Tomaszb18 Napisano 28 Kwietnia 2021 Napisano 28 Kwietnia 2021 Witam, szukam roweru dla żony teoretycznie do kwoty 1500zł. Ale znalazłem dwie oferty które wydają mi się opłacalne żeby trochę dołożyć. https://www.bikeplanet.pl/trekkingowe/183-rower-kross-trans-50-damski.html lub https://www.bikeplanet.pl/trekkingowe/184-rower-kross-trans-60-damski.html . Pytanie brzmi czy warto za tą cenę czy to jednak żadna okazja i czy ten 6.0 będzie miał odpowiednie przerzutki do jazdy w piachu? Ewentualnie może ktoś ma jakieś lepsze tańsze propozycję?
TheJW Napisano 28 Kwietnia 2021 Napisano 28 Kwietnia 2021 Wątpię, żebyś dostał którykolwiek z nich. No i co masz na myśli pytając, czy rower będzie miał odpowiednie przerzutki do jazdy w piachu? To nie jest rower do jazdy w piachu.
Tomaszb18 Napisano 28 Kwietnia 2021 Autor Napisano 28 Kwietnia 2021 Chodzi o rower którym można się swobodnie poruszać po piaszczystych drogach, leśnych ścieżkach, nie do jazdy ekstremalnej bo ma być do niego założony fotelik dla dziecka, ale w okolicy działki gdzie jeździmy najwięcej na rowerze nie ma za wiele asfaltu nie wspominając o ścieżkach czy chodniku którego nie ma wcale. Więc pytając o przerzutki chodzi mi o przełożenie które pozwoli łatwo pokonać sypki piasek. Domyślam się że opony mają znaczenie ale to chyba łatwo zmodyfikować a przerzutki nie. Oczywiście mogę się mylić.
TheJW Napisano 28 Kwietnia 2021 Napisano 28 Kwietnia 2021 W 6.0 masz 7 biegów w piaście - łatwiejszy w obsłudze dla użytkownika. W 5.0 jest napęd 3x8, więc dający więcej możliwości. Ale trzeba umieć z niego korzystać. Naprawdę niewiele osób (mówię o totalnych amatorach, "niedzielnych rowerzystach") wie, jak prawidłowo zmieniać biegi w rowerze. Najczęściej jest tak, że z przodu ustawia się "dwójkę" i wachluje jedynie tylną zmieniarką. W takiej sytuacji bardziej skłaniałbym się ku wersji 6.0 z 7-biegowym Nexusem. Musisz zapytać małżonki, czy wie do czego w rowerze służą przerzutki i która opcja będzie jej bardziej odpowiadać. Ja ze swojej strony powiem jeszcze tylko, że jeśli w grę wchodzi wożenie dziecka w foteliku, to choćbyś do roweru trekkingowego założył napęd Eagle, to i tak nie przejedzie po głębszym, sypkim piachu.
chudzinki Napisano 28 Kwietnia 2021 Napisano 28 Kwietnia 2021 9 minut temu, Tomaszb18 napisał: ale w okolicy działki gdzie jeździmy najwięcej na rowerze nie ma za wiele asfaltu nie wspominając o ścieżkach czy chodniku którego nie ma wcale A ja bym się poważnie zastanowił nad rodzajem roweru, bo ja tu jakoś trekkinga nie widzę.
TheJW Napisano 28 Kwietnia 2021 Napisano 28 Kwietnia 2021 @chudzinki nie ma co, jak się napalili na trekkinga, to nie wytłumaczysz. Podał dwa modele, doradźmy coś z tych dwóch i nie utrudniajmy sobie życia, bo jeszcze nas zbeszta później, że się mądrzymy.
Tomaszb18 Napisano 28 Kwietnia 2021 Autor Napisano 28 Kwietnia 2021 Ok dzięki za podpowiedzi, poszukam jeszcze innych typów rowerów. Wybrałem Trekinngowy ponieważ sam mam taki i jest komfortowa pozycja do jazdy jak dla mnie. Chodzi mi o pozycję z prostymi plecami do jazdy rekreacyjnej.
wkg Napisano 28 Kwietnia 2021 Napisano 28 Kwietnia 2021 Problem w tym, że po piachu nie jeździ się rekreacyjnie
Tomaszb18 Napisano 28 Kwietnia 2021 Autor Napisano 28 Kwietnia 2021 Nic na to nie poradzę, asfaltu nie wyleje, ścieżek nie zrobię, a jeździć chcemy i na spokojnie z dziećmi. Dzięki za podpowiedzi... muszę kupić cokolwiek bo widzę że to i tak nic nie będzie dobre ... może tylko rada jaka rama do wzrostu 168cm. i wagi ~63-65 kg.
chudzinki Napisano 28 Kwietnia 2021 Napisano 28 Kwietnia 2021 17 cali. Godzinę temu, TheJW napisał: Podał dwa modele, doradźmy coś z tych dwóch i nie utrudniajmy sobie życia, bo jeszcze nas zbeszta później, że się mądrzymy. Podpowiedzieć trzeba, ale nie nalegać 😉.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.