Skocz do zawartości

[2000-2300] MTB/rower do wszystkiego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witaj kolegów, poszukuję roweru do 2000 zł (chociaż myślę że dało by rade dorzucić jeszcze 3-4 stówki). Rower będzie mi służyć ogólnie do wszystkiego. Upatrzyłem sobie rockrider st 540 (+200-400 zł na jakieś małe ulepszenia), lub dopłacić do RR st 560. Trek marlin 5 albo dorzucić do marlina 6 (chociaż te marliny chyba średnio się opłaca). A jeszcze doszedł marin bobcat Trail 3 albo dopłacić do traila 4. Ogólnie mój budżet do 2000 zł i ciężko mi będzie dać więcej, no chyba że naprawdę warto, wtedy to będę musiał dobrze przemyśleć. Po może roku chciałbym po woli zmieniać w nim części na lepsze. Teraz przez prawie 5 lat jeździłem na RR 340 i ogólnie nie narzekałem, a w końcu był to rower za 750 zł, lecz też zbytnio go nie katowałem. Wybaczcie leki chaos, ale wybór odpowiedniego roweru nie daje mi spać :p

Napisano

Słuchaj, z podanych przez Ciebie propozycji wybierz RR st560. Warto dopłacić. Ten rower ma koła 27,5, jest jednak solidnym rowerem "do wszystkiego", ma dobre komponenty i ramę z rurą sterową tapered, więc możesz, jeśli chcesz, zmienić widelec na lepszy. Ten, który ma, może i ciężki sprężynowiec, ale jest po prostu dobry i działa przyzwoicie a  jeśli o niego zadbasz, odwdzięczy się bezawaryjną pracą. Dobrej klasy napęd i korba ze zintegrowaną osią. Solidny sprzęt w dobrej cenie jako całość. Pozostałe proponowane rowery niewarte uwagi, chyba, że chcesz koniecznie mieć koło 29.

Napisano

Jeżeli jeszcze będzie na promocji, bo chyba można go jeszcze dostać za 2200 zł, tak to jest trochę poza budżetem. Może są jakieś inne modele warte uwagi do tych 2400. Jedyne na czym mi zależy to żeby można było się nim przejechać przed kupnem.

Napisano

Promocja na st560 jest, ale nie online tylko lokalnie w sklepach, ponieważ to jak zawsze w Deklu rokroczna wyprzedaż końcówki serii. będzie kosztował wtedy około 2400. Warto zapolować. A co do samej jazdy przed zakupem, w Deklu masz komfort. Jeśli rower ma mieć koła 29 cali a Ty masz  te 1,80 m wzrostu, z czystym sumieniem mogę polecić Indianę x-pulser 5.9, rama 19 cali. Bardzo dobrze skonfigurowany, cena 2500 pln, tylko, niestety, do dostania w Media Expert. Z drugiej strony w dobrych mediaekspertach mają te rowery fizycznie, bo sam widziałem i jeździłem, więc Tobie może też się uda. I uważam, że jeśli chcesz mieć rower "do wszystkiego" i cieszyć się z niego, poczekaj, dozbieraj te 500 - 700 PLN i kup taki, w którym nic nie denerwuje i "nie odstaje" (typu korba na kwadrat, nienajnowszy napęd, kiepskiej jakości widelec). Zarówno RR ST560 jak i Indiana x-pulser 5.9 spełniają te warunki  - relacja cena / jakość / możliwości jest bardzo dobra.

No i nie można zapominać o hitowej Marynie, czyli Marin muirwoods - to jest co prawda rower typu cross/urban, ale na fajnej, stalowej cromo ramie, która spokojnie zmieści opony MTB do szerokości 2,0.  I masz ciekawy, uniwersalny, rekreacyjny MTB na sztywnym widelcu cromo (to zaleta). Jak się dobrze zakręcisz, wyrwiesz go do 2200 PLN.

Napisano

Byłem na razie w 2 decathlonach w warszawie, i mieli tylko rozmiar M. A że byłem tylko na chwilę, to nawet nie mogłem znaleźć kogoś żeby się zapytać czy nie mają może jeszcze gdzieś L. Więc stwierdziłem że może warto zwiększyć budżet do ok 2700 zł (i wziąć np rockridera st 900?). Lecz dzisiaj rano miałem kryzys, i zadawałem sobie pytanie czy ja potrzebuje takiego "drogiego" roweru? :p

Napisano
Teraz, danon189 napisał:

zadawałem sobie pytanie czy ja potrzebuje takiego "drogiego" roweru?

