Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] Shimano RD-M5120 nie wchodzi na najwyższą zębatkę

foreveryoung

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

mam problem z ustawieniem RD-M5120 . Niby wszystko jest OK  od pierwszej zębatki do 10 wchodzi i schodzi bez problemu ale na 11 nie da rady wrzucić. Wszystko nowe przerzutka , kaseta 11- 42 , manetka SL-M5100 11s  a efekt jest taki jakby się linka skończyła. Z 10 na 11 nie przeskakuje . Jaki może być powód?

IMG_20200911_191735.jpg

Napisano

Dodam jeszcze , że  regulacja w stronę koła jest  nieustawiona. Przerzutkę można w szprychy wsadzić. I ten wymiar 5~6 mm pomiędzy zębami kółka prowadzącego i zębami 42 jest zachowany, choć to trudno tak do końca ustalić bo jak nie ma łańcucha to nie do końca wiadomo pod jakim kątem ten wózek będzie podchodził. Ale na pewno tutaj konfliktu nie ma.

Napisano

Do poprawy tytuł tematu. Dałeś w nawiasach, że chodzi o przednią przerzutkę, a sprawa dotyczy tylnej.

Daj zdjęcie od tyłu, tak żeby było widać ułożenie przerzutki względem kasety i ramy. Ma być widoczna cała przerzutka z wózkiem.
Co to za rama? Wygląda jakby nie miała wymienialnego haka przerzutki.

Napisano

Nie mam pojęcia jak zmienić tytuł. Jak widać świeżak jestem.  Rama ta Author Vision model 2019 . Hak jest jak najbardziej wymienny. Złożyłem ten rower w wakacje i wszystko prawidłowo działa poza tą przerzutką.  

IMG_20200912_141557.jpg

• Mod Team
Napisano

Po zdjęciu wygląda na a nieco odgięty hak, ale może to tylko złudzenie.

Jak odkręcisz linkę od przerzutki to masz 10 kliknięć manetki? Może dokręciłeś linkę jak manetka była ustawiona na drugim przełożeniu?

Napisano

Dzięki za odpowiedź.

Manetkę zawsze zeruję . Zanim napisałem ten post to wiele rzeczy próbowałem. Wydłużyłem pancerz na ostatniej sekcji ,  próbowałem startować z nienapiętą linką ale tak aby za pierwszym razem wskoczyła na drugą zębatkę,  wkręcałem baryłkę po zamocowaniu linki.  Zastanawiam się czy nie zmienić ustawienia początkowego ( na zębatce 11 z) trochę w stronę koła a nie dokładnie nad nią , tak aby wszystko przesunąć w tamtą stronę.  Nie wiem czy to dobry pomysł. 

Napisano

Dzięki SoloTM za pomoc. Ten ogranicznik jest  już wykręcony a przerzutka dalej w lewo nie idzie.

Sprawdzę jeszcze , czy ta manetka ma 10 kliknięć.

Znalazłem hak do tej ramy. Jak to hak to usterka powinna zniknąć. Hak jest chyba tańszy od przyrządu do prostowania.

Napisano
Napisano

Nic nie poradzę . Do postu mogę teoretycznie dodać zdjęcie 0,98 MB . Ale nawet takie 600 kB  nie wchodzi. Tu jest jakiś limit dzienny ? nie wiem. Nic nie mogę już załączyć. 

Napisano

Dzięki eloo. Ja kupiłem ramę i zmontowałem ten rower. Ale hak jest oryginalny z tej ramy więc jutro się tym zajmę i dam znać co z tego wyszło.

Chcę wyjaśnić , że ja nie składam rowerów na sprzedaż, tylko dla rodziny , znajomych i siebie. To mój pierwszy MTB  i duża różnica w stosunku do szosy , trekkingu czy miejskiego. 

Jeszcze raz dzięki.

Napisano
11 godzin temu, foreveryoung napisał:

A Ty tego nie wiesz ,że jak robisz zdjęcie 6 MB a potem musisz je zmniejszyć do 0,98 MB ( bo taki jest limit na forum) to  kompresowanie .jpeg do niskiej jakości zatraca ostrość?

Nie pisz bzdur. Kompresja nie zmienia ostrości.

A zdjęcia bezproblemowo się mieszczą na forum. Pozwoliłem sobie podebrać twoje zdjęcie, teraz zajmuje poniżej 300kB, wystarczyło przeskalować na mniejszą rozdzielczość (w tym przypadku 960x1280).

IMG-20200913-094141.thumb.jpg.5f25087e6986cb340d0a6127b2603ae2.jpg

Nie cwaniakuj zatem z Wikipedią, tylko ogarnij jak się robi zdjęcia i poświęć dwie minuty na przygotowanie do wrzucenia na forum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...