Gość Napisano 3 Maja 2020 Napisano 3 Maja 2020 Łańcuch ma 5.5 tys. km przebiegu. Kaseta CS-HG201 też, ale zębatki wyglądają prawie jak nowe. Na szczęście łańcuch rozpiął się 2 ogniwa od spinki, więc wywaliłem te ogniwa i połączyłem spinką skrócony. Rozumiem, ze łańcuch do wymiany? A kaseta?
Mod Team bogus Napisano 3 Maja 2020 Mod Team Napisano 3 Maja 2020 Wrzuć zdjęcia kasety. Przypuszczam, że jeśli jeździłeś na jednym łańcuchu 5,5 tys. km to na 100% jest rozciągnięty i prawdopodobnie zajechał też kasetę. Jeśli łańcuch sam się rozkuwa to zwykle jest tak zużyty, że nadaje się tylko do kosza.
Brombosz Napisano 3 Maja 2020 Napisano 3 Maja 2020 Wyraźne zdjęcie czyściutkiej kasety położonej na płasko. Wrzucone najlepiej w tym wątku: Inaczej to będzie zgadywanka a nie pomoc. Do tego zdjęcie zębatek korby, zrobione przy okazji, też będzie pomocne.
Gość Napisano 4 Maja 2020 Napisano 4 Maja 2020 22 godziny temu, bogus92 napisał: Wrzuć zdjęcia kasety. Jeżdżę najwięcej na 6 biegu. Zapomniałem dopisać, że korba też była zmieniana wraz z łańcuchem i kaseta i jest OK
Brombosz Napisano 4 Maja 2020 Napisano 4 Maja 2020 No... kaseta nie jest ok. Nie wiem jak zębatka, na której jest łańcuch, ale 3 kolejne mają już dosyć. Nie opłaca się nowego łańcucha na to zakładać bo go w moment wyciągnie. Albo kombinuj ze starym, albo wymień całość. Jak ci szkoda części to zostaw to sobie jako np. cały zapasowy napęd. Korbę też warto obadać, szczególnie jak na kasecie używane są głownie 3-4 zębatki... To są subtelne różnice, które jak już widać gołym okiem, to zazwyczaj jest za późno. Na jednym ząbku, jak się go ogląda, to niby nie ma tragedii, ale jak tak zsumuje się wszystkie z jednej zębatki, to wychodzi całkiem spory ubytek. PS. No i to nie było zdjęcie CAŁEJ kasety, położonej na PŁASKO, zrobione od GÓRY. ;) Coś tam się zobaczy, ale jak już oceniać to całą, z każdej strony. Korba np. potrafi się wycierać nierównomiernie i często jest tak, że zrobione zdjęcie 1/4 czy 1/3 blatu nic nam nie mówi, albo mówi nieprawdę. :)
Gość Napisano 4 Maja 2020 Napisano 4 Maja 2020 54 minuty temu, Brombosz napisał: No... kaseta nie jest ok. Nie wiem jak zębatka, na której jest łańcuch, ale 3 kolejne mają już dosyć. Nie opłaca się nowego łańcucha na to zakładać bo go w moment wyciągnie. 3 kolejne - wieksze? Poza tym te kasety są wersjach 11-32, 11-34 oraz 11-36. moja ma 32. Jest sens zakładać którąś z pozostałych?
Brombosz Napisano 4 Maja 2020 Napisano 4 Maja 2020 14 minut temu, Thomlodz napisał: 3 kolejne - wieksze? Tak. O ile mnie moje oczy nie mylą. Lepsze byłoby zdjęcie z kasetą na płasko, ale i tak śmiem twierdzić, że już ją bierze. 18 minut temu, Thomlodz napisał: Poza tym te kasety są wersjach 11-32, 11-34 oraz 11-36. moja ma 32. Jest sens zakładać którąś z pozostałych? Tylko jeżeli brakuje ci przełożenia na podjazdy. Inaczej nie ma sensu. 32, 34 bez różnicy, ale przy 36 już musiałbyś doczytać czy przerzutka to ogarnie. Mi z Deore M592 SGS działało w 3x9, ale żeby nie wprowadzić cię w błąd to lepiej sobie sprawdź.
