Przemek2786 Napisano 22 Czerwca 2020 Napisano 22 Czerwca 2020 Cześć Poszukuję roweru gravel do 4,5 tyś, chociaż wolałbym żeby był jeszcze z tysiaka tańszy. Przymierzałem się już do kilku graveli między innymi do: Romet aspre 2, Kross esker 4.0, Kellys soot 30, kilka modeli Fuji i Accent furious, wszystkie fajne w podobnym przedziale cenowym ale tylko Aspre 2 jest na grupie Shimano GRX + hamulce hydrauliczne, ale brak mu sztywnych osi. Pytanie 1: czy znacie / możecie polecić inny rower w podobnej cenie co Aspre 2 na Shimano GRX + hamulce hydrauliczne ? (ważę 70kg i sztywne osie jakoś przeboleję) Pytanie 2: czy Sram Apex 1 podobnie napina łańcuch co Shimano GRX i zapobiega jego obijaniu na dziurach ? Pytanie 3: a może nie bać się napędów szosowych w gravelu i te słynne obijanie łańcucha nie jest takie straszne ? Cytuj
kipcior Napisano 22 Czerwca 2020 Napisano 22 Czerwca 2020 1. nie 2. nie wiem 3. Ja mam GRX i napęd działa jakoś przyjemniej bez zapiętego sprzęgła więc przeważnie jeżdżę bez niego. Do tego mam fulla z 3x9 gdzie w ogóle sprzęgła nie było, a pokonuję teren dużo gorszy. Obijaniem łańcucha bym sie nie przejmował. Naomiast napęd szosowy jest po prostu twardy, a typowa szosa lżejsza. Przełożenia z GRX do gravela po prostu lepiej pasują. Cytuj
Przemek2786 Napisano 22 Czerwca 2020 Autor Napisano 22 Czerwca 2020 Dzięki wielkie, pozostaje znaleźć odpowiedni rozmiar i nabyć Aspre 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi