dvd_100 Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 Razem z partnerką szukamy rowerów maksymalnie do 5k za oba, moja sobie wybrała jeden Cross, drugi trekking. W planach mamy kilkudniowe wycieczki np po jutrze krakowsko-częstochowskiej jak i jeżdżenie po górach, dodatkowo dodatkowo dojeżdżanie do pracy. https://biketeam.pl/unibike-flash-eq-damski-czarno-turkus-roz-19,3,5120,8116 https://biketeam.pl/unibike-voyager-damski-grafitowy-roz-19,3,5119,8020 Ja natomiast mam na oku ten https://biketeam.pl/unibike-shadow-29-czarno-niebieski-roz-21,3,5118,8062 Może w podobnej cenie jest coś lepszego?
MikeSkywalker Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 Skoro do 5k za oba to w przypadku górala celowałbym w Fusiona, bardzo fajny rower. W przypadku drugiego to musi zdecydować który, bo to zupełnie inne rowery i zupełnie inna pozycja na nim- ale do jazdy po Jurze czy już w ogóle po górach cross się nada a Voyager nie bardzo, to rower miejsko-podmiejski.
WaGiant Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 Nie wiem dlaczego Flash-a ktoś dał do crossów . Może geo ma bardziej sportową niż Voyager ale to w pełni wyposażony trekking . W prawdziwe góry żaden damski się nie nada . Na podjazdy nawet asfaltowe mają za twarde przełożenia , w terenie tak wyposażone rowery w ogóle się nie sprawdzają . Nie wiem gdzie i jak chcecie jeździć po Jurze ale na terenowe wycieczki , np rowerowy szlak Orlich Gniazd , ja brałbym rower z oponami 2,1 czyli MTB .
MikeSkywalker Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 Dwa Fusiony to też byłoby dobre rozwiązanie, w Lady 29 wystarczy zmienić opony na węższe jeśli chce się crossówkę, a ciągle jest miejsce na szeroki balon do jazdy w górach czy po piaskach Jury.
dvd_100 Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Napisano 9 Stycznia 2021 Teraz, MikeSkywalker napisał: Dwa Fusiony to też byłoby dobre rozwiązanie, w Lady 29 wystarczy zmienić opony na węższe jeśli chce się crossówkę, a ciągle jest miejsce na szeroki balon do jazdy w górach czy po piaskach Jury. Hmm to też było by jakieś rozwiązanie. 57 minut temu, WaGiant napisał: Nie wiem dlaczego Flash-a ktoś dał do crossów . Może geo ma bardziej sportową niż Voyager ale to w pełni wyposażony trekking . W prawdziwe góry żaden damski się nie nada . Na podjazdy nawet asfaltowe mają za twarde przełożenia , w terenie tak wyposażone rowery w ogóle się nie sprawdzają . Nie wiem gdzie i jak chcecie jeździć po Jurze ale na terenowe wycieczki , np rowerowy szlak Orlich Gniazd , ja brałbym rower z oponami 2,1 czyli MTB . Tak, chodziło mi przede wszystkim o szlak orlich gniazd i bardziej terenowe wycieczki niż pedałowanie po asfalcie. Nie jesteśmy zmotoryzowani, więc raczej cały majdam do sakw i od noclegu do noclegu - mniej więcej taką mamy wizję. Dodatkowo moja prawie co dziennie będzie dojeżdżała do pracy i jakieś około weekendowe wypady do parku narodowego który mamy blisko
WaGiant Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 Trochę trudno pogodzić jazdę w ( trudnym , górskim ) terenie z dojazdami do pracy . Rower na dojazdy nie sprawdzi się w terenie , rower terenowy nie będzie najlepszy w mieście i do miejskich ubrań . Najlepiej było by mieć 2 .... Coross szczególnie tak wyposażony jak ten z linka faktycznie jakoś pogodziłby te dwa zastosowania ale jazda terenowa trochę albo i mocno na tym ucierpi . Będzie tak że twoja pani nie da rady tam gdzie ty będziesz spokojnie jechał - podjazdy , piach , kamienie . Przy jeździe po górskich szlakach pełne błotniki są wręcz niebezpieczne , a nóżka dodaje niepotrzebnej wagi . Węższe niż w MTB opony też nie ułatwią sprawy .
dvd_100 Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Napisano 9 Stycznia 2021 41 minut temu, WaGiant napisał: Trochę trudno pogodzić jazdę w ( trudnym , górskim ) terenie z dojazdami do pracy . Rower na dojazdy nie sprawdzi się w terenie , rower terenowy nie będzie najlepszy w mieście i do miejskich ubrań . Najlepiej było by mieć 2 .... Coross szczególnie tak wyposażony jak ten z linka faktycznie jakoś pogodziłby te dwa zastosowania ale jazda terenowa trochę albo i mocno na tym ucierpi . Będzie tak że twoja pani nie da rady tam gdzie ty będziesz spokojnie jechał - podjazdy , piach , kamienie . Przy jeździe po górskich szlakach pełne błotniki są wręcz niebezpieczne , a nóżka dodaje niepotrzebnej wagi . Węższe niż w MTB opony też nie ułatwią sprawy . Niestety trzeba iść na kompromis. A może fusion by dał radę na dojazdy do pracy z węższymi oponami a na wyprawy zakładać szersze?
