Skocz do zawartości

[Kaseta rowerowa] problem po zamontowaniu nowej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie pomocy. Mam starego górala i stwierdziłem, że chcę go sobie odnowić. Duma męska nakazuje zrobić mi to samemu (mimo, że się na tym nie znam😀). Jako przewodnik po świecie napraw rowerowych służy mi YT.

Zdjąłem tylne koło, wszystko rozkręciłem i przeczyscilem jak należy. Kupiłem nową kasetę. Poprzednia kaseta miała 8 zębatek. Obecna ma 6. No i pojawia się problem. Kaseta po dokręceniu, rusza się - można ją przesuwać po bębenku. Minimalnie ale jednak. Załączam filmik. Błagam o pomoc. Da się uratować sprawę, czy muszę kupić kasetę z 8mioma zębatkami?

Za wszelkie rady dziękuję. Proszę bez złośliwości.

Pozdrawiam

Marcin

80BD46FF-6BCB-490F-8F62-2F1384330F8E_1_105_c.jpeg

Próbowałem dodać filmik lecz niestety coś nie działa. ogłem dodać tylko zdjęcie 😕

Napisano

Nawet widać, że ręce Ci się trzęsą😆 Jakby zdjęcie było wyraźne to chociaż dałoby się policzyć zębatki, bo nie ma 6 biegowych kaset. Coś pomieszałeś.

No i tak na chłopski rozum weź pomyśl. Jak wcześniej było 8, a teraz jest 2 mniej to bębenek ma się skrócić na sam widok?

Napisano

To jest filmik tylko poszło coś nie tak i nie chce się odtworzyć. Bardzo chętnie prześlę go na maila jakby co. 

Natomiast jeśli chodzi o to, że bębenek za długi to jak kupowałem w sklepie rowerowym to sam nie wiedziałem ile zębatek jest w moim. Można powiedzieć, że był to "strzał z biodra"d. Facet w sklepie powiedział, że powinno pasować, więc mu uwierzyłem. Dlaczego miałbym nie wierzyć fachowcowi?

Poza tym prosiłem w temacie raczej o pomoc a nie o złośliwości. Jeśli nie masz merytorycznej rady albo uwagi to może daruj sobie wpisy.

Napisano

No komunikat nie kłamie i chcesz dodać za duże. Zmniejsz to wejdzie.

Póki co mogę się domyślać, że sprzedawca strzelił w kasetę 8 rzędową i akurat trafił, a gdzieś zapodziała się jedna lub nawet dwie zębatki i stąd luz.

Kaset 6 rzędowych już nie ma, 7 rzędowe to już rzadkość, a 9,10 i 11 rzędowe na bębenek by pasowały (nie działałaby, ale by weszły bez luzu).

Dodatkowo zapytam czy kupiłeś też łańcuch skoro zmieniasz kasetę? Stary łańcuch będzie pracował źle i zniszczy zębatki bardzo szybko.

Napisano

Tak. Łańcuch i nowe korby. 

Jeśli tak mówisz to chyba muszę poszukać jutro gdzieś jeszcze jednego elementu kasety. Dobrze, że nic nie wyrzucałem. Były tam takie plastikowe osłonki i może gdzieś się uczepiła tych osłonek. 

Napisano

Pewnie tak właśnie się stało.

A co do korby to wziąłeś taki sam model jak masz? Bo jeśli inny to długość osi suportu może nie pasować - dobiera się ją do modelu korby.

Napisano

Kurcze nie wiem sam. Powiedziałem facetowi markę roweru, orientacyjnie rok zakupu i on już wszystko dobierał. Facet naprawdę wyglądał na takiego co się znał. Myślę, że korby dał dobre, ale to okaże się dopiero w praniu. 

NIestety nie chce mi się wierzyć, że przeoczyłem te części, ale wszystko w sumie możliwe. 

Jutro dam znać na czym stanęło. 

Dziękuję za pomoc.

Napisano

Hej.

Piszę tylko gwoli info. Niestety kaseta była 6cio zębatkowa. Pojechałem do sklepu i nabyłem nową, odpowiednią. Jak przysłowie mawia: mądry Polak po szkodzie.

Dziękuję za wypowiedzi i chęć pomocy. 

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...