Takie pytania to żony zadają. Oczywiście, że potrzebujesz. Po prostu jeszcze nie zdajesz sobie z tego sprawy :) 

Napisano

Ale ogólnie jak znajdzie się ten st560 za 2300, to bez namysłu brać? Lub jak już nie będzie st 560 to spokojnie mogę brać st 900? Czy jednak jest coś lepszego?]

• Mod Team
Napisano

Który rower z Decathlonu za 3000 zł ma powietrzny amortyzator?

Na ten moment najtańszym MTB z Decathlonu z powietrznym amortyzatorem jest Rockrider XC50 i kosztuje 3699 zł. Chyba, że istnieje sprzęt, o którym nie wiem.

Napisano

@danon189, st560 ze sztywną ramą to bardzo dobry rower za 2300, bierz. Ale czytam, że się zastanawiasz nad rozmiarem L. Ile masz wzrostu? Może rozważysz jednak rower na kole 29"? Indiania X.Pulser 6.9 w MediaExpert ma koła 29, ramę z główką tapered, powietrzny amor XC30 i bardzo dobry pozostały osprzęt napęd, a kosztuje poniżej 3000 PLN. Dostępne rozmiary ram 19 i 21.

https://www.mediaexpert.pl/sport-i-rekreacja/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-x-pulser-6-9-m19-czarny-brazowy-r19

Myślę, że warto. Ma go też ktoś na forum i jest bardzo zadowolony, poszukaj.

Na tego ST900 raczej bym się nie zdecydował jako na rower do wszystkiego, bo to naprawdę podstawowy full, więc ciężkawy no i więcej obsługi wymaga. Ale jak się kusi tani full, byleby nowy, przyzwoitej jakości i gwarantujący integralność uzębienia , to kupuj. Tylko to znowu koło 27,5.

• Mod Team
Napisano
38 minut temu, kipcior napisał:

A ST900 nie ma? Czy RS 30 silver jest jeszcze w wersji sprężynowej? Bo w powietrznej jest na pewno.

RS 30 Silver to sprężynowiec.

Kolega, jeśli jest skłonny dołożyć do 3199 zł to ma XC50 z rocznika 2019 https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-050-ltd-29-id_8548144.html

Tylko trzeba się liczyć z napędem o mniejszym zakresie przełożeń, bo tutaj mamy NX 1x11.

Napisano

@kipcior, fakt. ST900 to HT. W porównaniu do ST560 różni się tylko napędem. Widły w obu sprężynowe. Szkoda, że ST900 ma microshift przerzutkę i manetkę, wolałbym tam pełnego SRAMa. Teraz tylko co autor tematu woli, czy 1x11 czy 2x10, jeśli wybiera z tych dwóch... Ja wybrałbym jednak ST560.

@bogus92, XC050 najlepszy z dotychczas wymienionych, tylko w tej cenie trzeba polować na niego w sklepie, online się go nie dostanie. Ale wszystkie nowe standardy ma, amor powietrze, taper, sztywne osie i zgodność z trzema rozmiarami kół.

Napisano

Niestety budżet to już max 3000 zł i ani złotówki więcej. 178-180 cm wzrostu (już nie pamiętam). Co do przełożeń, to czy 1x11 czy 2x10 to nie wiem, dlatego chce najpierw przymierzyć rower. Co do RR ST560 to poluję na czarno-czerwony :p Chociaż ciągle się zastanawiam czy na pewno chce tyle wydawać, jak nie uda mi się znaleźć tego st560.

• Mod Team
Napisano

Sprawdź ofertę Krossa. Może Level 5.0 lub 6.0?

5.0 ma już powietrzny amortyzator, co prawda nie ma wszystkich najnowszych standardów, ale jest to jakiś trop.

Napisano

@danon189 jeśli nie chesz wydać więcej jak 3k i jeśli chcesz wydać pieniądze dobrze, rozważ albo RR st560 (koła 27.5 i sprężynowy amor RS, ale jako całość dobry) albo indianę x-pulser 6.9 (koła 29, powietrzny amor RS i cała reszta wraz z piastami bardzo dobra). Na krossa 5.0 bym nie spojrzał, choćby dlatego, że za tyle, ile kosztuje, powinien mieć korbę ze zintegrowaną osią, ale nie ma. Jeśli nie jesteś pewien, czy 1x11 czy 2x10, wybierz 2x10. Lepszy zakres przełożeń jak na rower "do wszystkiego". Acha, wiem, że rower ma się podobać, ale kolor nie jeździ. Wiedz, że niektórzy, uznani producenci, w danym modelu oferują tylko jeden kolor ramy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...