WaGiant Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 Moim zdaniem szybko znudzi ci się przekładnie opon . Trzeba by mieć 2 komplety kół . Zresztą opony to nie jedyny problem . W mieście ubieramy się inaczej niż na wycieczkę . Rasowy MTB nie ma osłony łańcucha , a montaż pełnych błotników też może być problematyczny . Czyli można się nieźle ubrudzić . Gdyby to było dla ciebie to powiedziałbym że pal sześć ale dla kobiety .... Rozważ jeden terenowy rower na wycieczki i coś taniego na dojazdy . Mam na myśli używany rower miejski . Nie wiem jak teraz z cenami ale używane damki z 3 biegami w piaście albo ze ze zwykłą przerzutką 5-6 biegów można było kupić za kilka stów . To dodatkowy wydatek ale z drugiej strony nie zajeżdża się bez potrzeby roweru wycieczkowego . To jest oczywiście tylko moje zdanie . Ludzie po mieście jeżdżą na wszystkim więc może masz racje . Aha , bo ja o tym mieście ( w domyśle płaskim jak moje ) a nie wiem jak będą wyglądały te dojazdy .
dvd_100 Napisano 10 Stycznia 2021 Autor Napisano 10 Stycznia 2021 14 godzin temu, WaGiant napisał: Moim zdaniem szybko znudzi ci się przekładnie opon . Trzeba by mieć 2 komplety kół . Zresztą opony to nie jedyny problem . W mieście ubieramy się inaczej niż na wycieczkę . Rasowy MTB nie ma osłony łańcucha , a montaż pełnych błotników też może być problematyczny . Czyli można się nieźle ubrudzić . Gdyby to było dla ciebie to powiedziałbym że pal sześć ale dla kobiety .... Rozważ jeden terenowy rower na wycieczki i coś taniego na dojazdy . Mam na myśli używany rower miejski . Nie wiem jak teraz z cenami ale używane damki z 3 biegami w piaście albo ze ze zwykłą przerzutką 5-6 biegów można było kupić za kilka stów . To dodatkowy wydatek ale z drugiej strony nie zajeżdża się bez potrzeby roweru wycieczkowego . To jest oczywiście tylko moje zdanie . Ludzie po mieście jeżdżą na wszystkim więc może masz racje . Aha , bo ja o tym mieście ( w domyśle płaskim jak moje ) a nie wiem jak będą wyglądały te dojazdy . No planowaliśmy takie wycieczki góra 2-3 razy w roku, więc może to nie będzie jakiś wielki problem. Anyway moja przez rok jeździła do pracy na 20 letnim MTB od wheelera i jedyne na co narzekała to tylko na mały rozmiar kół i ramy A wracając do rowerów to może zamiast Unbike to Gianta? Np te https://biketeam.pl/giant-liv-tempt-29-3-ge-2021-rozm-m,3,5106,8533 https://biketeam.pl/giant-liv-tempt-29-3-2021-rozm-m,3,5106,8862 https://biketeam.pl/giant-talon-29-3-ge-2021-rozm-xl,3,5102,8775
MikeSkywalker Napisano 10 Stycznia 2021 Napisano 10 Stycznia 2021 Osprzętowo dużo słabiej, jedynie kolor i malowanie ramy ratuje te rowery, jeśli to aż tak ważne to warto. Jeśli Unibike się podoba to nie Co do samych opon to ja bym nie przesadzał z tymi dwoma kompletami - założenie w miarę gładkich opon 29x2.0 typu Race King, Kenda Piedmont załatwia sprawę. Mam w rowerze miejskim Race Kingi 2.0, na opory toczenia nie narzekam, a świetnie amortyzuje.
dvd_100 Napisano 10 Stycznia 2021 Autor Napisano 10 Stycznia 2021 25 minut temu, MikeSkywalker napisał: Osprzętowo dużo słabiej, jedynie kolor i malowanie ramy ratuje te rowery, jeśli to aż tak ważne to warto. Jeśli Unibike się podoba to nie Co do samych opon to ja bym nie przesadzał z tymi dwoma kompletami - założenie w miarę gładkich opon 29x2.0 typu Race King, Kenda Piedmont załatwia sprawę. Mam w rowerze miejskim Race Kingi 2.0, na opory toczenia nie narzekam, a świetnie amortyzuje. Nie zależy nam na aspektach wizualnych, chcemy mieć jak najlepszy jakości do ceny
WaGiant Napisano 10 Stycznia 2021 Napisano 10 Stycznia 2021 Męskie rowery Rama - ja stawiam jednak na Gianta i to nie o kolor chodzi Napęd - kwestia upodobań , filozofii , podejścia ... 3x9 w Uni do 2x9 w Giancie . Na pewno 3x9 ma twardsze biegi i ma ich więcej . W miękkich biegach nie ma różnicy . Korba w Uni jest lepsza , choć o tej z G nic nie wiem ale to jednak na kwadrat . Hamulce na korzyść UNi . Amor , ten sam . Najniższa półka na którą można jeszcze spojrzeć . Mz do rekreacyjnej czy turystycznej jazdy jeszcze użyteczny . Kierownica , mostek - ja stawiam na G , nie mam zaufania do Zooma . Kiedyś pękł mi ich mostek , przy normalnej jeździe MTB . Tzn zaczął pękać . Waga na + G . Rowery damskie Temp 3 odpuść sobie . Dużo słabszy . Temp 3 GE odpowiednik męskiego .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.