Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] jaki u-lock

NowyUser99

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niestety, ale dobry łańcuch kosztuje wiecej od dobrego u locka, a jego waga oscyluje w okolicach 4kg. Chyba nie chcesz tego wozić. Lepszym rozwiązaniem będzie wożenie u locka w plecaku.

Tapnięte z mojego Mate 8

... ale nie chcę też wozić zawsze ze sobą plecaka :(

Napisano

A no rzeczywiście- wygląda na krążkowy, tylko pytanie czy jest z dobrej stali? w tej cenie pewnie jest zrobiony ze stali "klasy serowej" więc wystarczy wiertarka ;) chociaż w sumie jak tyle kosztuje to go kupię i sam sprawdzę ile to jest warte- wrzucę na youtube, to może mi się zwróci ;)

Napisano

Na którejś Warszawskiej Masie próbowali go przeciąć potężnymi nożycami i nie dali rady, wszystko przecieli (łącznie z firmowymi mniejszymi ulockami) a jedynie nie dali rady przeciąć tego z Jula i dwóch konkretnych, firmowych ulocków za 300-400zł. Także wydaje mi się, że do 100zł to na pewno nic lepszego się nie kupi.

Napisano

chodziło mi o zamek- jak jest słaby to bez problemu się go wywierci, a bez zamka wystarczy śrubokręt aby otworzyć u lock ;)

Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka

Napisano

Dotarł Kovix. Działa ok. Wygląda pancernie, srednica pałąka 16mm. Zamek z tego co widzę talerzowy. Każda zmiana płaszczyzny zapięcia wzbudza alarm. Głośność ok. Elektronika wodoszczelna. Próba wytrychu i cięcia będzie odbywać się przy akompaniamencie alarmu. Koszt 190 zeta.

Tapnięte z mojego Mate 8

Napisano

Na którejś Warszawskiej Masie próbowali go przeciąć potężnymi nożycami i nie dali rady, wszystko przecieli (łącznie z firmowymi mniejszymi ulockami) a jedynie nie dali rady przeciąć tego z Jula i dwóch konkretnych, firmowych ulocków za 300-400zł. Także wydaje mi się, że do 100zł to na pewno nic lepszego się nie kupi.

Rzeczywiście za pierwszym razem dał radę i nawet 100kg koleś skaczący na nożycach go nie przeciął.

Ale rok później poległ po długiej walce.

On ma pałąk na 2cm? Ile w tym stali? Bo na wszystkich innych stronach podana grubość 13mm. Za tę cenę na pewno niezła opcja, warto zauważyć, że do tych testów u-lock jest wygodnie ustawiony nisko i sobie skaczą na nożycach, realnie jest zwykle wyżej na ramie i cięcie byłoby trudniejsze.

Napisano

Dotarł Kovix. Działa ok. Wygląda pancernie, srednica pałąka 16mm. Zamek z tego co widzę talerzowy. Każda zmiana płaszczyzny zapięcia wzbudza alarm. Głośność ok. Elektronika wodoszczelna. Próba wytrychu i cięcia będzie odbywać się przy akompaniamencie alarmu. Koszt 190 zeta.

Tapnięte z mojego Mate 8

Fajne to. Gdzieś kupowałeś? Pytanie czy jak rower sobie stoi z założonym zabezpieczeniem i ktoś go spróbuje wziąć pod pachę to też będzie wył?

Który model trzech prezentowanych wybrałeś?

Wysłane za pomocą mTalk

Napisano

Rzeczywiście za pierwszym razem dał radę i nawet 100kg koleś skaczący na nożycach go nie przeciął.

Ale rok później poległ po długiej walce.

On ma pałąk na 2cm? Ile w tym stali? Bo na wszystkich innych stronach podana grubość 13mm. Za tę cenę na pewno niezła opcja, warto zauważyć, że do tych testów u-lock jest wygodnie ustawiony nisko i sobie skaczą na nożycach, realnie jest zwykle wyżej na ramie i cięcie byłoby trudniejsze.

20mm to jest pałąk stalowy + plastikowa osłonka. Sam pałąk stalowy ma około 16mm.

Co do filmu - każde zabezpieczenie można sforsować, kwestia czasu i sprzętu. Ale za taka kasę to brać po dwa :D

Napisano

Fajne to. Gdzieś kupowałeś? Pytanie czy jak rower sobie stoi z założonym zabezpieczeniem i ktoś go spróbuje wziąć pod pachę to też będzie wył?

Który model trzech prezentowanych wybrałeś?

Wysłane za pomocą mTalk

Kupiłem na aledrogo. Wersja najszersza, żeby lapała tylne koło razem z rurką podsiodłową i barierką. Tak będzie wył. Każda zmiana położenia ulocka powoduje wycie przez 10 sekund.

Zrobię później zdjęcia, jak to zapięte na rowerze wygląda

Tapnięte z mojego Mate 8

Napisano

Nie wiem czy te filmiki już były na forum, ale widać złodziei w akcji, bierność otoczenia przy udawanych manipulacjach oraz gościa pokazującego ile warte są niektóre zabezpieczenia, nawet solidne łańcuchy abusa i kryptonite tnie nożycami.

