Skocz do zawartości

[manetki] w jakim systemie i-spec potrzebuje manetki?

BigHiroPl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Chce kupić manetki w systemie i-spec,  hamulce mam shimano m596 i nie wiem jaki to system.  Niby z opisów wynika,  że powinien być to i-spec b ale nie jestem pewny.  Proszę o pomoc, zdjęcie klamki hamulcowej poniżej. 

Screenshot_2019-08-08-19-44-30-126_com.miui.gallery.png

Napisano

Nie ma. Smuteczek, bo nie ma także nic powyżej SLX pod 10s I-Spec II. Także jeżeli byś zmieniał napęd, to idź w 11s. Wtedy można wrzucić Deore XT.

Napisano

Niestety jest tak, że Shimano coś wprowadza i nagle nie jest to kompatybilne wstecznie. W nowym XTR jest już inne mocowanie, więc coś czuję, że jeszcze chwila i I-Spec II też będzie "Passe" nawet w niższych grupach.

Napisano

A tak wracając do tematu :P

Na stronie shimano znalazłem klamkę która wygląda identycznie i ona jest w systemie i-spec b

https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/shimano/BL-M506.html

Jednak mi się wydaje,  że ta moja to i-spec a,  ale nie jestem pewny..... 

Na pudełku mam tylko informacje,  że jest i-spec... 

Miejsca na włożenie poprzecznego śruby tej podpisanej na rysunku Bolt small nie ma w klamce 

Screenshot_2019-08-08-22-30-07-512_com.android.chrome.png

Napisano

Różnica jest zasadnicza. SLXy to to samo co deore czy nie licząc przełożeń alivio. XT wprowadza 2 niedostępne niżej funkcjonalności bez których nie da się żyć (instant release i multi release).

Istnieją też adaptery firm trzecich pozwalających na przeróżne kombinacje nie tylko różnych i-speców ale i między-vendorowe. Najwięcej mają chyba matchmaker i wolftooth. Nie są to tanie duperszwance.

Napisano

Kup manetki na obejmę. 

Jak Ci zacznie cieknąc hamulec to okaże się, że nie ma już hamulców z ISPEC-em jaki potrzebujesz i zostaniesz z manetką w nocniku. Przetestowane.

Manetki XT to duża różnica względem SLX.

Napisano
7 godzin temu, BigHiroPl napisał:

A tak wracając do tematu :P

Na stronie shimano znalazłem klamkę która wygląda identycznie i ona jest w systemie i-spec b

https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/shimano/BL-M506.html

Jednak mi się wydaje,  że ta moja to i-spec a,  ale nie jestem pewny..... 

Na pudełku mam tylko informacje,  że jest i-spec... 

Miejsca na włożenie poprzecznego śruby tej podpisanej na rysunku Bolt small nie ma w klamce 

Screenshot_2019-08-08-22-30-07-512_com.android.chrome.png

Na pudełku masz tylko I-Spec, bo jak ta klamka wychodziła, to nie było innych wersji tego systemu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...