Skocz do zawartości

[Serwis] Klucz/ Uchwyt do pedałów Shimano XT

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

W pedałach XT i XTR ( oraz bliźniaczych) nakrętka trzymająca oś w korpusie jest wykonana z aluminium. Orientuje się ktoś z Was czy istnieje jakiś uchwyt albo klucz do bezpiecznego odkręcania tej nakrętki?

Fabrycznie pedały są skręcone dość mocno, na sucho z mocnym klejem. Miałem dwie pary i za każdym razem było to samo. Mimo dobranego rozmiaru klucza, serwis zawsze kończył się mniejszym lub większym uszkodzeniem nakrętki.

Napisano

Oklej podwójnie taśmą malarską i ściśnij możliwie mocno w imadle. Jak nie będzie miało szansy się ruszyć, to się nie porysuje.
Zniszczenia od klucza najczęściej powstają, dlatego, że jest minimalny luz między nim a nakrętką.

Napisano

Miałem taki plan, ale bałem się że zgniotę nakrętkę w imadle. 

Kiedyś widziałem uchwyty do imadła, ale nie jestem pewny czy służyły do unieruchomienia nakrętki, czy tylko ośki żeby skontrować konusy.

Napisano
7 godzin temu, Punkxtr napisał:

nigdy nie miałem problemów z obrobioną czy uszkodzoną nakrętką. 

Bo tam problem pojawia sie gdy ... kreci się w złą strone odkrecając :P

Napisano

Ale jak to? Przecież tyle osób poleca droższe modele Shimano tylko dlatego, że nie mają plastikowej nakrętki tylko to ;) I specjalnych kluczy nie potrzeba...

Napisano

Bo samo rozwiazanie jest lepsze, ale nakretka dosc delikatna. Nie byloby problemu, gdyby nie bardzo mocne dokrecenie i fabryczny klej.

Napisano

ja tam mam kilka pedałków z tym rozwiazaniem,   i nie zdarzyło  mi sie zeby  klucz spadł z tej nakretki, a robie to zawsze w domowych warunkach, tj przewaznie w rekach :P za to w M520 raz pekla mi ta plastikowa tulejka i pedał stał sie nierozbieralny :P

Rozumiem ze mozna kupic np praske do pressfita czy wybijak zeby nie drutowac  ...ale specjalny klucz do standardowej nakretki w pedalku ? ;-)

Napisano

Podśmiewam się tylko ;) Każde rozwiązanie ma wady i zalety. Ostatnio rozkręcałem 2x m520 i 1x m530 tym "kluczykiem" od Shimano i wszystko szło gładko, wielowpust się nie omknie póki wszystkich zębów nie skasujesz albo nie ukręcisz całości jak wspomniano wyżej. A w tytułowej kwestii rzeczywiście pozostaje imadło, przynajmniej na pierwsze odkręcenie. I ja bym się specjalnie nie szczypał z jakimś zabezpieczanie, to i tak pedały które są notorycznie porysowane od użytkowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...