Skocz do zawartości

[piasta tył a kaseta] Kaseta 9-10rz. czy obydwie podejdą

artek04

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam zagwostkę, otóż w moim rowerze są:

manetki Shimano Deore SL-M610, Rapidfire-Plus ( trzy przerzutki z przodu, 10 z tyłu)

przerzutka przód Shimano Deore FD-T610, Top Swing, 31,8mm

tył Shimano SLX RD-M670, 10-Speed

Tylko tylne koło ktoś zmienił , w oryginale było

piasta FH-T610 z bębenkiem na 10-rzędową kasetę CS-HG 50-10

tymczasem jest koło z piastą FH-M530 z bebenkiem na 9 rzędową CS-HG 50-9, jest 9 -cio rzędowa kaseta

Chciałbym zmienić to koło tak żeby była z tyłu kaseta 10-cio rzędowa bo jak pisałem wyżej manetka jest na 10 rzędową kasetę i łańcuch po prostu spada na piastę przy szprychach jak zmienię na największą koronkę

Zdjąłem kasetę i pomierzyłem bębenek jak i grubość kasety ( tą część która "wchodzi" na wielopust na bębenku)

tak się składa, że mam możliwość kupna piasty FH-M615 z bębenkiem pod dziesięciorzędową kasetę i kasety CS-HG 50-10 też porobiłem pomiary,

pokażę na fotkach jak to wygląda,

Ostatnia najmniejsza koronka z dziesięciorzędowej kasety wchodzi na wielowpust bębenka tego niby na dziewięciorzędową kasetę 1,8 mm, podczas gdy na wielowpust bębenka tego od dziesięciorzędowej kasety wchodzi 2 mm , różnica jest zatem 0,2 mm, pytanie do Was czy jest konieczna wymiana i zakup tej piasty z bębenkiem na 10-rzędową kasetę, czy te 0,2 mm robią różnicę?

piasta z bębenkiem na 9 rz..jpg

piasta z bębenkiem na 10 rz..jpg

Napisano
Teraz, artek04 napisał:

Chciałbym zmienić to koło tak żeby była z tyłu kaseta 10-cio rzędowa bo jak pisałem wyżej manetka jest na 10 rzędową kasetę i łańcuch po prostu spada na piastę przy szprychach jak zmienię na największą koronkę

Nie rób sobie jaj. To kwestia regulacji przerzutki, masz z tyłu dwie śruby, oznaczone jako L i H, skręcasz trochę śrubę L i temat załatwiony

Odpal sobie jakiś film na yt i wyreguluj tylną przerzutkę

E: Inna sprawa, że wymieniasz kasetę i masz jedno przełożenie więcej za śmieszny pieniądz

Teraz, artek04 napisał:

Ostatnia najmniejsza koronka z dziesięciorzędowej kasety wchodzi na wielowpust bębenka tego niby na dziewięciorzędową kasetę 1,8 mm, podczas gdy na wielowpust bębenka tego od dziesięciorzędowej kasety wchodzi 2 mm , różnica jest zatem 0,2 mm, pytanie do Was czy jest konieczna wymiana i zakup tej piasty z bębenkiem na 10-rzędową kasetę, czy te 0,2 mm robią różnicę?

BTW bębenek jest taki sam, źle zmierzyłeś

Napisano

Dziękuje za odpowiedź, nie są takie same, jest minimalna różnica ( mierzyłem dobrze kilka razy), wpisując w google oznaczenia piast o których piszę, jest info, że ta piasta FH-M530 jest z bębenkiem na 8,9 rzędowe kasety, natomiast piasta FH-M615 jest z bębenkiem na 8,9,10 rzędów w kasecie dlatego moje pytanie, kasetę tą CS-HG 50-10 już mam , więc sprawa jest taka, czy kupować tą piastę ze względu na bębenek, bo wiadomo sporo roboty z tym jest.

Przerzutkę już regulowałem, ale na manetce mam 10 przełożeń więc szkoda marnować tego na 9 rzędową kasetę...

• Mod Team
Napisano

Jeśli bębenek jest przeznaczony do 8 czy 9 przełożeń to tak samo założysz na niego 10, 11 a nawet niektóre kasety 12s.

Zarówno na 530 jak i 610 wejdzie bez problemu kaseta 10s.

Ponadto manetka 10s z kasetą 9s nie ma prawa działać poprawnie. Zmiana przełożeń będzie upośledzona, a niektóre z nich mogą nie wchodzić lub przeskakiwać.

Napisano
23 minuty temu, artek04 napisał:

manetce mam 10 przełożeń więc szkoda marnować tego na 9 rzędową kasetę...

Manetka 10 nie będzie dobrze pracowała z przerzutką 9

Napisano
6 minut temu, bogus92 napisał:

Jeśli bębenek jest przeznaczony do 8 czy 9 przełożeń to tak samo założysz na niego 10, 11 a nawet niektóre kasety 12s.

Zarówno na 530 jak i 610 wejdzie bez problemu kaseta 10s.

Ponadto manetka 10s z kasetą 9s nie ma prawa działać poprawnie. Zmiana przełożeń będzie upośledzona, a niektóre z nich mogą nie wchodzić lub przeskakiwać.

Myślałem, że im piasta z bębenkiem jest przeznaczona na większą ilość przełożeń tym szerszy jest bębenek, więc nie wiedziałem, że na taki bębenek ( dla 8,9 przełożeń) można założyć aż 12 przełożeń, te najmniejsze wejdą jeszcze na wielowpust bębenka?...

Klikając na opis bębenka w piaście FH-M530 wszędzie pisze , że jest na 8,9 rzędów.

https://www.msport.com.pl/product-pol-27642-Glowka-do-kasety-Shimano-Deore-FH-M530.html

Ale dzisiaj właśnie porównywałem te piasty-bębenki i byłem zdziwiony, że jest różnica tylko ułamki mm w szerokości wielowpustu na bębenkach.

Odnośnie działania manetki 10s z kasetą 9s to własnie nie działało poprawnie, próbowałem regulować, ale nie dałem rady, zresztą szkoda nie założyć kasety 10 s.

• Mod Team
Napisano

O tym czy dana kaseta wejdzie na bębenek świadczy m.in. ilość zębów na najmniejszej zębatce. Kasety o których mowa mają taką samą szerokość całkowitą. Zmienia się grubość zębatki i odstępy między nimi.

Zaufaj, że będzie wszystko pasowało na obecną piastę. :)

Napisano
Teraz, bogus92 napisał:

O tym czy dana kaseta wejdzie na bębenek świadczy m.in. ilość zębów na najmniejszej zębatce. Kasety o których mowa mają taką samą szerokość całkowitą. Zmienia się grubość zębatki i odstępy między nimi.

Zaufaj, że będzie wszystko pasowało na obecną piastę. :)

No to super, masz rację mierzyłem grubość obydwu kaset, wyszła mi różnica 0,1 mm, ale to zapewne mój błąd w pomiarze.

zastanawiała mnie jednak ta minimalna coprawda różnica w szerokości wielowpustu na obydwu bębenkach, bo to już było 0,3 mm.

Więc nie kupuję tej piasty FH-M615 z bębenkiem pod dziesięciorzędową kasetę , bo z przekładką jest sporo pracy, wiadomo szprychy, obręcz...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...