Skocz do zawartości

[Do 2500zł] kross trans 5.0 czy 6.0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, szukam roweru dla żony teoretycznie do kwoty 1500zł. Ale znalazłem dwie oferty które wydają mi się opłacalne żeby trochę dołożyć. https://www.bikeplanet.pl/trekkingowe/183-rower-kross-trans-50-damski.html lub https://www.bikeplanet.pl/trekkingowe/184-rower-kross-trans-60-damski.html . Pytanie brzmi czy warto za tą cenę czy to jednak żadna okazja i czy ten 6.0 będzie miał odpowiednie przerzutki do jazdy w piachu? Ewentualnie może ktoś ma jakieś lepsze tańsze propozycję? 

Napisano

Wątpię, żebyś dostał którykolwiek z nich.

No i co masz na myśli pytając, czy rower będzie miał odpowiednie przerzutki do jazdy w piachu? To nie jest rower do jazdy w piachu.

Napisano

Chodzi o rower którym można się swobodnie poruszać po piaszczystych drogach, leśnych ścieżkach, nie do jazdy ekstremalnej bo ma być do niego założony fotelik dla dziecka, ale w okolicy działki gdzie jeździmy najwięcej na rowerze nie ma za wiele asfaltu nie wspominając o ścieżkach czy chodniku którego nie ma wcale. Więc pytając o przerzutki chodzi mi o przełożenie które pozwoli łatwo pokonać sypki piasek. Domyślam się że opony mają znaczenie ale to chyba łatwo zmodyfikować a przerzutki nie. Oczywiście mogę się mylić. 

Napisano

W 6.0 masz 7 biegów w piaście - łatwiejszy w obsłudze dla użytkownika.
W 5.0 jest napęd 3x8, więc dający więcej możliwości. Ale trzeba umieć z niego korzystać. :)

Naprawdę niewiele osób (mówię o totalnych amatorach, "niedzielnych rowerzystach") wie, jak prawidłowo zmieniać biegi w rowerze. Najczęściej jest tak, że z przodu ustawia się "dwójkę" i wachluje jedynie tylną zmieniarką. W takiej sytuacji bardziej skłaniałbym się ku wersji 6.0 z 7-biegowym Nexusem.

Musisz zapytać małżonki, czy wie do czego w rowerze służą przerzutki i która opcja będzie jej bardziej odpowiadać.

Ja ze swojej strony powiem jeszcze tylko, że jeśli w grę wchodzi wożenie dziecka w foteliku, to choćbyś do roweru trekkingowego założył napęd Eagle, to i tak nie przejedzie po głębszym, sypkim piachu. :)

Napisano
9 minut temu, Tomaszb18 napisał:

ale w okolicy działki gdzie jeździmy najwięcej na rowerze nie ma za wiele asfaltu nie wspominając o ścieżkach czy chodniku którego nie ma wcale

A ja bym się poważnie zastanowił nad rodzajem roweru, bo ja tu jakoś trekkinga nie widzę. 

Napisano

@chudzinki nie ma co, jak się napalili na trekkinga, to nie wytłumaczysz. ;) Podał dwa modele, doradźmy coś z tych dwóch i nie utrudniajmy sobie życia, bo jeszcze nas zbeszta później, że się mądrzymy. :D

Napisano

Ok dzięki za podpowiedzi, poszukam jeszcze innych typów rowerów. Wybrałem Trekinngowy ponieważ sam mam taki i jest komfortowa pozycja do jazdy jak dla mnie. Chodzi mi o pozycję z prostymi plecami do jazdy rekreacyjnej. 

Napisano

Nic na to nie poradzę, asfaltu nie wyleje, ścieżek nie zrobię, a jeździć chcemy :) i na spokojnie z dziećmi. Dzięki za podpowiedzi... muszę kupić cokolwiek bo widzę że to i tak nic nie będzie dobre ... może tylko rada jaka rama do wzrostu 168cm. i wagi ~63-65 kg.

Napisano

17 cali.

Godzinę temu, TheJW napisał:

Podał dwa modele, doradźmy coś z tych dwóch i nie utrudniajmy sobie życia, bo jeszcze nas zbeszta później, że się mądrzymy.

Podpowiedzieć trzeba, ale nie nalegać 😉.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...