Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] Sram GX 2x10 lub 2x11 - problem z wyborem

Tajga

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

To mój pierwszy post.

Pytanie, a raczej pytań mam kilka.

Dotychczas jeździłem na starej 26" z przełożeniami 12-32 na 22-32-44. Obecnie zaczynam składać nowy rower na ramie 27.5" jednak już w systemie 2x10 lub 2x11. Cały osprzęt będzie w grupie SRAM, więc innych producentów nie biorę pod uwagę. Po obliczeniach w kalkulatorze przełożeń, optymalny schemat dla mnie to 2x10, kaseta 11-42 na korbie 28-40, lub 2x11, kaseta 10-42 na korbie 28x38. I tu zaczynają się schody, gdyż takich rozwiązań nie ma w ofercie SRAM. Przednia przerzutka 2x10 jest dedykowana do zębatki 24-38, a 2x11 do 24-36. I tu mam kilka pytań?

1. Czy w najnowszej korbie SRAM GX 2x10 mogę założyć zębatkę 40 i 28 pod dedykowaną przednią przerzutkę GX 24-38?

2. Ewentualnie, czy przednia przerzutka i korba GX 2x10 24-36 przyjmie łańcuch i kasetę 11 rzędową 10-42?

3. Czy przednia przerzutka i korba 2x11 będzie działać z tarczami 28x38?

Są to niby małe różnice, ale SRAM jest mniej tolerancyjny na rozbieżności niż Shimano.

Jeśli macie jakieś inne pomysły, alternatywy czy sugestie to bardzo proszę o podzielenie się z nimi.

Napisano
2 godziny temu, Tajga napisał:

1. Czy w najnowszej korbie SRAM GX 2x10 mogę założyć zębatkę 40 i 28 pod dedykowaną przednią przerzutkę GX 24-38?

Będzie to kiepsko działało

2. Ewentualnie, czy przednia przerzutka i korba GX 2x10 24-36 przyjmie łańcuch i kasetę 11 rzędową 10-42?

Tutaj chyba może byc problem gdyż łańcuch 11rzędowy jest węższy od 10 i nie wiem jak to będzie pracowało na tarczach od 10. Ale niech mądrzejsi się wypowiedzą. Ja natomiast nie mieszałbym 10 z 11.

3. Czy przednia przerzutka i korba 2x11 będzie działać z tarczami 28x38?

Jeśli takie tarcze są dostępne pod system 2x11 to oczywiście że tak

Nie rozumiem natomiast celu takiego kombinowania. Po co z przodu aż tak duże przełożenia? 

Napisano

Coś źle skalkulowałeś. Kasety z koronką 10T stosuje się w napędach 1x12 przy niewielkich blatach z przodu (32-34). W rowerze mtb przełożenie 38x11 jest IMHO aż nadto wystarczające (przy kole 27,5 i kadencji 90 prędkość 42kmh). Gdzie ten rower będzie jeździł i jakie opony?

Napisano

Wiem, że chcesz wszystko Srama, ale przy napędach z korbą dwu - trzyrzędową, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, właściwy dobór przerzutki przedniej do liczby zębów na korbie to sprawa podstawowa. Jak zrobisz to źle, to będzie obcierać albo zrzucać/zakleszczać  łańcuch i będziesz się denerwował niepotrzebnie. Ergo: jeśli koniecznie chcesz mieć 28/38 na korbie, to weź korbę DEORE M6000 28/38 i dedykowaną do niej przerzutkę. Manetkę przód weź Srama,  zadziała. Tylko estetycznie to będzie sram na shimano:P.

Albo, bez kombinacji, weź po prostu kasetę 10s 11-36 od Shimano i do tego korbę Sram 24-38 razem z odpowiednią przerzutką Sram. Przerzutka tył też Sram. Na młynku 24t podjedziesz wszystko bo na płaskim stoisz na tym prawie w miejscu, na blacie jedziesz asfalty i szybkie trasy,  z blatu obsługujesz całą kasetę. Kalkulator kalkulatorem, życie życiem, noga nogą.

No i ta kaseta 10-42.  Wiesz, że do tego musisz mieć bębenek XD od Srama? Przy takim rozwiązaniu lepiej chyba Sram GX Eagle 1x12 jednak jak Dokumosa pisze. Ale drożej chyba.

Napisano

Ja mam taki zestaw:

- kaseta SLX 11-40

- korba SLX M7000 38/28

- przerzutka tylna GX 2x11 średni wózek

- przerzutka przednia GX 2x11

- manetki GX Trigger

- łańcuch KMC X11.93

Wszystko działa bardzo dobrze. Przednia przerzutka nie ociera. Próbowałem z przednią zmieniarką SLX, ale nie mogłem jej idealnie wyregulować. Możliwe, że działały by lepiej z manetką Shimano.

Planuję w przyszłości zmianę małej zębatki korby na 26T żeby wykorzystać pojemność przedniej przerzutki i zyskać bardziej miękkie przełożenie. Przy wymianie kasety pomyślę o 11-42, ale póki co mi wystarcza obecna konfiguracja.

Napisano

Dziękuję za wszystkie wpisy.

Po ich przeczytaniu skłaniam się do wyboru tradycyjnego schematu 2x10 z korbą 24-38 i kasetą 11-36. Choć zastanawiam się nad tą korbą srama 26-39, czy podejdzie pod przerzutkę przednia 24-38.

Napisano

Nie wypowiem się bo mam Shimano ale wg mojej opinii zestaw korba 24-38 i kaseta 11-36 jest najlepszy z napędów 2x. Czasem myślę, że jeżeli nie góry to i kaseta 11-34 by spokojnie wystarczyła ale pies trącał tą wagę. Może i korba 26-38 11-36. 

Jedna uwaga - jeżeli Shimano to prawa manetka XT a w SRAM-ie to chyba gripshift jeżeli jeździsz aktywnie. Przeskok 24-38 jest spory i zwykle muszę kontrować o dwa biegi z tyłu - szczególnie w mocno interwałowym terenie. XT zrzuca po dwa biegi więc mam prosto - w obu przypadkach kciukami mocno do końca i tyle. 

Napisano
30 minut temu, Tajga napisał:

Dziękuję za wszystkie wpisy.

Po ich przeczytaniu skłaniam się do wyboru tradycyjnego schematu 2x10 z korbą 24-38 i kasetą 11-36. Choć zastanawiam się nad tą korbą srama 26-39, czy podejdzie pod przerzutkę przednia 24-38.

Podejść podejdzie ale może mieć dziwne "przeskoki". Tutaj liczy sie precyzja więc nie baw się w takie udziwnianie. Tym bardziej, że wszystko musisz i tak qpić

Napisano

Dzięki pomocy Wam, zdecydowałem się na "tradycyjny" napęd 26-38, 11-36. Post można zamknąć.

PS. Jestem świeżakiem na forum, ale swoją skromną wiedzą postaram się pomóc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...