Skocz do zawartości

[Olej kross f1] opinia o oleju

Rowerowyszaj.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Przymierzam sie do zakupu oleju Kross F1 przeznaczonego na suche warunki. Ma ktoś jakieś opinie na jego temat? 

Czy jest z nim tak jak z F3 na mokre warunki że wypłukuje pozostalości starego oleju?

Przy okazji proszę o rade jak najlepiej nasmarować łańcuch aby przejechać jak najwiecej

Napisano

Od siebie poradzę to co mi po wielu, wielu przemielonych smarowidłach odpowiada najlepiej:

eLUBE Hybrid Dry Lube na suche

- PTFE Shimano

Na eLube przesiadłem się tylko dlatego, że czytałem głosy, że nie brudzi, a to niestety G prawda, syfi tak samo na czarno jak każdy inny.

Oba wg. mnie BDB ( jeżdżę tylko po suchym, za to mocno pylistym - rower po 40-50 km jest siwy ).

Jeżdzę na 2 łańcuchy, po 250 km i zmiana na drugi nasmarowany. Fakt faktem, że już blisko tych 250 km zaczyna być słychać dość mocno łańcuch, tak do ok. 150 km jest cichutko. I tu Shimano i eLube zachowuje się podobnie.

Kross to może sobie wg. mnie rowery robić, a nie markować już praktycznie wszystko co marketingowcy wypatrzyli do zarobku i obrandowali sobą.

• Mod Team
Napisano
55 minut temu, Rowerowyszaj.pl napisał:

Przy okazji proszę o rade jak najlepiej nasmarować łańcuch aby przejechać jak najwiecej

@MaxCava kolega zapytał o konkretne oleje a nie o to czego używasz, do dzielenia się swoimi opiniami jest specjalny temat

Napisano

Używam PTFE Shimano na suche warunki. Mycie łańcucha przy przejechanych około 200km, nakładanie smaru po małej kropelce na każde ogniwko. Strzykawka z igłą. Nie polecam oleju Rohloff, za gęsty może dobry do przesmarowania przerzutek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...