ZX_agent Napisano 6 Września 2020 Napisano 6 Września 2020 Siema Mam napęd 9 rzędowy i kilka miesięcy temu zakupiłem do niego złoty łańcuch kmc x9. Na początku niby fajny łańcuch, mega wyglądał na moim rowerze ale po 2 miesiącach okazał się porażką bo w sumie zeszło z niego z 30% "złota" i nie wygląda teraz najlepiej. Szukałem złotego łańcucha z którego połowa złota nie zejdzie po kilku miesiącach jazdy i takim łańcuchem chyba jest sram xx1 eagle bo jak oglądałem filmy szajbajka z jego recenzji o tym napędzie to łańcuch po przejechaniu chyba 2000km wyglądał jak nowy. Mam pytanie czy łańcuch 12 rzędowy dałby radę pracować na 9 rzędowym napędzie? Pewnie to głupie ale nie zależy mi na nie wiadomo jakiej precyzji zmiany przełożeń, byle by wszystko wbijało. Chyba że macie doświadczenia z innymi złotymi łańcuchami które są bardziej wytrzymałe niż ten co posiadam? Pozdrowionka
Mod Team bogus Napisano 6 Września 2020 Mod Team Napisano 6 Września 2020 XX1 powinien działać z napędem 9s. Pytanie tylko po co pchać do napędu 9-rzędowego łańcuch 12s za 300 zł. Może lepiej kupić 3 sztuki KMC i rotować co 500 km.
ZX_agent Napisano 6 Września 2020 Autor Napisano 6 Września 2020 Według srama ten łańcuch jest bardzo wytrzymały jeżeli chodzi o wyciąganie poza tym 500 km to ja zrobię w 2 miesiące taka prawda. Mam jeszcze pytanie czy będę musiał zmieniać przednią zębatkę? Bo gdzieś tam kiedyś wyczytałem że mogą być problemy przy łańcuchu 12rz i zębatce na 11rz
Mod Team bogus Napisano 6 Września 2020 Mod Team Napisano 6 Września 2020 Jest wytrzymały to prawda, natomiast 3 szt. KMC za 1/3 ceny wytrzymają dłużej. Mam XX1, po 600 km nie widać żadnego zużycia powłoki, łańcuch także nie jest wyciągnięty. Masz napęd 1x? Jeśli tak to przy zębatce NW do 11s nie będzie problemu. Jeśli masz przednią przerzutkę, nie wiem jak łańcuch się zachowa bo nie jest dostosowany do pracy z przednią zmieniarką.
TheJW Napisano 6 Września 2020 Napisano 6 Września 2020 53 minuty temu, ZX_agent napisał: poza tym 500 km to ja zrobię w 2 miesiące Chciałeś się pochwalić? To nie wyszło, bo to żaden wyczyn. Łańcuchy XX1 i X01 uchodzą za wytrzymałe. Jeśli chcesz, stać Cię lub masz "widzimisię" to kup i na nim jeździj. Jak chcesz jeszcze droższy, to jest coś takiego jak KMC DLC 12. I jaki ładny. Po co go przekonywać do 3 szt. KMC, skoro ON WIDZIAŁ U SZAJBAJKA NA JUTUBIE!? Nie ma sensu. Potwierdziliśmy, że XX1 są wytrzymałe i tyle.
ZX_agent Napisano 6 Września 2020 Autor Napisano 6 Września 2020 Z tym 500 km to chodziło bardziej o informację a nie pochwalenie Nie chodzi o to że widziałem u szajbajka i muszę to mieć tylko taki przykład podałem. Po prostu chcę kupić złoty łańcuch z wytrzymałą powłoką i który wytrzyma wiele km i chciałem się upewnić czy ten będzie kompatybilny z moim napedem. Nie wspomnę o tym że po pierwszej jeździe na tym kmc zeszło całe złoto z rolek. 19 minut temu, bogus92 napisał: Masz napęd 1x? Jeśli tak to przy zębatce NW do 11s nie będzie problemu. Jeśli masz przednią przerzutkę, nie wiem jak łańcuch się zachowa bo nie jest dostosowany do pracy z przednią zmieniarką. Mam z przodu jednoblat. Tylko jest to zębatka z korby truvativ holzfeller która nie jest NW
Mod Team bogus Napisano 6 Września 2020 Mod Team Napisano 6 Września 2020 Jeśli tak to będzie na pewno działał z Twoim napędem. Warto jednak rozważyć zębatkę NW, żeby łańcuch lepiej trzymał się na zębatce, zwłaszcza że przerzutki 9s nie mają sprzęgła.
ZX_agent Napisano 6 Września 2020 Autor Napisano 6 Września 2020 Przerzutka shimano saint na 10s i manetka srama 9s Sprzęgło załatwione. Dzięki Wam za pomoc. Temat już chyba można zamknąć
Mod Team bogus Napisano 6 Września 2020 Mod Team Napisano 6 Września 2020 No to w takim przypadku jest lepiej. Jednak zębatka NW nie zaszkodzi
ZX_agent Napisano 6 Września 2020 Autor Napisano 6 Września 2020 Pomyślę o tym. Jeszcze raz dzięki za pomoc i pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.