playerOnlyOne Napisano 3 Listopada 2019 Napisano 3 Listopada 2019 Witam, oddałem jakieś dwa/trzy tygodnie temu rower do serwisu w celu wymiany łancucha i po tamtej czynności przy silniejszym pedałowaniu (tzn. takie bardziej stawanie na pedały) mocno strzela. To brzmi jak takie przeskakiwanie np łancucha na zębatce ale to nie to. Zdesperowany poszedłem znów do serwisu i "fachowcy" zapewniali mnie, że to suport więc zamówili go i wymienili... lecz problem nie ustąpił. Nie wiem co mam już zrobić bo pedały kupiłem jakoś w lipcu więc to raczej odpada (platformówki dartmoor, lańcuch dartmoor core. suport dartmoor) Jeśli trzeba by było np coś nasmarować bez rozkręcania to pół biedy, bo do serwisu oddawać 4 raz w miesiącu to wstyd (a kupę szmalu biorą za to).
grzesiowu Napisano 3 Listopada 2019 Napisano 3 Listopada 2019 Korby mogą być niewystarczająco skręcone, ewentualnie coś innego na kontakcie ramienia z ośką. Pytanie czy był taki czas że mogłeś cisnąć ile mocy w nodze i było cicho ... czy może kupiłeś rower już z taką przypadłością.
woojj Napisano 4 Listopada 2019 Napisano 4 Listopada 2019 Jeśli suport ci wymienili, to on i korby powinny być dobrze dokręcone. Sprawdź zacisk siodła- wyjmij wszystko wyczyść i złóż, możesz delikatnie nasmarować. Sprawdź koniecznie mocowanie tylnego koła. Otwórz zacisk sprawdź czy siedzi koło prawidłowo i ponownie zaciśnij. Te trzaski się niosą po ramie jak po pudle rezonansowym. Ale może być tak że łańcuch który jest nowy rzęzi na zębatce. Czuć to pod nogą. Sprawdź czy dzieje się to na konkretnych biegach czy cały czas??? Ostatnio miałem przypadek, że powodem trzasków był lekko poluzowany bębenek w piaście (połączenie bębenka z korpusem piasty). To czasem jest trudna walka.
Alsew Napisano 4 Listopada 2019 Napisano 4 Listopada 2019 7 godzin temu, playerOnlyOne napisał: Witam, oddałem jakieś dwa/trzy tygodnie temu rower do serwisu w celu wymiany łancucha i po tamtej czynności przy silniejszym pedałowaniu (tzn. takie bardziej stawanie na pedały) mocno strzela. To brzmi jak takie przeskakiwanie np łancucha na zębatce ale to nie to. Jeśli problem pojawił się bezpośrednio po wymianie łancucha, a przed wymianą było wszystko ok, to obstawiam że to nowy łańcuch kiepsko dogaduje się z zużytymi już zebatkami i przeskakuje poprostu. Ile km ma przejechany napęd?
playerOnlyOne Napisano 4 Listopada 2019 Autor Napisano 4 Listopada 2019 7 godzin temu, woojj napisał: Sprawdź czy dzieje się to na konkretnych biegach czy cały czas??? Posiadam rower z wolnobiegiem więc przełożeń nie da się zmieniać. 15 godzin temu, grzesiowu napisał: Korby mogą być niewystarczająco skręcone, ewentualnie coś innego na kontakcie ramienia z ośką. Pytanie czy był taki czas że mogłeś cisnąć ile mocy w nodze i było cicho ... czy może kupiłeś rower już z taką przypadłością. Rower zaczął strzelać po wymianie łańcucha, wydaje mi się że czuć lekko te trzaski. 7 godzin temu, Alsew napisał: Jeśli problem pojawił się bezpośrednio po wymianie łancucha, a przed wymianą było wszystko ok, to obstawiam że to nowy łańcuch kiepsko dogaduje się z zużytymi już zebatkami i przeskakuje poprostu. Ile km ma przejechany napęd? Nie wiem ile ma kilometrów, na pewno sporo ale łańcuch nie przeskakuje bo zębatki są w nawet dobrym stanie, jak sie przyglądałem jak kumpel stawał na pedałach i pedałował to nie przeskakiwał.
dovectra Napisano 4 Listopada 2019 Napisano 4 Listopada 2019 2 minuty temu, playerOnlyOne napisał: Posiadam rower z wolnobiegiem więc przełożeń nie da się zmieniać. eee... Przeczytaj to jeszcze raz. I powiedz o co chodzi
playerOnlyOne Napisano 4 Listopada 2019 Autor Napisano 4 Listopada 2019 Teraz, dovectra napisał: eee... Przeczytaj to jeszcze raz. I powiedz o co chodzi Nie wiedziałem jak to wytłumaczyć bo nie jestem w temacie rowerów, tylko z nich korzystam. Nie mam kasety a wolnobieg. Nie posiadam przerzutek.
