knyklu Napisano 17 Maja 2020 Napisano 17 Maja 2020 Witam, mam starego KTM Veneto AMP na LX (wszędzie są oznaczenia z cyframi 563), ot takiego którego traktuje się z sentymentem. Taki "bułkowóz" Napęd mu się trochę kończy, klamkomanetka się rozlatuje, więc trzeba byłoby go wymienić pewnie. Pomyślałem, że może zamiast szukać coś pasującego 1:1 wymienić na napęd 1x10 (ewentualnie 2xX). Wiem, że wymienić trzeba będzie wszystko. Czy mógłby ktoś obeznany podrzuć mi kwotę jaką musiałbym na sprzęt przyszykować i ewentualnie wypisać co musiałbym kupić? Jestem zupełnie zielony w temacie. Naprawdę będę wdzięczny za pomoc. Krzysiek
Mod Team bogus Napisano 17 Maja 2020 Mod Team Napisano 17 Maja 2020 Jeśli korbę masz rozbieralną do której wystarczy dać zębatkę narrow wide to jest szansa, że w 500 zł się zmieścisz przy napędzie 1x10.
knyklu Napisano 17 Maja 2020 Autor Napisano 17 Maja 2020 Nie wiem czy o to chodzi, ale blaty są mocowane na śruby. Korba to FC-M563. Hamulce to cantilever (nie wiem czy klamki do hamulców V i C są takie same). Obręcze zjechane, więc do wymiany. De facto zostaje sama rama, widelec Mógłbyś przy odrobinie wolnego czasu podać co musiałbym kupić? Myślę, że celuje raczej w twardsze zakresy. Odwdzięczę się dobrym piwkiem.
uzurpator Napisano 17 Maja 2020 Napisano 17 Maja 2020 LX FC-M563 to korba na tzw "microdrive" 94/58 który został przez shimano dość szybko opuszczony. Ciężko będzie z N/W na ten standard. Jeżeli to 3x7, to niestety nie ma kaset szeroko-zakresowych na ten bębenek. Musiałbyś wymienić koło, ale rozumiem, że i tak chcesz to zrobić. Czyli musiałbyć kupić: koła, V-braki, klamki pod v-brake, manetki, korbę, kasetę i łańcuch. Bardziej budżetowo: zostawić stare piasty, zapleść nowe koła. Wtedy zostaje napęd 2x7 lub 2x8 na patencie. Jeżeli poszedłbyś w tą stronę, to: Korba: Altus FC-MT210 - 46/30 - 130zł Suport: jakiś za 50 zeta Kaseta: 11-28 7rz - najtańsza z odstępnych - ~40zł Łańcuch: jakis tam. Ja bym wziął CS-HG40, ale ponoć z gumy jest. ~40zł Manetki: Jakieś alivio 3x8 ( lub 3x7, są kompatybilne ) - 80zł Do tego obręcze i szrychy co człowiek w rowerowym dobierze.
Mod Team bogus Napisano 17 Maja 2020 Mod Team Napisano 17 Maja 2020 Pytanie jaki jest bębenek, bo może to być klasyka Shimano z redukcją na kasetę 7s. Jest to do sprawdzenia. W takim przypadku jak napisał @uzurpator z korbą pozostaje jedynie jej wymiana. Jeśli to tak stary rower na hamulcach Canti to zastanowiłbym się nad sensem inwestycji i ewentualnie wymienił tylko to co konieczne.
knyklu Napisano 17 Maja 2020 Autor Napisano 17 Maja 2020 Ok. To zaczynam szukać klamkomanetki. I tak na koniec. Czy każda klamkomanetka z 7 rzędowej grupy zastąpi tą z LX 563?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.