Gość Napisano 4 Maja 2020 Napisano 4 Maja 2020 Teraz, Brombosz napisał: Tak. O ile mnie moje oczy nie mylą. Lepsze byłoby zdjęcie z kasetą na płasko, ale i tak śmiem twierdzić, że już ją bierze. No cóż, to kupię nową kasetę, 32 wystarczy a przy bardzo dużych stromiznach można zejść z roweru i pchać. Na razie mogę wozić nowy łańcuch i gdy stary znowu się rozłaczy na trasie to założę nowy na powrót do domu, a po powrocie wymienię kasetę
Gość Napisano 4 Maja 2020 Napisano 4 Maja 2020 7 godzin temu, Brombosz napisał: No... kaseta nie jest ok. jeszcze zdjęcia przy widocznym 6 biegu (mocno zjechany) i korby w 2 położeniach
Mod Team bogus Napisano 4 Maja 2020 Mod Team Napisano 4 Maja 2020 Kaseta w kosz, do tego koniecznie nowy łańcuch. Korba coś tam pociągnie, ale największa zębatka i środkowa już konają.
Gość Napisano 29 Maja 2020 Napisano 29 Maja 2020 W dniu 4.05.2020 o 20:40, bogus92 napisał: Korba coś tam pociągnie, ale największa zębatka i środkowa już konają. Wymieniona kaseta i łańcuch. Niby jest OK, ale czasem łańcuch strzela na kasecie przy mocniejszym naciśnięciu na pedały przy dużym przełożeniu. Rozebrałem tylna piaste i bębenek (doskonały manual https://www.endurorider.pl/jak-rozebrac-bebenek-piascie-shimano-instrukcja/ )- był trochę rudy i zapadki nie chodziły płynnie. Oczyściłem, posmarowałem, złożyłem, ale nadal wystepuje strzelanie. Hak i wodzik przerzutki są proste , przerzutka wyregulowana. Czyżby korba koniecznie do wymiany? Na razie przejechałem na tym zestawie ok. 200 km
Mod Team bogus Napisano 29 Maja 2020 Mod Team Napisano 29 Maja 2020 Jeśli strzela z tyłu to nie korba. Musisz zlokalizować źródło strzelania. Może to być równie dobrze bębenek.
Brombosz Napisano 29 Maja 2020 Napisano 29 Maja 2020 Teraz, bogus92 napisał: Jeśli strzela z tyłu to nie korba. Niekoniecznie. Jak korba ma już dosyć, a kaseta i łańcuch jest nowa, to może przeskakiwać na zębatkach również z tyłu.
Gość Napisano 29 Maja 2020 Napisano 29 Maja 2020 Godzinę temu, Brombosz napisał: Sprawdziłem teraz dokładnie. Strzela tylko gdy z przodu jest wrzucony środkowy bieg. Z tyłu zaś na róznych zębatkach - od 1 do 6. Naciskałem na pedały jednoczesnie hamując. Poza tym pomimo wyczyszczenie i nasmarowania bębenka raz znowu był przypadek braku napedu pomimo kręcenia pedałami. Rower ma przejechane niecałe 26 tys. km, piasta i bebenek nie były wymieniane (na konusach widoczne były już wżery, ale dało się ustawić płynne obracanie bez luzów)
Brombosz Napisano 29 Maja 2020 Napisano 29 Maja 2020 1 godzinę temu, Thomlodz napisał: Sprawdziłem teraz dokładnie. Strzela tylko gdy z przodu jest wrzucony środkowy bieg. No to ten środkowy bieg też jest do wymiany. Skoro po 200 km się nie polepszyło, to już razem z resztą raczej dobrze nie zagra.
