Skocz do zawartości

[przerzutka] problem z kompatybilnością

szkapec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich :) Pisze ten post bo już nie mam siły z tą kolarka ^^ 
Kupiłem z Hiszpani można powiedzieć, że jest to trochę składak. 

• Manetki 10 rzędowe Shimano Deore SL-M6000.
  • Kaseta Shimano 10 rzędów 11-28T.
  • Łańcuch 10 rzędowy też Shimano.
  • Przerzutka tylna Shimano 105 RD-5700 niby 8,9,10 rzędowa.

Przełożenia działają mniej więcej tak.

• na manetce 10 na kasecie 10
  • na manetce 9  na kasecie 9
  • na manetce 8  na kasecie 8/7
  • na manetce 7  na kasecie 6/5
  • na manetce 6  na kasecie 4/3
  • na manetce 5   na kasecie 2/1
  • na manetce 4  na kasecie 1
  • aa 3? nic bo zleci łańcuch
  • aa 2/1? przerzutka jest już maksymalnie wychylona, linka na więcej nie pozwoli.

Jeden mechanik mówi żeby wymienić kasetę na 11-25t zaś drugi mówi że to może być wina manetek, żebym kupił klamkomanetki i wtedy powinno być gites. Tylko że klamkomanetki shimano 105 kosztują około 800 zł a nie chce w ciemno tyle pieniędzy wydawać. 

Moje pytanie brzmi co z tych następujących rzeczy się nie zgrywa? Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi :)

Napisano

Co to za ulep? To jest szosówka z barankiem skoro wspominasz o wymianie na klamkomanetki czy fitness z prostą kierownicą skoro obecnie są tam "zwykłe" manetki Deore? Generalnie to 10-rzędowe grupy mtb, takie jak to Deore, mają inny ciąg linki niż 10-rzędowe szosowe. 

Napisano
1 godzinę temu, szkapec napisał:

Jeden mechanik mówi żeby wymienić kasetę na 11-25t zaś drugi mówi że to może być wina manetek, żebym kupił klamkomanetki i wtedy powinno być gites. Tylko że klamkomanetki shimano 105 kosztują około 800 zł a nie chce w ciemno tyle pieniędzy wydawać. 

To że szosa 10s i mtb 10s nie są kompatybilne już padło... ale powiedz proszę jak wygląda kierownica w której masz obecnie manetki m6000 i chociażby luźno rozważasz a jakiś mechanik proponuje zamontowanie klamotek 105? Bo to przekracza nieco mój akceptowalny poziom abstrakcji.

Napisano

Albo wymiana przerzutki tylnej ( mtb/treking )  albo manetki ( na szosowe na prostą kierownicę lub klamkomanetki szosowe ) i będzie hulać.

Napisano

Jak na razie jest zamontowana zwykła kierownica mtb. Kierownice szosową tez mam, ale brak klamkomanetek wiec jak na razie nie zakładam. 

Napisano

Masz do prostej kierownicy w zasadzie jedno proste rozwiązanie żeby działało to przerzutką rd-5700 i kasetą 10s - szukasz manetki sl-4600, kaseta 11-28 jest ok nie musisz jej zmieniać.

Napisano

Drogie są ;) Taniej wyjdzie np.  rd-t610, rd-t670, lub nawet rd-t780.

Nowe potrafią być b. tanie. U minimalnie używane jeszcze tańsze.

Napisano
Teraz, abdesign napisał:

le powiedz proszę jak wygląda kierownica w której masz obecnie manetki m6000 i chociażby luźno rozważasz a jakiś mechanik proponuje zamontowanie klamotek 105? Bo to przekracza nieco mój akceptowalny poziom abstrakcji.

Tytułem dygresji/ciekawostki - kiedyś spotkałem się z szosą-makrokeszem, która miała na baranku założone obrotowe manetki między końcem owijki a mostkiem...  Jak się okazało przy bliższych oględzinach baranek składał się z dwóch części które trzymał do kupy mostek i było to fabryczne rozwiązanie :)

Napisano

Czyli rozumiem ze te manetki ktore teraz mam deore to nie beda pasowac do reszty? One maja jakis inny margines zrzutu niz klamkomanetki? A jakie byscie mi propobowali kupic do kierownicy szosowej zeby to wszystko sprawnie dzialalo? :) 

Napisano

Do tej konkretnej przerzutki?

Masz wybór wśród 10s teoretycznie stosunkowo duży ( 5 modeli) ale raczej tylko używane. Masz też jak @SoloTM napisał jedno zagrożenie - 4700 - one nie będą pasowały. A tak to poluj na w miarę nowoczesne 5700 - to chyba optymalne - rozsądna cena to okolice poniżej 400zł, 6700 - pewnie będą droższe niż te 400, albo coś ze starszych np. 5600 te da się kupić naprawdę tanio czasem za 250zł. Tyle że modeli 4600/5600/6600 chociaż to nie były złe klamotki to raczej ciężko polecać bo trudno oczekiwać że nie będą baaaaaardzo wysłużone no i są "wąsate" co też już niewielu ludziom pasuje.

Napisano

A tak z czystej ciekawosci czemu te 4700 nie beda dzialaly? Jestem poczatkujacy :) i jeszcze jedno pytanie serio ta manetka deore ma inny zrzut niz np klamkomanetke 6700. Bo powiem szczerze nigdy sie nie spotkalem z taka roznica przelozen o ktorych napisalem na poczatku 

Napisano

Co do manetki deore -  3 osoby już Ci to w tym wątku potwierdziły - Tak mają inny uciąg linki - bardzo inny. rd5700 potrzebuje ~1:2 a manetka 6000 ciągnie ~1:1

A Tiagra 4700 też ma inny - jeszcze inny od tych dwóch, jest kompatybilna z szosowymi przerzutkami 11s.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam ponownie, zakupiłem klamkomanetki shimano 105 5700 10-rzędowe co prawda jest o wiele lepiej ale dalej przeskakuje mi o jeden bieg

• na klamkomanetce 10 - na kasecie 10,
  • 9-9, 8-8, 7-7, 6-5, 5-4, 4-3, 3-2, 2-1, 1-1. 

Ktoś jakiś pomysł o co tu chodzi?

Napisano

No to po kolei...

1. regulacja (przy czym inne kwestie mogą być równie prawdopodobne)

2. Masz delikatnie skrzywiony hak albo wózek przerzutki

3... Klamkomanetki 5700/6700 to wymagające klamki. Pancerze i linki - muszą być właściwie poprowadzone - i to pancerze i linki raczej z wyższej półki, absolutnie nie znoszą ostrych gięć, zgniotek, nawet minimalnych oporów wynikających z brudu, gównianych pancerzy nieszlifowanych linek... miałem i 5700/6700 i 5800/6800 te drugie możesz niemal na supeł pancerze z odzysku założyć ... te pierwsze - cóż trzeba jednak korzystać ze sztywniejszych pancerzy, ze szlifowanych linek, ułożyć je jak zegarmistrz... ale dobrze złożone pracują super.

Napisano

Kaseta to shimano HG CS-5600 11T japan via u.s.pat lock->40N*m 

Hak jest nowy jesli chodzi o wozek przerzutki to mozna sie lekko przyczepic ale wydaje sie prosty. Linki i pancerze wszystko nowe, zalozone przez ziomka ktory sie tym zajmuje takze jest na pewno dobrze :)

Napisano

Jak masz linki i pancerze nowe to przygotuj się jeszcze na wielokrotną regulację tylnej przerzutki ( głównie ) im dłużej tym mniejszą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...