Skocz do zawartości

[Pierwsza szosa] Bottecchia Rd Domina

MrLuke

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam 169-170cm wzrostu z przekrokiem około 78 jaki rozmiar tego roweru dla mnie ?
Co sądzicie o takiej szosie tylko z osprzętem mix przerzutki  tiagra 4700, klamkomaneti pozagrupowe, hamulce br-rs 405 oraz jakaś korba FSA 50/34 na kołach fulcrum 900. Czy za taką nową szosę warto dać 5tyś ?

Napisano

Wydaje mi się że rozmiar 50 powinien być ok.

Wiesz że ten rower ma mocno sportową geometrię?

Napisano

Tak wiem dlatego chce taki, testowałem endurance i czułem, że kierownica jest za wysoko. Tylko nie wiem czy 50 czy 53. I czy taka szosa warta jest tej ceny.

Napisano

Według mnie 53 będzie za duży, przynajmniej jeżeli chodzi o wysokość górnej rury. Mam przekrok o 3 cm większy niż Ty, miałem ramę z rurą podsiodłową 52 i było w sam raz. Przy 53 pewnie bym już haczył wiadomo czym o górną rurę. 

Napisano

Pewnie najlepszy byłby mix 50 i 53, bo rzeczywiście rozmiar 50 jest nieco krótki. Tyle że tak jak pisałem, w 53 możesz już mieć problem z swobodnym staniem z rowerem między nogami.

A jeździłeś na rowerze z taką geometrią? To że nie pasował Ci Endurance, nie oznacza że będzie Ci pasował Race.

Nie porównuj MTB do szosy. Przecież w szosie oprócz mostka, najlepiej o długości 100 mm, dochodzi jeszcze Reach kierownicy i manetek.

A co do samego MTB, to jeżeli rama 19' ma górną rurę 585, to oznacza że jest to rower do spokojnego kręcenia a nie jazdy sportowej. Przy Twoim wzroście 17' byłoby lepsze.

Napisano

Nie można edytować więc post pod postem... W sklepie dostałem odpowiedz ze 50 do 165cm a niby 55 od 170 do 180cm... i nie wiem co robić zawsze 53 było by bardziej komfortowe ale nie mają...

• Mod Team
Napisano

Między 50 a 53 masz tam małe różnice, raptem 3 mm reach, 7 mm TT, 50 powinna być ok. 

Sprzedawca polecający Ci 55 musi mieć jakiś kontrakt z fizjoterapeutą, nikt o zdrowych zmysłach nie poleciłby Ci tak dużej ramy.

Napisano

Wiesz oni nie polecają bo im nie podałem mojego wzrostu.
Teraz zauważyłem że geometria bottecchia domina  to jest to dokładnie to samo co karbonowy kross vento 7.0 z 2020. Czyżby te same chińskie łapki lepiły obie ramy, a może kross zapożycza rozwiązania od innych... Tak więc kross S to dokładnie 50 bottecchia i jest do 168cm natomiast krossowa M zaczyna się niby od 166cm i jest to dokładnie 53 bottecchia domina. Jedyna róznica w ramach to długość tylnych widełek ale może to przez sztywne osie.
Czy jest coś w podobnej cenie lepszego np kross 6.0 2020 też czasami jest za 5tyś.

Napisano

Jeździłem na kellysie axis 21" czyli podobne rozmiary do 53 szosy i sztycy wysunięte było z 10cm. Ten przekrok który podałem jest bez butów... 50 może będzie ok ale boję się, że będzie za krótka choć zawsze można dać dłuższy mostek. Czekam aż przywiozą tą 50 do mojego sklepu to wtedy będę mógł się przymierzyć. Aczkolwiek nie mam doświadczenia z szosami jeździłem tylko giantem defy na bardzo małej ramie 50 albo mniej to wyglądał jak rowerek dziecka :P

Napisano

Temat można zamknąć kupiłem tą 50(dokładnie około 51 podsiodłówka), przekrok ok kilka cm zapasu. Potwierdzam żę rama to 1:1 kross vento 8.0 2020 czyli 50/52 do 168cm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.