Mod Team bogus Napisano 29 Maja 2020 Mod Team Napisano 29 Maja 2020 3 godziny temu, Brombosz napisał: Niekoniecznie. Jak korba ma już dosyć, a kaseta i łańcuch jest nowa, to może przeskakiwać na zębatkach również z tyłu. A niby jak to możliwe? Przecież skoro kaseta i łańcuch są nowe to łańcuch nie ma prawa przeskakiwać na kasiecie, na korbie to zrozumiałe.
Brombosz Napisano 29 Maja 2020 Napisano 29 Maja 2020 A żeniłeś kiedyś zużyty przód z nowym tyłem? Czy tak tylko gdybasz? Bo ja miałem okazję i to wcale nie przód przeskakiwał.
Gość Napisano 30 Maja 2020 Napisano 30 Maja 2020 11 godzin temu, Brombosz napisał: No to ten środkowy bieg też jest do wymiany. A co z bebenkiem?
Mod Team bogus Napisano 30 Maja 2020 Mod Team Napisano 30 Maja 2020 8 godzin temu, Brombosz napisał: A żeniłeś kiedyś zużyty przód z nowym tyłem? Czy tak tylko gdybasz? Bo ja miałem okazję i to wcale nie przód przeskakiwał. Tak, żeniłem. Na logikę jak masz nową kasetę i łańcuch to powinno przeskakiwać na korbie, innej możliwości nie widzę.
cervandes Napisano 30 Maja 2020 Napisano 30 Maja 2020 Różne rzeczy w życiu widziałem, ale tutaj się z @bogus92 zgodzę, że nowa kaseta i łańcuch nie mają prawa przeskakiwać. Wiele, wiele razy zmieniałem napędy w różnych konfiguracjach, czasem z korbą, czasem bez - i nigdy nawet nie słyszałem aby komuś skakała kaseta przez korbę przy nowej kasecie i łańcuchu. Na logikę - nierealne. Ale że z szacunkiem należy podchodzić do zdania innych, i nie wszystko człowiek na oczy widział, dlatego zostawiam otwarty pogląd na tę sprawę. PS. Ostatnio ktoś coś palnął przy mnie o hamulcach na wodę, że drogie, ale super. Postukałem się w głowę, przecież albo DOT albo olej, po cholerę woda, żeby zamarzła? Założyłbym się o każde pieniądze. Może słyszeliście ostatnio takie huknięcie, to nie piorun tylko ja szczękę z podłogi musiałem zbierać.
Gość Napisano 30 Maja 2020 Napisano 30 Maja 2020 Teraz, cervandes napisał: Różne rzeczy w życiu widziałem, ale tutaj się z @bogus92 zgodzę, że nowa kaseta i łańcuch nie mają prawa przeskakiwać. Wiele, wiele razy zmieniałem napędy w różnych konfiguracjach, czasem z korbą, czasem bez - i nigdy nawet nie słyszałem aby komuś skakała kaseta przez korbę przy nowej kasecie i łańcuchu. Na logikę - nierealne. No cóż, ponieważ pisaliście że zębatki w korbie już mocno zużyte to w poniedziałek zamawiam nową i napiszę czy dalej strzela. jeśli będzie to wymienię też piastę - w końcu ma już sporo przejechane
Gość Napisano 31 Maja 2020 Napisano 31 Maja 2020 22 godziny temu, bogus92 napisał: Na logikę jak masz nową kasetę i łańcuch to powinno przeskakiwać na korbie, innej możliwości nie widzę. Masz rację. Wczoraj oglądałem i nasłuchiwałem bardzo dokładnie. Przeskakuje z przodu. Mieliście rację, że korba do wymiany
Gość Napisano 3 Czerwca 2020 Napisano 3 Czerwca 2020 W dniu 30.05.2020 o 08:50, Thomlodz napisał: No cóż, ponieważ pisaliście że zębatki w korbie już mocno zużyte to w poniedziałek zamawiam nową Zalozona. Zrobiłem porównanie - nowa korba z prawej wyszła trochę ciemniej więc ten fragment zdjecia rozjasniłem. Na razie nie strzela. Ale widac ze niektore zęby srodkowej tarczy przypominają sierp
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.