru w miarę szybkiego, dosyć komfortowego, który da radę też poza twardą nawierzchnią. Czytająć poradniki znalazłem dwa modele, które wydają się być dobrym rozwiązaniem. Mają już amortyzator powietrzny i osprzęt z wyższej półki. http://saveno.pl/cross-gravel/everest-4-0-gts/ https://www.romet.pl/Rower,ORKAN_9_M,10,793,800,15492,2021.html Moje pytanie jest następujące, czy warto dopłacać do Orkana? czy może ten everest jest i tak ponad moje potrzeby? Ewetualnie, może macie jakieś inne propozycje?
Sobek82 Napisano 30 Kwietnia 2021 Napisano 30 Kwietnia 2021 Przede wszystkim orkan jest niedostępny, choć wyposażony konkretnie.
bartek91 Napisano 30 Kwietnia 2021 Autor Napisano 30 Kwietnia 2021 Mieszkam w Warszawie, liczyłem, że może znajdę gdzieś w sklepie
bartek91 Napisano 30 Kwietnia 2021 Autor Napisano 30 Kwietnia 2021 Dodam jeszcze, że dzisiaj w sklepie przymierzałem się do meridy 300, rozmiar ramy S wydawał się optymalny. Ale sprzedawca jak usłyszał o powyższych rowerach dodał, że to chińczyki i nie warto i nie ma porządnych rowerów tańszych niż 4800 z powietrznym amortyzatorem. Co myślicie o jego opinii? Typowa gadka sprzedawcy, bo akurat te ma na stanie?
bartek91 Napisano 1 Maja 2021 Autor Napisano 1 Maja 2021 Jeszcze pytanie o amortyzator powietrzny, czy warto szukać rowerów z takim rozwiazaniem? Czy wymagają one regularnego kosztownego serwis, a uzysk pomiędzy NCX na stalowym nie jest warty dopłaty i przyszłych kosztów?
Mod Team bogus Napisano 2 Maja 2021 Mod Team Napisano 2 Maja 2021 W powietrzny amortyzator zawsze warto zainwestować, to poprawa komfortu, waga roweru nieco się zwiększy. Serwis w zależności od modelu i czynności potrzebnych do wykonania to zwykle raz do roku 100-200 zł.
Wojcio Napisano 2 Maja 2021 Napisano 2 Maja 2021 Powietrzny amortyzator jest najbardziej wartościowy dla osób o skrajnej wadze - lekkich i ciężkich, chyba, że do danego modelu są sprężyny do wyboru. Ale moim zdaniem główna różnica to ogólna jakość. Sprężynowe to głównie dolna półka - stalowe golenie, proste tłumniiki lub wręcz ich brak. Jak już jest powietrze to i olej, aluminiowe golenie, magnezowy dół itd. Dawno temu były sprężynowe amortyzatory wyższej klasy i nawet uważano, że są super, bo mają większą czułość (mniejsze tarcie w uszczelnieniach. Ale rynek poszedł do przodu. Powietrze też mniej waży niż stal :).
bartek91 Napisano 2 Maja 2021 Autor Napisano 2 Maja 2021 Po dłuższym zastanowieniu będę szukał gianta roam 1 disc, mam nadzieję, że uda mi się coś znaleźć w Warszawie we wtorek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.