Sobek82 Napisano 8 Września 2020 Napisano 8 Września 2020 Wpadłem na genialny pomysł by ze starej ramy mtb 26" zrobić tanim kosztem, z gratów które mam, fitness'a na kołach 28" z napędem 1x9 Życzcie mi powodzenia Prace w toku, będę się dzielił postępem. Pozdrow'er
abdesign Napisano 8 Września 2020 Napisano 8 Września 2020 Dziel się dziel, zwłaszcza rozwiązaniem hebli. No i oczywiście powodzenia
Roballinho Napisano 8 Września 2020 Napisano 8 Września 2020 U Chińczyków są gotowe rozwiązania, np. takie https://pl.aliexpress.com/item/4000299972461.html
tomek232 Napisano 9 Września 2020 Napisano 9 Września 2020 Ale ta korba to chyba na szeroki łańcuch? Jak łańcuch ma być dziewiątkowy to się będzie klinował na zębach. Musisz zębatkę trochę 'pocieniować'.
Roballinho Napisano 9 Września 2020 Napisano 9 Września 2020 11 minut temu, tomek232 napisał: Musisz zębatkę trochę 'pocieniować'. A jak to zrobić, żeby wyglądało estetycznie? Sam chciałbym przeprowadzić taki zabieg w rowerze syna, ale nie wiem jak się do tego zabrać.
tomek232 Napisano 9 Września 2020 Napisano 9 Września 2020 Ja kiedyś podobną zębatkę przerabiałem. Kupiłem takie duże kawałki papieru ściernego, przykleiłem go do płaskiej podłogi w garażu taśmą dwustronną żeby się nie przemieszczał i okrągłymi ruchami szlifowałem zębatkę (razem z korbą, bo za kobrę lepiej trzymać niż samą zębatkę, zresztą w mojej korbie zębatka była niedemontowalna, w twoim przypadku chyba też tak jest). Oczywiście trochę zabawy z tym jest Ja przerabiałem taką korbę https://allegro.pl/oferta/mechanizm-korbowy-jednorzedowy-38t-x-170-mm-7810934817 EDIT: Żeby było estetycznie to potem z drugiej strony, tam gdzie szlifowałem psiknąłem czarnym sprayem, wyszło jak z fabryki
Blueforce Napisano 9 Września 2020 Napisano 9 Września 2020 Ja bym to zrobił tak: montuję korbę do suportu, suport np. w imadło na stole. I teraz zamocować szlifierkę kątową ze ściernicą tak, by lekko dotykała zębów od dołu, i obracać korbą, równomiernie zdejmiesz materiał. Zmierz ile ma teraz, pewnie niewiele trzeba zebrać.
tomek232 Napisano 9 Września 2020 Napisano 9 Września 2020 U Ciebie trzeba szlifować więcej jak pod łańcuch 9rz, bo u mnie trochę mniej było szlifowania, bo ja miałem łańcuch pod 6rz. Więc może tą szlifierką będzie łatwiej i szybciej, ale może mniej estetyczniej. U mnie to tak wyszło
Sobek82 Napisano 9 Września 2020 Autor Napisano 9 Września 2020 Zdjąłem na szybko nowy łańcuch 10s z Pika i leży
tomek232 Napisano 9 Września 2020 Napisano 9 Września 2020 Tak na 'sucho' to wygląda ok. Ale ciekawe jak poskładasz to do kupy i jak się będzie zachowywało w czasie jazdy. Bo jak zębatka będzie choć trochę za szeroka to w najlepszym wypadku łańcuch będzie Ci się klinował na zębach i podwijał przy opuszczaniu zębatki.
Sobek82 Napisano 9 Września 2020 Autor Napisano 9 Września 2020 Zobaczymy, w razie W, wrzucę suport ht2, i NW
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.