dovectra Napisano 4 Listopada 2019 Napisano 4 Listopada 2019 25 minut temu, playerOnlyOne napisał: Nie mam kasety a wolnobieg. Nie posiadam przerzutek. Czyli posiadasz jedną zębatkę. Czyli wolnobieg jednorzędowy. Wolnobieg i kaseta może mieć wiele lub jedną zębatkę, to dwa rodzaje mocowania zębatek do piasty.
dovectra Napisano 4 Listopada 2019 Napisano 4 Listopada 2019 No to faktycznie może być już wyrobiony tryb, i zgrzyta. Jak ma się jeden bieg to tak bywa. Albo się dotrze albo do wymiany tryb tylny.
wkg Napisano 4 Listopada 2019 Napisano 4 Listopada 2019 Mniejsza o większą - wygląda na zużytą zębatkę i przeskakiwanie - nie wiem, czy to można łatwo zauważyć patrząc z boku. Na pewno można to poczuć - to zupełnie inny objaw niż trzaski z okolic suportu. U mnie nowy łańcuch przeskakiwał na koronkach mimo, że wizualnie wyglądały całkiem OK. Pewnie nie masz już starego łańcucha ale jak masz to go załóż. Jak będzie OK to zużyta zębatka na 100%
playerOnlyOne Napisano 4 Listopada 2019 Autor Napisano 4 Listopada 2019 Teraz, wkg napisał: Pewnie nie masz już starego łańcucha ale jak masz to go załóż. Jak będzie OK to zużyta zębatka na 100% Mam stary łańcuch, ale serwis rowerowy w moim mieście już po woli kończy swoją aktywność ponieważ nadchodzi zima i teraz jak naprawde potrzebny jest "mechanik" rowerowy to można zadzwonić i przyjdzie a sam w domu nie wymienię łańcucha, nie mam narzędzi. A nawet jeśli to jest zużyta zębatka, to piasta też do wymiany? Bo jedni piszą że tak, inni przeciwnie.
wkg Napisano 4 Listopada 2019 Napisano 4 Listopada 2019 To ja bym zadzwonił bo na 90% zaraz będzie potrzebny do wymiany zębatki. Nawet bym ją kupił - nawet na zapas. A na przyszłość kupował łańcuchy ze spinką.
playerOnlyOne Napisano 4 Listopada 2019 Autor Napisano 4 Listopada 2019 mam łańcuch ze spinką, to jutro zadzwonię do niego i spróbuję coś załatwić. Dzięki za pomoc
wkg Napisano 4 Listopada 2019 Napisano 4 Listopada 2019 No to jak masz ze spinką to możesz zmienić zanim zadzwonisz : ) Nawet jak spinka chodzi ciężko to drucikiem albo młoteczkiem można go rozpiąć bez narzędzi - w necie są filmiki.
dovectra Napisano 4 Listopada 2019 Napisano 4 Listopada 2019 Albo masz coś nie tak z dokręceniem koła. ? nie wiem
playerOnlyOne Napisano 4 Listopada 2019 Autor Napisano 4 Listopada 2019 Teraz, wkg napisał: No to jak masz ze spinką to możesz zmienić zanim zadzwonisz : ) Nawet jak spinka chodzi ciężko to drucikiem albo młoteczkiem można go rozpiąć bez narzędzi - w necie są filmiki. Okej, spróbuję może jeszcze dziś.
wkg Napisano 4 Listopada 2019 Napisano 4 Listopada 2019 Może być tez jakieś ziarenko piasku w mocowaniu korby - szukanie przyczyny strzelania to jak szukanie igły w stogu siana.
woojj Napisano 5 Listopada 2019 Napisano 5 Listopada 2019 Często jest tak w bmx-ach. To też rowery singlowe. Możesz mocno naciągnąć łańcuch , że nie będzie przeskakiwał- a napęd trzeszczy okropnie. Do wymiany zębatka z tyłu- ona z racji małego konta opasania znacznie szybciej pada niż zębatka z przodu. Fajnie by było podeprzeć się jakimś zdjęciem tej zębatki.
Mod Team michuuu Napisano 5 Listopada 2019 Mod Team Napisano 5 Listopada 2019 Teraz, woojj napisał: z racji małego konta opasania Kont to nie to samo co kąt.
woojj Napisano 5 Listopada 2019 Napisano 5 Listopada 2019 ....ta cała ortografia to o kant roztrzaść ;-))
Mod Team michuuu Napisano 5 Listopada 2019 Mod Team Napisano 5 Listopada 2019 Do tematu. Koniec podśmiechujek.
dovectra Napisano 6 Listopada 2019 Napisano 6 Listopada 2019 Czy autor ma tam napinacz? czy napina kołem łańcuch? MOże trochę przesadzone jest naprężenie łańcucha?
playerOnlyOne Napisano 6 Listopada 2019 Autor Napisano 6 Listopada 2019 Dziękuje za pomoc, oddałem rower do serwisu i przekazałem mu wasze podpowiedzi co do tego problemu, teraz już wie gdzie poszukać problemu. Samemu nic bym w domu nie zrobił :/ Życzę miłych przejażdżek rowerowych Do zamknięcia, pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.