Skocz do zawartości

[do 1500 zł] Rower crossowy dla ciężkiego użytkownika188cm/120kg)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim, bo to mój pierwszy post.

Jak w temacie. Szukam roweru crossowego do 1500 zł (jeżeli dopłacenie 100-200 zł zmieni wiele, to mogę dołożyć, ale wolałbym tego uniknąć). Mam 188 cm wzrostu i ważę blisko 120 kg. Na rowerach nie znam się kompletnie! Niech świadczy o tym fakt, że dopiero szukając roweru dowiedziałem się, że istnieje tyle ich rodzajów jak crossowe, MTB, trekkingowe itp. Już w tamtym roku chciałem zacząć regularnie jeździć i w tym celu kupiłem używany rower na OLX za 200 zł, gdzie już drugiego dnia urwał mi się pedał, potem kupiłem drugi za 300, gdzie regularnie spadał łańcuch, a w serwisie naprawa przekraczała koszt roweru. Zniechęcony odpuściłem.

Teraz mało zimowa aura zachęca mnie, żeby znowu spróbować przygody z rowerem i nauczony błędami chciałem kupić nówkę z jakąś gwarancją itp. Wyczytałem, że do moich potrzeb najlepszy będzie rower crossowy. Czyli jakieś kilkunastokilometrowe wycieczki podmiejskimi drogami, czasem jakieś ścieżki rowerowe i utwardzone polne drogi. Trochę poczytałem, trochę obejrzałem filmów na YT i zainteresowałem się następującymi modelami:

Lazaro integral V3

http://lazaro-bike.pl/sklep/lazaro-integral-v3-męski-2020_pid=210

Kross Evado 2.0

https://www.greenbike.pl/rower-crossowy-meski-kross-evado-20-2020-p-5656.html?gclid=Cj0KCQiArvX_BRCyARIsAKsnTxOsoiT2Sk1rhFrg-gJWY6HIdPQnGO90ryFbvPU9uK_M1ZrZn7SG_A8aAi2oEALw_wcB

VELLBERG Explorer 3.2

https://vellberg.pl/vellberg-explorer-3-2/

Który z powyższych modeli będzie najlepszy dla początkującego? A może jakiś inny w podobnym budżecie? Dodam, że fajnie by było gdyby w przyszłości dało się do nich zamontować jakiś bagażnik czy sakwę.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam jeżeli nie podałem jakiejś istotnej informacji.

Pozdrawiam

Napisano

witam!! Moim zdaniem przy takiej wadze zamordujesz koła w szybkim czasie w rowerach w takich cenach. Są to budżetowe rowery i jak nazwa wskazuje są spore oszczędności na częściach użytych do nich.Bedzie to problematyczne jak zaznaczam, ale z tych dwóch to Lazaro...Najwyżej będziesz częściej niż normalnie wymieniał mat eksploatacyjne (kasete, łańcuch, rafki...)

Napisano

Unibike Prime, rozmiar 21". Solidna rama i solidne koła, spokojnie wytrzyma. Powinieneś jeszcze jakiegoś znaleźć, katalogowo 1599 zł jak dobrze pamiętam. 

We wszystkich innych tanich rowerach koła padną momentalnie, większość nawet droższych marek na tym oszczędza. 

Napisano

Dzięki za odpowiedź, ten Unibike Prime wydaje się spoko. A z rocznika 2019 też będzie ok? I jeszcze chciałbym zapytać czy lepiej kupować teraz czy można liczyć, że na wiosnę będzie większy wybór i ewentualnie lepsze ceny? 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Byłem dziś w jednym sklepie rowerowym, Pani z obsługi powiedziała, że w tym sezonie mogą być problemy z rowerami, że już w styczniu mieli wielu klientów co im się wcześniej nie zdarzało i że rowery na pewno będą droższe niż w poprzednim sezonie. Nie jestem w stanie zweryfikować tych informacji, bo nie znam się na temacie. W każdym razie Pani mi najbardziej polecała rower Merida Crossfire 40 z 2021 roku, ale ów rower znacznie przekraczał mój początkowy budżet, gdyż jego cena wynosiła prawie 2400 złotych. Koniec końców zdecydowałem się na tego Flasha z 2016 roku. Jak mi dojdzie i trochę pojeżdżę, to opiszę tutaj swoje wrażenia. Dzięki wszystkim za pomoc :)

Napisano

Nie wiem czemu się uparliście na polecanie jedynej słusznej marki unibike, bo przy tym budżecie Lazarro też może być (szczególnie ten na alivio). Miałem akurat możliwość przejażdżki nim i można powiedzieć, że....no jeździ i zapewne to samo można powiedzieć o tym unibiku.

Napisano

umówmy się, w rowerze za 1500 zł nie uświadczysz solidnych kół i piast a i ramy to masówka....Nawet w rowerach za 4000 (typu cross) często producenci dają średnie komponenty na koła.....

Napisano

No tylko tak się składa że koła w Unibike (wcale nie jedynym słusznym) biją (albo biły, bo w tym roku to sajgon z częściami i mocno zmienili specyfikacje rowerów) na głowę koła w rowerach nawet droższych marek. A ramy to masówka, ale solidna. 

A Lazaro - cóż, dać Alivio żeby rzucało się w oczy a na czymś innym trzeba oszczędzić - zapewne na kołach. 

Cytat

czarne szprychy i pasty kół, co nadaje rowerowi rasowego wyglądu

Rozwiń  

Więc z góry zakładam że są gówniane. Szprychy, obręcze to rzeczy na której większość, albo nawet prawie wszyscy producenci tańszych rowerów oszczędzają. Lepiej dać przerzutkę Alivio bo to przykuje uwagę ;) 

Napisano

Nie patrzyłem na model lazzarro na 2021 ale 2020  czy 2019 chyba pełna grupa była więc nie najgorszej... Z resztą kolega już kupił, a ja też nie potrzebuje bo już mam (i to nie lazarro) 

• 4 tygodnie później...
Napisano

Nie będzie, przy moich 180 19-tka Unibike jest okej. 

Z używek - ciężko powiedzieć. Coś z solidnymi kołami. Koła Unibike znam, więc wiem że z nimi nie ma problemów także jak ktoś roweru nie zakatował to niezbyt stara używka może być.

Na minus może odstawać Prime bo w tym roku już na nim przyoszczędzili. Ale z naciskiem na może, czas pokaże. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.