Skocz do zawartości

[okulary] z webtylacją czy bez

tomiii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam okularów z wymiennymi szkłami i prawie każdy model ma otwory wentylacyjne.

Moje doświadczenia z okularami z deca mówią że prze otwory potrafi nieźle wiać i ziębić w oczy kiedy jest chłodniej. Czyli średnio przyjemnie.

Jakie są wasze odczucia? Też tak macie?

Chciałek kupić accent stingray ale w związku z powyższym się waham.

Z deca mam https://www.decathlon.pl/okulary-mtb-xc-pack-id_8575780.html

Napisano
Teraz, tomiii napisał:

Moje doświadczenia z okularami z deca mówią że prze otwory potrafi nieźle wiać i ziębić w oczy kiedy jest chłodniej.

Co?! :o Powiedz, że robisz sobie jaja... Nie wiem, jak silny strumień zimnego powietrza musiałby być wycelowany prosto w soczewkę, żeby ziębić Ci oczy przez taką dziurkę. A może po prostu musisz zacząć nimi mrugać od czasu do czasu? ;-)))

Stingraye są kiepskie, po krótkim czasie spadają gumki z zauszników. Kup lepiej Reflex, jeśli już ma być Accent. Jeżdżę od jakiegoś czasu i są całkiem przyzwoite. I nie, ani zimno, ani bloto, ani muchy, ani kamienie, ani nic innego nie wpada przez te otworki wentylacyjne. :)

Napisano

No właśnie w obecnych okularach mam wrażenie ze wieje bokiem tam gdzie jest przerwa pomiędzy soczewką a oprawka. Raz po jeździe w ok 10 st czułem jakby zapalenie i ból oka. 

Napisano

Co do samego "wiania" przez te wentylatory nie się wypowiem, bo ja też jestem na to mocno wrażliwy i dość często dociskałem okulary żeby mi nie wiało. Także jednemu przeszkadza, drugiemu nie.

Ja mam okulary UVEX z jednym, pełnym szkłem. Problem jest taki, że pod koniec lata, zwłaszcza po deszczu, okulary mają tendencję do parowania i to mocnego. Wystarczy na chwilę się zatrzymać, dosłownie kilka sekund i już robi się mleko na dobre kilkanaście sekund jazdy.

Także coś za coś. Ja na Twoim miejscu też bym się nie nastawiał na wymianę dołączonych szkieł. Miałem okulary z Deca, bez dolnej ramki. Szkła przez 1,5 sezonu wymieniłem kilka razy po czym oprawka w górnej części pękła.

Napisano

Gdybym znalazł coś co dobrze leży przezroczystego to by nie było problemu. Ale po sprawdzeniu kilku modeli nic nie pasowało. Dlatego stwierdziłem że budżetowo będzie coś z wymiennymi szkłami.

To jak to jest z tą wymianą? Czy tylko wersja z dolną ramką podziała dłużej? 

Co do parowania to przeżyję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...