Napisano

Każde zabezpieczenie jest do sforsowania i to pokazuje ten film. Nie widzę sensu w kupowaniu zabezpieczeń Abusa/Kryptonite'a za ponad 300zł. Amatora odstraszy/unieszkodliwi Tonyon za 40zł, profesjonalisty nie zatrzyma praktycznie nic.

Napisano

Tak samo można powiedzieć po co komu super antywłamaniowe drzwi skoro amatora powstrzyma zwykły zamek patentowy, a profesjonalista i tak sforsuje takie drzwi.

Prawda, że jak ktoś się uprze to rozbroi każde zabezpieczenie sęk w tym, że są to pojedyncze przypadki. Trochę lepszych amatorów z lepszymi nożycami lub szlifierkami akumulatorowymi jest jednak więcej, a takie zapięcie za 40zł raczej nie wytrzyma zbyt długo.

W porównaniu do linki nie ma co porównywać i do taniego roweru jak najbardziej. Do droższych rowerów wolę mieć coś konkretniejszego.

Napisano

Kovix z alarmem to fajna sprawa. Ciekawe jak się ma do przecięcia nozycami.

Srednica porównywalna z oneguard, ale weź pod uwagę, że podczas cięcia ta cholera wyje 120 decybeli. Ja trzymam rower na klatce zapięty trzema ulockami, z czego każdy trzyma osobnego teownika ze stali. Musiałbym trafić na niezłego deperata żeby to sforsował. Nie mówię że się nie da, ale to cięzki temat, a wole podjąć takie ryzyko niż trzymać rower na balkonie zimą.

Tapnięte z mojego Mate 8

Napisano

Srednica porównywalna z oneguard, ale weź pod uwagę, że podczas cięcia ta cholera wyje 120 decybeli. Ja trzymam rower na klatce zapięty trzema ulockami, z czego każdy trzyma osobnego teownika ze stali. Musiałbym trafić na niezłego deperata żeby to sforsował. Nie mówię że się nie da, ale to cięzki temat, a wole podjąć takie ryzyko niż trzymać rower na balkonie zimą.

Tapnięte z mojego Mate 8

Ubicie takiego wyjca to kilka sekund,wiem bo kiedyś kupiłem podobne do moto a potem przyjrzałem się temu bliżej. Najważniejsze jest użycie 3 ulocków - zniechęca złodzieja bo zajmie mu za dużo czasu. Wg mnie sensownym urządzeniem jest nadajnik z gps, tylko musiałby być schowany w ramie a wtedy pojawia się problem niewidocznego z zewnątrz ładowania baterii bo złodziej jak zidentyfikuje że taki jest to odczeka z rowerem kilka dni w piwnicy.

Mnie osobiście dotknęła plaga okradania rowerów na linii otwockiej, 3 siodełka, 3 lampy (w tym ostatnia kosztowała 3 złote, miała przewleczoną przez środek linkę stalowa w taki sposób że jej kradzież oznaczała jednocześnie popsucie obudowy, a i tak znalazł się sku... amator) a na koniec cały rower. Teraz skonstruowałem Frankena na ramie retro mtb, kołach 28, siodło na lince 4 mm skręconej śrubą na permamentym kleju do gwintów, zero osprzętu i dość solidna linka do zapinania, koło 10 mm. Zniechęca niepozornym wyglądem w stosunku do grubości zabezpieczenia.

A przynajmniej mam taką nadzieję.

KJ

Napisano

Tak samo można powiedzieć po co komu super antywłamaniowe drzwi skoro amatora powstrzyma zwykły zamek patentowy, a profesjonalista i tak sforsuje takie drzwi.

Prawda, że jak ktoś się uprze to rozbroi każde zabezpieczenie sęk w tym, że są to pojedyncze przypadki. Trochę lepszych amatorów z lepszymi nożycami lub szlifierkami akumulatorowymi jest jednak więcej, a takie zapięcie za 40zł raczej nie wytrzyma zbyt długo.

W porównaniu do linki nie ma co porównywać i do taniego roweru jak najbardziej. Do droższych rowerów wolę mieć coś konkretniejszego.

Wszystko zalezy od tego co trzymasz w domu/za ile masz rower. Ja roweru za >3k pln nie zostawiłbym pod pracą przypiętego nawet jakimś abusem za 400zł, bo jak ktoś Cie przyczai to się przygotuje, poobserwuje i Ci go podpieprzy, nawet jakbyś miał 3 abusy, proste. To zapięcie za 40zł nie wytrzyma długo? Obejrzyj film, który wrzucił gienek, wieszali się na nożycach (normalnie nie przypina się roweru, że ulock jest w takiej pozycji) i dopiero po dłuższym czasie pokonali zabezpieczenie. Abusa czy tam Kryptonite'a nie pokonali, bo (takie jest moje przypuszczenie) nożyce może i były ostre w pierwszych 10-20 próbach przecięcia czegoś, później skoczyła poprzeczka, dojechali je na kilku ulockach (w tym tonyonie) i na koniec tepymi jak blondyna nozycami wzieli sie za najlepsze zabezpieczenia. Jestem ciekaw jakby to wyszło jakby zaatakowali te najdrozsze nowymi nozycami :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...