radarrr Napisano 20 Kwietnia 2020 Napisano 20 Kwietnia 2020 Witam, jest pewien problem z napędem. Rower to Kellys tnt 10 rocznik 2014. Napęd 3x9, kaseta 11-34,przerzutka tył Shimano Acera M390. Kaseta w i łańcuch świeżo po wymianie, ogólnie rower po serwisie. Podczas normalnej jazdy wszystko chodzi super, ładnie zmienia biegi, nic się nie dzieje złego. Ale podczas mocniejszego pedałowania czy też po stanięciu na pedały i przyłożeniu dużej siły do napędu potrafi sam przerzucić łańcuch na sąsiednią koronkę z tyłu. Czym to może być spowodowane? Czyżby przerzutka swoje zrobiła i potrzebowała wymiany? Pozdrawiam
kombiii Napisano 20 Kwietnia 2020 Napisano 20 Kwietnia 2020 Zacząłbym od regulacji tylnej przerzutki.
Dokumosa Napisano 20 Kwietnia 2020 Napisano 20 Kwietnia 2020 A ja od sprawdzenia luzów na głównym jej pivocie i prostego haka.
radarrr Napisano 20 Kwietnia 2020 Autor Napisano 20 Kwietnia 2020 56 minut temu, Dokumosa napisał: A ja od sprawdzenia luzów na głównym jej pivocie i prostego haka. A że tak zapytam nieśmiało, gdzie znajdę ten główny pivot i jak go sprawdzić? (wiem wiem, trochę wstyd tego nie wiedzieć :-D)
Dokumosa Napisano 20 Kwietnia 2020 Napisano 20 Kwietnia 2020 Wózek przerzutki się na nim obraca. Zawsze zrzuca na mniejszą koronkę?
radarrr Napisano 21 Kwietnia 2020 Autor Napisano 21 Kwietnia 2020 7 godzin temu, Dokumosa napisał: Zawsze zrzuca na mniejszą koronkę? Wydaje mi się że tak, łańcuch spada tylko w dół, nie ważne na jakim położeniu na korbie się znajduje i praktycznie na większości koronek kasety oprócz bodajże dwóch największych. Rower jest świeżo po serwisie, przed nim też się to działo ale sądziłem że wymiana zużytego lsmcucha, kasety, linek i pamcerzy załatwi problem a tu zonk. Pozdrawiam
radarrr Napisano 21 Kwietnia 2020 Autor Napisano 21 Kwietnia 2020 Poprawka, potrafi zarówno wrzucić na wyższą koronkę jak i zrzucić w dół. Muszę sprostować, rower nie jest mój, kolega ujeżdża tą bestie. Pozdrawiam
radarrr Napisano 21 Kwietnia 2020 Autor Napisano 21 Kwietnia 2020 Godzinę temu, 1415chris napisał: Zsynchronizowany naped? Tzn? Czy wyregulowany?
radarrr Napisano 21 Kwietnia 2020 Autor Napisano 21 Kwietnia 2020 Posprawdzałem dokładnie i na pewno przerzutką ma krzywy wózek i to bardzo, ma spory luz na śrubie mocującej przerzutke do haka i krzywy hak. "siłowo" naprawiłem krzywe elementy, póki co działa ale to raczej nie za długo. Zapewne przerzutka do wymiany i trzeba zamówić nowy hak. Dziękuję za zainteresowanie. Pozdrawiam
kombiii Napisano 21 Kwietnia 2020 Napisano 21 Kwietnia 2020 Teraz, radarrr napisał: Posprawdzałem dokładnie i na pewno przerzutką ma krzywy wózek i to bardzo, ma spory luz na śrubie mocującej przerzutke do haka i krzywy hak. Pisałeś, że rower jest po serwisie. Co to za serwis, który nie zauważył krzywego haka i luzu na pivocie? Nie odwiedzaj ich już nigdy więcej.
johndoedoedoe Napisano 21 Kwietnia 2020 Napisano 21 Kwietnia 2020 Witam, mam pytanie odnośnie przerzutki przedniej, mianowicie - czy przy krzyżowaniu (maksymalnym) łańcucha normalne jest to, że łańcuch trze o jej prowadnice? Również mam pytanie odnośnie zmiany (samoistnie) przerzutki tylnej pod obciążeniem (sporadycznie, ale jednak) - w jaki sposób mogę sprawdzić, czy aby na pewno wszystko gra? Czy można zastosować jakieś mega "testowe" obciążenie aby to wyszło od razu? W serwisie powiedzieli mi nie za dużo, w sumie to posprawdzali i powiedzieli, że "powinno wszystko grać". Napęd to Shimano Claris.
radarrr Napisano 22 Kwietnia 2020 Autor Napisano 22 Kwietnia 2020 9 godzin temu, kombiii napisał: Pisałeś, że rower jest po serwisie. Co to za serwis, który nie zauważył krzywego haka i luzu na pivocie? Nie odwiedzaj ich już nigdy więcej. Bo jest, co prawda rower zrobił może z 40-50km ale nie sądzę żeby doszło podczas jazdy do takich uszkodzeń. Nie mniej jednak problem w miarę rozwiązany a serwis wypada z listy. Dziękuję za poświęcony czas i zainteresowanie. Pozdrawiam serdecznie
Sabarolus Napisano 22 Kwietnia 2020 Napisano 22 Kwietnia 2020 9 godzin temu, johndoedoedoe napisał: W serwisie powiedzieli mi nie za dużo, w sumie to posprawdzali i powiedzieli, że "powinno wszystko grać". Idz jeszcze raz i poproś o sprawdzenie czy hak przerzutki prosty (powinni miec przyrząd chociaż to też nie jest takie oczywiste... ).
Dokumosa Napisano 22 Kwietnia 2020 Napisano 22 Kwietnia 2020 Z tym serwisem to różnie bywa. U mnie jak klientowi mówię, że do zrobienia jest jeszcze to i tamto to w 3 na 5 przypadków po usłyszeniu ceny klient twierdzi, że będzie jeździł dopóki się nie rozpadnie.q
Sabarolus Napisano 22 Kwietnia 2020 Napisano 22 Kwietnia 2020 59 minut temu, Dokumosa napisał: będzie jeździł dopóki się nie rozpadnie.q a to nic nowego i wcale mnie nawet nie dziwi. Dla większości osób to tylko środek do przemieszczania się. Jak hulajnoga. Ma zatem być tani i działać tyle o ile. A, że przerzutka trochę nie domaga? Niektórzy moi znajomi to nawet nie zmieniają biegów bo raz im łańcuch i spadł i teraz się boją. Jak sie popsuje to wchodzi sie na OLX albo idzie do Decathlonu i bierze nowy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.