Skocz do zawartości

[Korba] Problem z rozkręceniem Shimano Deore XT

KarolekKrasek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Mam problem z rozkręceniem korby FC-M8000, czy ona jest jedną częścią której nie da się rozkręcić czy może jest jakoś sklejona że nie mogę tych śrub ruszyć ?

9HxWYjc.jpg

mFvuGjk.jpg

Napisano

Korba ośka i pająk to jeden element (niewykluczone, że da się je rozłożyć, ale i tak nie ma części zamiennych).

Zębatki to element wymienny i widoczne śrubki służą właśnie do ich uwolnienia. Dobry klucz w rękę, jakiś palnik (tylko uwaga, pracujesz z aluminium ;) ), może dodatkowy penetrator chemiczny i powinno ruszyć. Ale jeśli nie masz wcześniejszego doświadczenia z zapieczonymi elementami to imho lepiej oddać do serwisu.

Napisano

@Aramil Właśnie zębatki chce rozłożyć i wyczyścić ale nic z tego. Psikałem sprayem penetrującym ale bez efektu. Palnikiem to co masz na myśli ? Co mam podgrzać  dokładnie ?

I dla jasności, odkręcam w lewo bo gwinty są tutaj normalne, nie ?

Napisano

Jak w wideo poniżej. Grzejesz jakimkolwiek palnikiem (do małych śrub fajnie nadają się lutownice gazowe). Ale jak pisałem - jeśli nie masz doświadczenia to odradzam. Zarówno młotkowanie (w aluminium łatwo o uszkodzenie gwintu lub po prostu okolicy jak nie trafisz w śrubę*), jak i grzanie (bo łatwo przysmażyć tarczę).
*Ewentualnie możesz po prostu ostukać okolicę gumowym młotkiem bez przesadnej siły, może puści.

Co do gwintów nie pomogę, sam dopiero przymierzam się do wymiany zębów w swoim napędzie :) Instrukcja nie precyzuje, ale jakbym miał strzelać to raczej normalne: https://si.shimano.com/pdfs/dm/DM-MBFC001-01-POL.pdf

Napisano
1 godzinę temu, KarolekKrasek napisał:

Cześć.

Mam problem z rozkręceniem korby FC-M8000,

Dobry imbus + przedłużka z rurki i musi puścić.

Napisano

Imbus się złamał z przedłużką w formie klucza właśnie :/ Jutro kupię jakiś nowy. Z gorącego powietrza mam suszarkę, jutro zobaczę jak kupię klucz nowy.

Napisano

Chcesz to rozbierać tylko po to żeby wyczyścić ???  Jeśli nie zamierzasz wymieniać zębatek to w ogóle nie warto rozkręcać . Rozumiem że dostęp jest marny ale jeśli weźmiesz pod uwagę ile czasu stracisz na rozbieranie i składanie tego to się nie opłaca . Nie wspomnę że zawsze jest ryzyko że uszkodzisz gwint albo gniazdo na klucz . Trochę cierpliwości , pędzelek , jakiś odtłuszczacz czy rozpuszczalnik i wyczyścisz bez rozbierania .

Napisano
1 minutę temu, safian napisał:

... to zamiast o imbusa poproś o torxa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

W kominach i tak przelotowo idzie, imbus da radę. Byle by dobry.

• Mod Team
Napisano
35 minut temu, MaxCava napisał:

W kominach i tak przelotowo idzie

Albo ja nie ogarniam, albo coś Ci się pomyliło. Gdzie w korbie, która ma gwinty w zintegrowanym pająku są kominy? :huh:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...