Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] wymiana - problem z doborem modelu

sparklingmustard

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Na wstępie pragnę poinformować, że jestem absolutnym świeżakiem w rowerowym świecie, ale w związku z dużą ilością wolnego czasu zapragnęłam nauczyć się czegoś nowego :) 

Mam problem z doborem części do mojego roweru górskiego. Ma już parę lat i sporo przeszedł, przez co przerzutka tylna już nie działa jak powinna. Z biegiem czasu niestety wszelkie napisy się na niej starły, więc nie jestem w stanie powiedzieć jaki to model (chociaż z tego co kojarzę może być SHIMANO) - wstawię zdjęcie, może ktoś będzie wiedział co to za cudo.

Chciałabym wymienić również manetki (obecnie posiadam sram mrx-30 i mrx-70). Mój problem polega na tym, że nie bardzo orientuję się w sprawie pojemności przerzutek i wszystkich cech z tym związanych. Mój rower posiada korbę 3-rzędową (42-24) z przerzutką SHIMANO SIS 42T oraz kasetę 7-rzędową (28-14). 

Myślałam o przerzutce https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-tylna-shimano-tourney-rd-ty300-pd18569/?v_Id=125814

oraz manetkach: https://www.centrumrowerowe.pl/manetki-sram-mrx-comp-pd6042/

Czy taki zestaw byłby ok dla mojego układu? Nie poszukuje sprzętu specjalistycznego, więc co za tym idzie - drogiego :) 

20200428_140308.jpg

Napisano
Teraz, sparklingmustard napisał:

przez co przerzutka tylna już nie działa jak powinna

ona z tą linką nie ma prawa działać jak powinna... samej przerzutce może nic nie dolegać.

Napisano

Ok, to wymienię linki i wtedy sprawdzę czy aktualna przerzutka nadaje się do użytku :) dziękuję za pomoc!

A gdyby jednak zaszła potrzeba wymiany to wyżej wymieniony komplet byłby w stanie zadziałać razem?

Napisano

Ja tam nie lubię mieszania producentów. Jak przerzutka shimano, to i manetki shimano. Zawsze większa pewność, że na pewno będzie dopasowane. Z drugiej strony nie bardzo kojarzę jak jest z jakością gripshiftów bo sam nigdy ich nie lubiłem. Zawsze polecam wymianę na manetki strzelające.

Po drugie, nie masz kasety tylko wolnobieg. Trochę inaczej działa, inne montowanie i mniejsze możliwe zakresy.

Mogłabyś wrzucić zdjęcie od tyłu? Bo jakoś tak jakby hak wygląda na niezbyt prosty (tam gdzie montuje się przerzutkę). Sama przerzutka jest źle zamontowana, jest zbyt bardzo wysunięta do przodu. Inna przerzutka, ale tak powinna być zamontowana:

Rear derailleur Shimano Tourney TX RD-TX 80 7 / 8s SGS black - 7/8 ...

Napisano
Teraz, Lawstorant napisał:

Ja tam nie lubię mieszania producentów. Jak przerzutka shimano, to i manetki shimano.

Niestety z tego co pamiętam to chyba od zakupu rower ten miał wszystko pomieszane. Czyli lepiej wybrać coś jednego producenta?

I przepraszam za wprowadzenie w błąd z kasetą. Doczytam na ten temat na pewno. 

Wstawiam tył roweru. Aktualnie przerzutka jest rozregulowana, będę się tym zajmować w najbliższym czasie. 

20200428_154014.thumb.jpg.142410925f110a0741f376e147180e46.jpg

Napisano

Tego to już nie wyregulujesz bo wózek jest okropnie krzywy. Powinien być prostopadły do ziemi i równoległy do koła czy poszczególnych zębatek. Teoretycznie można go naprostować, ale jeżeli dość łatwo lata na boki to już cała przerzutka jest na śmietnik.

Kaseta / wolnobieg to akurat szczegół. Nie zmienia to nic jeżeli chodzi o przerzucanie. Przy wymianie to dopiero ma znaczenie

Za kilka złotych więcej, trochę lepsza przerzutka. Będzie kompatybilna z kasetami 11-cokolwiek jeżeli kiedyś wymieniałabyś koło. z jakiegoś powodu.

Napisano

Przecież już na pierwszym zdjęciu widać, że z przerzutką coś jest nie tak, skoro kółko dotyka ramy... :D 
Mocowanie przerzutki jest wygięte we wszystkich kierunkach, ktoś się nieźle postarał! :D

Napisano

Nie trzeba mieć manetek i przerzutki jednej firmy, nie zawsze, sram mrx jest dopasowany do    obsługi shimano w tym wydaniu 7s. 
Nauka serwisowania rowerów tej klasy „popularny” jest mocno frustrująca dla dłoni. Przerzutka przeskoczyła przez opór i jest dodatkowo przekoszona. Warto poprosić o naprawę doświadczonego serwisanta prosząc o zmieszczenie się w budżecie,  do oceny jest szereg różnych elementów i warto dać to jednak komuś kto ma oko.

Nie spodziewam się aby w tej ramie zagościło 11 biegów. Jednak rzeczywiście można zapłacić za przerzutkę używaną z epoki w stanie bardzo dobrym np XT  jeżeli rower jest w stanie na tyle dobrym że warto zainwestować .  

Napisano

Tego akurat na pierwszym zdjęciu nie widać... bo łańcuch jest zdjęty z kółeczka przerzutki. Założony być może napina prawidłowo.

Natomiast co do prostoliniowości wózka :) to już inna historia - prostowanie tego tourneja nie ma sensu.

Napisano

Dziękuję wszystkim za pomoc i opinie :) Jak pisałam, rower przeszedł sporo, więc najprawdopodobniej zarówno hak jak i wózek są skrzywione. Może faktycznie w tej kwestii dam rower do naprawy do serwisu. A na początek zabawy z rowerem zacznę od mniej skomplikowanych elementów :)

Pozdrawiam!

Napisano

Dobrze ogarniać własny sprzęt i warto wiedzieć co jak trzeba zrobić, zanotuj diagnozę w serwisie i spokojnie z internetem zobacz co jest normalne a jak było uszkodzone , uprzedź mechanika że masz świeżo odkrytą żyłkę wiedzenia  jak to działa, a nie upirer kardę jakie czasem prezentują niektórzy klienci serwisów wszystko wiedzący, lepiej ;)

sam nie prowadzę  punktu naprawy o nie, osiwiałbym :) 

zarządź wymianą pancerza i linki,  i poproś o pancerz dobrej klasy np jagwire lex sl , nie najtańszy rozłażący się, dopłać za końcówki na każdym miejscu docięcia pancerza, po pierwszych 20 km podjedz do serwisu do oceny napięcia linki i ew. regulacji nowej przerzutki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...