abdesign Napisano 6 Listopada 2020 Napisano 6 Listopada 2020 Cześć, Trochę akademickie rozważania - o jakości pracy i wadze dwóch różnych a może podobnych rozwiązań. Bazą jest to samo - klamotki 5800 do mechanicznych spyre-C, przerzutka 6800gs - wolałbym tego nie zmieniać bo mam i leży. pierwsze - korba fc-6800 kompakt z wymienionym blatem na juniorską 46-kę - czyli korba 46x34 do tego kaseta 11-36 (chyba jedyne co mi przychodzi rozsądnego do głowy to pg-1170) drugie - korba fc-rx600 46x30 i kaseta 11-32. przednią zmieniarkę i tak w obu przypadkach muszę kupić nową bo nie mam. Oba papierowo zakresami biegów, gęstością upakowania kaset etc. są akceptowalne. (nie o tabele Shimano chodzi tylko zakres potrzebnych biegów) Pierwsze jest lżejsze a na tym mi zależy (kosztem kultury pracy - nie!) no ale spoza tabeli rd-6800-gs - max koronka 32t Drugie to wiadomo że zadziała gładko bo to systemowe zgodne z tabelkami przełożenia. Czyli tak naprawdę pytam o kulturę pracy pierwszego rozwiązania (upapranego błotem), które preferuję ze względu na jakieś 150gram różnicy... przy porównywalnych kosztach, bo blat 46t do ultegry mam. I uprzedzając niestety aktualnie nie mam (po zakupie roweru i złożeniu kół) do wydania na nową hydraulikę i napęd 1x co oczywiście powyższe rozważania czyniłoby bezprzedmiotowymi. A jak skończę robić to się pochwalę w wątku o przełajach... , rowerem który ważył pierwotnie "ło matko" jako szosa , chociaż pewnie wcześniej jeszcze na tiagrze jak koła od Dawida przyjadą. pozdrawiam
Mihau_ Napisano 6 Listopada 2020 Napisano 6 Listopada 2020 Jak działa ultegra uwalona błotem nie wiem ale przełaje od lat jakoś śmiagały na szosowych napędach Przy zastosowaniu korby grx masz przesuniętą linię łańcucha o 2,5mm bodajże co w pewien sposób wpłynie na krzyżowanie łańcucha + musisz kupić przerzutkę grx bo inne ponoć nie bardzo chcą dobrze działać Przy kasetach możesz zerknąć na Miche, robią różne, dziwne zakresy/stopniowania, może coś lepiej podejdzie niż popularne sram/shimano, np. 14-32 Zerknę też jutro u siebie na wychylenia ramienia przedniej przerzutki 105 bo wydaje mi się, że jest dłuższe niż w tiagrze czy co tam było na zdjęciu, które podsyłałeś
SoloTM Napisano 6 Listopada 2020 Napisano 6 Listopada 2020 Zależy w jakim terenie i od nogi. Bo jak ma być bez hardkoru w terenie to i 46/34 z kasetą 11-32 jest ok. Pierwsze bym brał.
abdesign Napisano 6 Listopada 2020 Autor Napisano 6 Listopada 2020 Jak działa ultegra w błocie to nawet wiem z autopsji, ale jak będzie działała na kasecie na której ma się wspinać na 36t chociaż ma w tabelach 32t... na 34t to na bank jest ok, to mnie trochę zastanawia. Błoto plus przekroczony zakres. Po jakimś treningu młoda się poskarżyła że jak coś/ktoś ją na mocniejszym podjeździe przytrzyma to przełożenie 34/32 jest za mocne i po mokrym/sypkim albo jej trakcje zrywa albo nawet staje. Stąd albo 34/36... albo 30/32. Za to druga część wypowiedzi bardzo cenna. Tak to tiagra (cały ten race jest na tiagrze). Mam wrażenie że fd-4700 od fd-6800 i starszej 105 to się nie różni długością ramienia - sprawdzę bo mam obie w domu. A Twoja to zapewne r7000 i tu faktycznie jest inaczej... będę miał to za uszami bo bym wtopił kupując nową w ciemno. Dzięki. 16 minut temu, SoloTM napisał: Zależy w jakim terenie i od nogi. Jak to na zawodach CX... "bez hardkoru"
Mihau_ Napisano 6 Listopada 2020 Napisano 6 Listopada 2020 Mam 5800. BTW z tego co kojarzę, to w polskich internetach sporo było głosów, że w temacie kultury pracy przedniej przerzutki 5800/5801 wypada lepiej niż 7000 ale na własnej skórze nie sprawdziłem. Ultegrę gs już masz? Bo w sumie jest ultegra rx, która jest do 34 a i grx w pełni kompatybilny
abdesign Napisano 6 Listopada 2020 Autor Napisano 6 Listopada 2020 Fd-6800 i fd-4700 mają identycznej długości ramiona. Nie bardzo to mogę pokazać na zdjęciach bo bo trudno jedną ręką robić zdjęcia a drugą przymiar ale o tak to powiedzmy wygląda: Od osi obrotu ramienia do osi śruby w obu przypadkach jest ~50mm Tak 6800gs mam, jakbym miał brać nową to tak, pewnie że bym brał ultegrę rx, albo i grx'a po prostu.
Gość Napisano 6 Listopada 2020 Napisano 6 Listopada 2020 Patrząc co musisz kupić przewrotnie zaproponuję... 1x. Na przód kupić blat SRAMa 40/42T - tak, SRAMa. Bo choć są np. banlessa czy wolftootha, to SRAMowski X-Sync można dostać sporo taniej. Można nieco otwory na śruby w nim zeszlifować i pasuje wtedy do 4-ramiennej korby Shimano - sprawdzone w praktyce. Do tego kaseta 11-42, przerzutka GRX 1x11 i gotowe (nie musisz kupować przedniej, a obecną możesz sprzedać). Będzie w ramach zakresu + w syfie na pewno łatwiej ogarnąć.
bartbart Napisano 9 Grudnia 2020 Napisano 9 Grudnia 2020 W dniu 6.11.2020 o 19:36, lukasamd napisał: Patrząc co musisz kupić przewrotnie zaproponuję... 1x. Na przód kupić blat SRAMa 40/42T - tak, SRAMa. Bo choć są np. banlessa czy wolftootha, to SRAMowski X-Sync można dostać sporo taniej. Można nieco otwory na śruby w nim zeszlifować i pasuje wtedy do 4-ramiennej korby Shimano - sprawdzone w praktyce. Do tego kaseta 11-42, przerzutka GRX 1x11 i gotowe (nie musisz kupować przedniej, a obecną możesz sprzedać). Będzie w ramach zakresu + w syfie na pewno łatwiej ogarnąć. lukasamd dużo trzeba rzeźbić z otworami ?
Gość Napisano 9 Grudnia 2020 Napisano 9 Grudnia 2020 Zeszło mi jakieś 15 minut na małych brzeszczotach z marketu więc.. Moim zdaniem jak ktoś chce zrobić 1x na takiej korbie to warto
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.