Imiegabriel Napisano 1 Września 2019 Napisano 1 Września 2019 Witam. Chciałbym się dowiedzieć jaki amorek polecacie do 1000 zł pod xc ,może być używany ale w dobrym stanie. Moja waga 45 kg. Osobiście zastanawiałem się na manitou markhor (pszepraszam jeśli źle napisałem) lub używaną rebą. Za odpowiedzi z góry dziękuję ( jeżeli używki to proszę o linki to aukcji ).
Marcin_321 Napisano 10 Września 2019 Napisano 10 Września 2019 cześć Od 2 lat w XC używam Reby, jest super, twardsza od FOX-a ale wytrzymała Wcześniej miałem FOX-a, bardziej komfortowy, ale po roku dostał luzy poprzeczne Na Santuora Epixona- a przypadkiem nie patrz - porażka - XC w jego nazwie to jakiś żarcik....Może wyższe wersje tej firmy dadzą radę, nie wiem Manitou nie znam
Imiegabriel Napisano 4 Października 2019 Autor Napisano 4 Października 2019 Dzięki. Jeszcze się zastanawiałem nad sr suntour aion. Będzie dobry czy nie?
bts Napisano 4 Października 2019 Napisano 4 Października 2019 Brat ma Markhora w rowerze i chodzi podobnie do mojej Reby, może nawet trochę lepiej. Ogółem bardzo przyjemny amortyzator, praktycznie nie wymaga żadnej ekstra regulacji (jak tokeny w RS) żeby chodził dobrze. Z Suntourów miałem okazję testować Raidona (niższy od Aiona) i Axona (wyższy), oba chodzą zauważalnie gorzej niż Reba i Markhor. Wydają się mniej czułe.
Dokumosa Napisano 4 Października 2019 Napisano 4 Października 2019 Mając 45kg wogóle nie patrz na amortyzatory z negatywną sprężyną stalową (wszystkie suntoury, niektóre manitou w tym zdaje się markhor). Mój niespełna 10. letni syn tyle waży i ciągle użeram się z epixonem (przerobiłem różne kombinacje twardości sprężyn i ciśnienia i ciągle kicha). Jeszcze napisz jaki rozmiar koła i jaka piasta to będzie łatwiej jakiś konkret wskazać.
Sabarolus Napisano 4 Października 2019 Napisano 4 Października 2019 @Dokumosa a jak przy takim jezdzcu z tłumieniem? Taki Epixon pracuje w miarę znośnie czy jednak jest mulasty? W RSie przy takiej lekkiej osobie tłumienie powrotu już dawało o sobie znać i robił się mułek.
Dokumosa Napisano 4 Października 2019 Napisano 4 Października 2019 Na razie mam problem z opanowaniem skoku i odpowiedniej charakterystyki sprężyny (żeby nie napisać twardości). Potem przyjdzie czas na tłumienie. Od biedy mam egzemplarz z dobrych lat i wymiana oleju nie stanowi wielkiego wyzwania. We współczesnych jest to niemożliwe. W RSie jak masz MC albo TK to zalej olej 2,5WT. 10min roboty a efekty wyraźnie odczuwalne.
Imiegabriel Napisano 15 Października 2019 Autor Napisano 15 Października 2019 Dzięki wszystkim za odpowiedzi ,ale zapytam o jeszcze jeden amortyzator Manitou machete. Będzie się nadawał?
Dokumosa Napisano 15 Października 2019 Napisano 15 Października 2019 W wersji pro jak najbardziej. Wersja comp to negatywna stalowa, popychacze plastikowe i słabe aluminium 6065.
Imiegabriel Napisano 15 Października 2019 Autor Napisano 15 Października 2019 Dobra dzięki DOKUMOSA i to było ostatnie pytanie o amortyzatorach , a mam jeszcze o ramach więc napisze już tutaj Czy polecacie ramy mosso
Dokumosa Napisano 15 Października 2019 Napisano 15 Października 2019 Czego oczekujesz i do czego ten rower ma być?
Mod Team KrissDeValnor Napisano 15 Października 2019 Mod Team Napisano 15 Października 2019 Zamykam. Być może padną cenne uwagi, a ktoś kto szuka opinii o ramach, nie będzie przecież szukał w temacie amortyzacji, więc na temat ram pytaj w innym dziale.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.