simug Napisano 16 Kwietnia 2020 Napisano 16 Kwietnia 2020 Witam, zaznaczam na wstępie, że nie jestem ekspertem. Poszukuję korby, która będzie pasowala do suportu najprościej tłumacząc, w którym kiedyś była zamontowana korba shimano SLX. Zaznaczam, że nie potrzbuję czegoś ekstra tylko żeby działało. Przepraszam, za głupie tłumaczenie ale nie znam się na tym a nie chce popełnić błędu. Dziękuję bardzo.
Mihau_ Napisano 16 Kwietnia 2020 Napisano 16 Kwietnia 2020 Teraz, simug napisał: korba shimano SLX Zawęziłeś temat do kilkunastu jeśli nie kilkudziesięciu różnych korb, nadal trochę zbyt szeroko
Gość Napisano 16 Kwietnia 2020 Napisano 16 Kwietnia 2020 Zajrzyj tam gdzie korba łączy się z suportem i będziesz widział co potrzebujesz. Pewnie będzie to kwadrat.
KurczakNorris Napisano 16 Kwietnia 2020 Napisano 16 Kwietnia 2020 21 minut temu, simug napisał: Poszukuję korby, która będzie pasowala do suportu najprościej tłumacząc, w którym kiedyś była zamontowana korba shimano SLX 8 minut temu, Danuel napisał: Zajrzyj tam gdzie korba łączy się z suportem i będziesz widział co potrzebujesz. Pewnie będzie to kwadrat. Jeśli SLX, to na pewno nie kwadrat, tylko zintegrowana oś. No chyba, że mówimy o STX, to wtedy kwadrat. @simug, najlepiej zrób zdjęcie suportu, całego roweru od strony napędowej też nie zawadzi, i wrzuć.
Gość Napisano 16 Kwietnia 2020 Napisano 16 Kwietnia 2020 @KurczakNorris No masz rację ogólnie zakładam, że to jakiś starszy model skoro op chce go wymieniać. Zresztą dyskusja jest teoretyczna, bo nie wiemy co tam siedzi a pewnie simug nie ma sprzętu, żeby wymienić korbę i odda w końcu rower do serwisu.
simug Napisano 16 Kwietnia 2020 Autor Napisano 16 Kwietnia 2020 Jeżeli to coś pomoże to jest to ta korba. A jeżeli nie to polecę zrobić zdjęcie suportu. Dzięki bardzo za zaangażowanie
cervandes Napisano 16 Kwietnia 2020 Napisano 16 Kwietnia 2020 Po pierwsze KIRYJEELEJSON co to za kablologia przy suporcie? Po drugie czemu zmieniasz korbę? Zużyła się? Może wystarczy zmienić same zębatki?
Lawstorant Napisano 16 Kwietnia 2020 Napisano 16 Kwietnia 2020 Wrzuć lepsze zdjęcie, bo tutaj nic nie widać. Zrób je bliżej korby i od strony napędowej. Najlepiej jakbyś podał jaki masz model (jest to napisane na ramionach od wewnątrz). Pokaż te pancerze przy przerzutce bo tam jakiś zajzajer jest.
simug Napisano 16 Kwietnia 2020 Autor Napisano 16 Kwietnia 2020 Ogólnie rzecz wyglada w ten sposób gdzie mama stara ramę, w której kiedyś były zamontowane ta korba jak i cały osprzęt natomiast w tej właśnie starej ranie pozostał mi tylko suport w którym była zamontowana ta korba ... wyślę zdjęcie suportu zaraz z bliska oraz korby dla ulatwienia. Linki i pancerze wyglądają w ten sposób bo były w trakcie montażu
KurczakNorris Napisano 16 Kwietnia 2020 Napisano 16 Kwietnia 2020 Rower kupiony używany? Widać, że klasowo dobry, tam jest korba slx, czyli zintegrowana oś. Opłaca się wymienić te tarcze, które są zużyte i ogólnie ogarnąć tego levela. Acha, masz tylko ramę. No to jeśli suport dobry i chcesz przednią przerzutkę z korbą 3s, znajdź albo deore m590 44/32/22 albo fc mt500 3s na przykład.
simug Napisano 16 Kwietnia 2020 Autor Napisano 16 Kwietnia 2020 Witam, już wszystko wiem zamontowany suport posiada symbol SM-BB70 tzn, nie wiem wszystkiego bo czytam i niby znalazłem „osprzęt” do tego ale wolał bym mieć pewność, ze będzie pasował oraz żeby tez nie był jakiś drogi bo ten rower ma być poskładany z części które gdzieś mam i nie chce jakoś bardzo w niego inwestować. Ogolnie rzecz ujmując jeżdżę bardzoej rekreacyjnie
Mihau_ Napisano 16 Kwietnia 2020 Napisano 16 Kwietnia 2020 Będzie do tego pasować każda korba ze zintegrowaną osią o średnicy 24mm czyli w standardzie shimano. Najtańsze, pod 9 rz napęd kosztują w granicach 120-130 złotych
simug Napisano 16 Kwietnia 2020 Autor Napisano 16 Kwietnia 2020 A czy znajdę jakąś tego typu korbę która będzie 3x7 ? Bo mam kasetę w tych starych częściach tylko 7 rzędowa ...
Mihau_ Napisano 16 Kwietnia 2020 Napisano 16 Kwietnia 2020 7s to za tani napęd żeby robić do niego dedykowane korby ht2 Napisz co masz i co chcesz wykorzystać. Bo jeśli ta stara kaseta w niewiadomym stanie jest jedyną częścią to nie ma sensu brać jej pod uwagę
simug Napisano 17 Kwietnia 2020 Autor Napisano 17 Kwietnia 2020 Dziękuje za pomoc ! Nie będę ukrywał, ze rower głównie będzie bazował na modelu Kellys Quartz 2010 rok z tego co dobrze pamietam http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/71/Kellys.Quartz/ jedyne co miało by być inne niż, w podstawowej wersji tego modelu to -suport - korba - przerzutka przód shimano deore XT - łańcuch proszę tylko o pomoc, ja wiem, ze nie ma szału, ze wielu pewnie stwierdzi, ze nie ma to sensu, dzięki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.