Wojcio Napisano 3 Września 2023 Napisano 3 Września 2023 Mam CB i jest ok, choć użycie skuwacza wymaga mocnego zaciskania zębów . Córka ma małego ParkToola i to jest rozczarowanie - wykonany niezbyt precyzyjnie. Do trudnych przypadków mam GorillaHand - multitool w rozmiarze XL który wytrzyma wszystko (wytrzymuje od kilkunastu lat obsługa nogą mu nie szkodzi). Miałem, ale zgubiłem Lezyne chowany w kierownicy. Nie polecam. Używanie pojedynczych bitów w terenie to ciągle ich szukanie, poza tym wyjąć trudno a zgubić łatwo. Teraz na próbę kupiłem Gianta chowanego w suport. Zobaczymy. Cytuj
RabbitHood Napisano 3 Września 2023 Napisano 3 Września 2023 Tak z ciekawości ile ty razy w ciągu sezonu używasz tego multitola? Cytuj
Wojcio Napisano 3 Września 2023 Napisano 3 Września 2023 (edytowane) Regularnie - np. często zmieniamy pedały - płaskie/SPD - to też wymaga zmiany wysokości siodła. Szacuję, że obyłem ponad 40 wycieczek górskich (Karpaty, Sudety, Alpy, Świętokrzyskie) w tym sezonie plus niziny. Od czasu do czasu trzeba doregulować hamulce (skok klamki albo położenie zacisków). Zdarza się guma - zdjęcie koła - Imbus - fakt - przez całe lato tylko jedna na 3 rowery! Przy glebie bywa, że trzeba wyprostować kierownicę (było w tym sezonie), siodło albo klamki. Jeździmy zwykle we trójkę z jednym zestawem narzędzi - to się przydają częściej, niż w jeździe solo. Fakt - skuwacz w terenie potrzebny był mi w tym roku raz. Gorilla Hand ze mną nie jeździ na rowerze - czeka w skrzynce razem z szerokim asortymentem narzędzi. Serwis płatny ograniczamy do amortyzatorów (na gwarancji). Tego lata raz mi nie starczył multitool, na szczęście jechaliśmy obok serwisu - poluzowała się korba, a tam trzeba ponad 50Nm, a raz w ogóle zabrakło narzędzi - trzeba było rozebrać sztycę - bez imadła ze szczękami nie dało rady - serwis. Na wycieczkach mam ze sobą multitool (Crank Brothers), spinkę, trytytki, dętkę, pompkę, 60ml mleka, łyżki, inflator z CO2 (bo ręczną pompką opony nie założę) i zatykacz to bezdętek. W ciągu ostatnich 3 sezonów tylko dętki nie użyłem - mleko i zatyczki wystarczyły. Dodam, że Gianta kupiłem, by zrobić miejsce w torebeczce narzędziowej na dodatkowe CO2. Edytowane 3 Września 2023 przez Wojcio Cytuj
RabbitHood Napisano 3 Września 2023 Napisano 3 Września 2023 No chyba, że masz AŻ takie potrzeby Dla mnie jak w ciągu roku podkręcę jakiś mostek czy siodełko to MAX. Podejrzewam, że przeciętny rowerzysta do multitoola zagląda jeszcze rzadziej Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi